Achttienduizend keer bijstandsfraude

In het eerste halfjaar van 2002 is 18 duizend keer bijstandsfraude geconstateerd. Dit is 5 procent van het aantal bijstandsuitkeringen per eind juni 2002. In totaal bedroeg de geconstateerde bijstandsfraude 45,1 miljoen euro. Het gemiddelde fraudebedrag was 2 565 euro.

In Noord-Holland en Utrecht veel fraude geconstateerd

In de provincie Noord-Holland zijn naar verhouding de meeste bijstandsfraudezaken geconstateerd. Het ging daar in de eerste helft van 2002 om bijna 9 procent van alle bijstandsuitkeringen. Ook in Utrecht lag het aantal zaken relatief hoog. In Flevoland en Limburg was het aantal zaken met minder dan 3 procent het laagst.

Bijstandsfraudezaken per provincie, eerste halfjaar 2002

Bijstandsfraudezaken per provincie, eerste halfjaar 2002

Wanneer is sprake van bijstandsfraude?

Van bijstandsfraude is sprake wanneer iemand niet voldoet aan zijn of haar wettelijke verplichting om de sociale dienst informatie te geven. Het gaat dan om onjuist, onvolledig of niet tijdig informeren. Er hoeft daarbij niet perse sprake te zijn van opzet. Voorbeelden zijn onjuiste informatie geven over de samenstelling van het huishouden en nalaten inkomsten te melden.

In kleinere gemeenten grotere bijstandsfraudezaken

Bij indeling naar grootte van de gemeente blijkt dat het gemiddelde fraudebedrag toeneemt naarmate de gemeente kleiner wordt. Voor de vier grootste gemeenten is het gemiddelde fraudebedrag 2 235 euro, voor de kleinere gemeenten (tot twintigduizend inwoners) 3 300 euro.

Gemiddeld fraudebedrag naar gemeentegrootte, eerste halfjaar 2002

Gemiddeld fraudebedrag naar gemeentegrootte, eerste halfjaar 2002

Niet geconstateerde fraude

De cijfers over bijstandsfraude gaan uitsluitend over de geconstateerde fraude. Er bestaat geen inzicht in de werkelijke omvang van de bijstandsfraude en het bedrag dat daarmee gemoeid is.

Antwan Vos