Recordoppervlakte tulpen

In tien jaar tijd is het areaal tulpen met bijna de helft toegenomen. Het areaal tulpen groeide uit tot een recordoppervlakte van ongeveer 11 duizend hectare in 2002. Wel blijkt uit de meest recente gegevens dat het tulpenareaal over het seizoen 2002/2003 niet verder toeneemt.

Oppervlakte areaal tulpen

Het aandeel van de tulp in het totale areaal bloembollen bleef onveranderd. De tulp is al jarenlang goed voor ruim 40 procent van het bloembollenareaal.

Bloembollen: oppervlakte areaal en aantal bedrijven

Schaalvergroting bollenteelt

Het totale areaal bloembollen is in een vergelijkbaar tempo toegenomen als het areaal tulpen. Sinds 1980 gaat de toename van het areaal bloembollen gepaard met een afname van het aantal bollentelers.

In 2002 was de gemiddelde oppervlakte bloembollen per bedrijf ruim 9 hectare. Dit is ruim twee keer zoveel als tien jaar daarvoor en ruim drie maal zoveel als begin jaren tachtig.

Bollenareaal per provincie, 1980-2002

Traditionele bollenprovincies

In de traditionele bollenprovincies Noord- en Zuid-Holland is tweederde van het bollenareaal te vinden. In 1990 was dit nog 80 procent. Wel nam het bloembollenareaal in Noord-Holland in het afgelopen decennium met ruim 30 procent toe.

Ook buiten de traditionele bollenprovincies is het bollenareaal sterk toegenomen, vooral in Flevoland. Sinds 1990 verdubbelde dit areaal tot bijna 3 duizend hectare. Ook in de provincies Limburg, Drenthe, en Overijssel nam in die periode het bollenareaal sterk toe met respectievelijk 800, 710 en 625 hectare. De toename buiten de traditionele gebieden is deels te verklaren uit de opkomst van het fenomeen ‘reizende bollenkraam’.

Cor Pierik en Joost Bakker