Ziekteverzuim ambtenaren vrijwel gelijk

In 2001 is het ziekteverzuim binnen alle sectoren van de overheid vrijwel gelijk gebleven. Een uitzondering vormde de sector defensie. Daar is het ziekteverzuim gedaald met 0,6 procentpunt. Net als in het bedrijfsleven, waar het verzuim in 2001 op 5,4 procent uitkwam, lijkt het ziekteverzuim binnen de overheid zich te stabiliseren.

Ziekteverzuim bij de politie het hoogst

Het ziekteverzuim is het hoogst bij de politie. In 2001 bleef gemiddeld een op de tien politieagenten ziek thuis. De gemeenten komen voor wat betreft ziekteverzuim op de tweede plaats. Het verzuim was het laagst bij de rechterlijke macht. Daar was gemiddeld een op de twintig ambtenaren ziek

Ziekteverzuim naar overheidssector

Leraren en rechters het langst ziek

Van beëindigde ziektegevallen is de gemiddelde verzuimduur in 2001 toegenomen. Ambtenaren in het primair en voortgezet onderwijs en in de rechterlijke macht zijn het langst ziek, gemiddeld zo’n 24 dagen. Wel is het ziekteverzuim in het onderwijs als geheel gedaald van 7,7 procent in 2000 naar 7,6 procent in 2001.

Ziekteverzuimduur overheid

Vrouwelijke ambtenaren vaker ziek

Er is een aanzienlijk verschil in ziekteverzuim tussen mannen en vrouwen. Vrouwelijke ambtenaren melden zich vaker ziek en zijn gemiddeld langer ziek dan hun mannelijke collega’s. In de meeste sectoren is het verzuim van vrouwen ongeveer anderhalf keer zo hoog. Alleen in het primair en voortgezet onderwijs is het verschil minder groot.

Ziekteverzuim overheid naar geslacht, 2001

Hoger verzuim bij oudere ambtenaren

Over het algemeen geldt: hoe ouder de ambtenaar, hoe hoger het ziekteverzuim. Dit komt doordat ambtenaren met het toenemen van de leeftijd langer ziek thuisblijven. Wel melden oudere ambtenaren zich minder vaak ziek dan jongere.

John Kartopawiro