Aantal burgerlijke rechtszaken neemt toe

In 2002 zijn bijna 600 duizend burgerlijke rechtszaken afgehandeld. Bij ongeveer de helft gebeurde dat met een vonnis of arrest, bij de andere helft met een beschikking. Dit betekent dat de burgerlijke rechters op een doorsnee werkdag in ongeveer 2400 rechtszaken tot een uitspraak komen.

Aantal burgerlijke rechtszaken

In de afgelopen 25 jaar is het aantal vonnissen, arresten en beschikkingen in burgerlijke rechtszaken verdrievoudigd.

Vonnissen en arresten per instantie

Rechtbanken

Binnen de rechtbanken bestaat tegenwoordig een ‘sector kanton’ en een ‘sector civiel’. In de sector kanton zijn in 2002 ongeveer 250 duizend dagvaardingsprocedures afgedaan. Hiervan is circa 80 procent beëindigd met een verstekvonnis. Vaak gaat dit om incassoprocedures.

Een opvallende stijging vertoont het aantal arbeidszaken, van 40 duizend beschikkingen in 2001 naar ruim 63 duizend in 2002.

Binnen de sector civiel is het aantal vonnissen en beschikkingen in de afgelopen vijf jaar licht gestegen en bedraagt nu totaal 150 duizend. Ongeveer een kwart van deze zaken bestaat uit echtscheidingsprocedures.

Beschikkingen per instantie

Gerechtshoven en Hoge Raad

De civiele kamers van de gerechtshoven brengen jaarlijks ongeveer 7 duizend zaken tot een besluit. Dit zijn vooral zaken in hoger beroep van vonnissen of beschikkingen van de rechtbanken. Bij de civiele kamer van de Hoge Raad gaat het om circa 500 beroepen in cassatie.

Elly Koeijers