Mannen- en vrouwenberoepen anno 2001

Er bestaan anno 2001 nog steeds duidelijke mannen- en vrouwenberoepen. Typische mannenberoepen zijn te vinden in bouw, techniek en vervoer. Beroepen waar veel vrouwen werken liggen in de verzorgende en administratieve sfeer.

Mannen domineren in bouw, techniek en vervoer

Een beroepsgroep waar amper vrouwen werken, is de bouw. Ook technische beroepen als elektricien-installateur, verwarmingsinstallateur en automonteur worden bijna alleen door mannen uitgeoefend. Daarnaast kruipen maar heel weinig vrouwen beroepsmatig achter het stuur van een vrachtwagen of heftruck.

Mannenberoepen naar aandeel vrouwen, 2001

Sinds 1996 geen grote verschuivingen

In 1996 waren de tien beroepen die het meest door mannen uitgeoefend worden nagenoeg dezelfde als in 2001. Deze toptien is dus zeer constant in de tijd. Hij bestaat uit zes beroepen op lager niveau en vier op middelbaar niveau. Het gaat met name om timmermannen, automonteurs en verwarmingsinstallateurs.

Vrouwen in verzorgende en administratieve beroepen

In 2001 zijn de beroepsgroepen waar vrouwen de boventoon voeren voornamelijk verzorgend en administratief van aard. Het gaat met name om dokterassistentes, leerling-verpleegkundigen, alpha-hulpen, ziekenverzorgenden en (directie)secretaresses.

Vrouwenberoepen naar aandeel mannen, 2001

Mannen hebben groter aandeel in vrouwenberoepen

In de typische vrouwenberoepen werken relatief veel mannen. Alleen in de bovenste vier van de toptien van beroepen die het meest door vrouwen uitgeoefend worden, is het aandeel mannen twee procent of minder. Mannenberoepen zijn dus duidelijker aanwijsbaar dan vrouwenberoepen. Ook bij de vrouwen is de toptien in vergelijking met 1996 nauwelijks gewijzigd en bestaat de lijst geheel uit lagere en middelbare beroepen.

Beroepsgroepen met evenwichtige verdeling naar geslacht, 2001

Bij hogere beroepen evenwichtiger verdeling

Beroepen met ongeveer evenveel mannen als vrouwen zijn voor een groot deel van hoger of wetenschappelijk niveau. Het meest evenwichtig is de verdeling onder de hogere administratieve medewerkers. Ook in beroepen als grafisch ontwerper en advocaat, rechter of notaris zijn de geslachten vrijwel even sterk vertegenwoordigd. Arbeider in de tuinbouw is het enige lagere beroep in de toptien van beroepen met een evenwichtige verdeling tussen man en vrouw.

Sabine Lucassen

Bron: Enquête beroepsbevolking