Beleggingen in vastgoed toegenomen tot ruim 100 miljard euro

De beleggingen van pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsinstellingen in vastgoed zijn in 2001 met 6 miljard euro gestegen tot bijna 101 miljard euro. Hiervan is 72 miljard euro belegd in direct vastgoed en 29 miljard euro in indirect vastgoed.

Overigens is de omvang van het direct vastgoed in de eerste helft van 2002 met 7 miljard euro afgenomen tot 65 miljard euro. Deze afname betreft vooral de vastgoedportefeuilles van enkele beleggingsinstellingen die zijn overgenomen door buitenlandse partijen.

Beleggingen in vastgoed, institutionele beleggers

Beleggingen in vastgoed, institutionele beleggers

Verschuiving van direct naar indirect

De afgelopen jaren heeft zich binnen de vastgoedbeleggingen van institutionele beleggers een grote verschuiving voorgedaan van direct naar indirect vastgoed. In 1980 bestond nog slechts 4 procent van het totale vastgoed uit aandelen in vastgoedbeleggingsinstellingen. Eenentwintig jaar later is dit opgelopen tot 31 procent. Bij pensioenfondsen maakt het indirect vastgoed inmiddels meer dan de helft uit van het totale vastgoed.

Indirect vastgoed is grotendeels buitenlands

Een belangrijk en toenemend deel van indirect vastgoed wordt gevormd door beleggingen in buitenlandse vastgoedbeleggingsinstellingen . Bij pensioenfondsen heeft 63 procent van het indirect vastgoed in 2001 betrekking op beleggingen in buitenlandse instellingen. Twee jaar eerder was dit 56 procent.

Beleggingen indirect vastgoed, pensioenfondsen

Weer meer in woningen

In de periode 1980-1995 hebben pensioenfondsen en verzekeraars voor het binnenlands direct vastgoed gekozen voor uitbreiding van het belang in kantoren en winkels. Dit ging ten koste van woningen. Na 1995 hebben de woningen weer terrein terug gewonnen. Verder geldt dat vooral pensioenfondsen na 1990 het buitenlands aandeel in direct vastgoed terugbrengen.

Beleggingen direct vastgoed, pensioenfondsen

John Gebraad

Bron: StatLine; Institutionele beleggers, vastgoedbeleggingen tot en met 2001

Bron: StatLine; Institutionele beleggers, vastgoedbeleggingen, mutaties, inclusief eerste twee kwartalen 2002