Stijging faillissementen zet door

In 2002 zijn bijna 6,8 duizend faillissementen uitgesproken. Dit is een stijging van 16 procent ten opzichte van 2001. Deze stijgende tendens, die in de tweede helft van 1999 inzette, hangt samen met de teruggelopen economische groei.

Het aantal faillissementen in 2002 is hoog vergeleken met het aantal faillissementen in de afgelopen vijftig jaar. Alleen in het begin van de jaren tachtig zijn meer faillissementen geregistreerd. In 1982 werd het hoogste aantal faillissementen ooit uitgesproken (8,6 duizend).

Uitgesproken faillissementen, 1951-2002

Grote verschillen in rechtsvormen

Bij bedrijven en instellingen is het aantal faillissementen in 2002 met 15 procent toegenomen ten opzichte van 2001. Driekwart van de stijging vindt plaats bij de besloten vennootschappen.

Het aantal faillissementen bij natuurlijke personen, exclusief eenmanszaken, is met 22 procent gestegen naar 1,8 duizend.

Uitgesproken faillissementen naar bestaansduur

Korte bestaansduur

Ruim 40 procent van alle bedrijven en instellingen die in 2002 failliet gingen, bestond korter dan vijf jaar. Slechts een vijfde had een bestaansduur van meer dan vijftien jaar. Van de gefailleerde eenmanszaken bestond 60 procent korter dan vijf jaar. Bij de failliete vennootschappen is dit aandeel 40 procent.

Uitgesproken faillissementen van bedrijven en instellingen per 1000 bedrijven per provincie, 2002

Sterke verschillen per provincie

Het aantal uitgesproken faillissementen bij bedrijven en instellingen steeg bij negen van de twaalf provincies. In Utrecht was deze toename het grootst met 49 procent. Noord-Brabant volgde met een stijging van 31 procent.

In Flevoland was het aantal faillissementen per duizend bedrijven het grootst. In de provincie Zeeland deden zich per duizend bedrijven de minste faillissementen voor.

Arie Eilbracht