Invoer uit Indonesië stijgt

De Nederlandse invoer uit Indonesië is in 2001 ten opzichte van 2000 met 18 procent gestegen tot 1,6 miljard euro. De uitvoer is daarentegen in 2001 ten opzichte van een jaar eerder met vier procent gedaald. De uitvoer bereikte een waarde van 0,3 miljard euro. Ter vergelijking: de totale Nederlandse invoer steeg afgelopen jaar ten opzichte van 2000 met een procent en de uitvoer met vier procent.

Toename invoer, uitvoer stabiel

In de afgelopen vijf jaar is de invoer met tachtig procent gestegen, terwijl de waarde van de uitvoer nagenoeg gelijk bleef. De totale Nederlandse invoer steeg in de vergelijkbare periode met 56 procent en de uitvoer met 57 procent.

Handel met Indonesië

Invoer: computers belangrijkste importproduct

Computers zijn met een aandeel van vijftien procent het belangrijkste importproduct uit Indonesië. In 2001 is voor 241 miljoen euro aan computers ingevoerd. Dit is zestig procent meer dan het voorafgaand jaar.

Invoer computer uit Indonesië

Uitvoer: bereide voedingsmiddelen en melk

De waarde van de Nederlandse uitvoer naar Indonesië schommelt de afgelopen jaren rond de 0,3 miljard euro, met uitschieters in de jaren 1997 en 1998. In 2001 ligt de uitvoerwaarde op hetzelfde niveau als in 1996. De belangrijkste exportproducten zijn bereide voedingsmiddelen en melk met een aandeel van respectievelijk negen en acht procent in de uitvoer.

Azië

Nederland importeerde in 2001 voor 46,3 miljard euro uit Azië. Hiervan is ruim drie procent afkomstig uit Indonesië. Hiermee staat Indonesië op de elfde plaats op de lijst van belangrijkste invoerlanden uit Azië. De uitvoer naar Azië bedroeg afgelopen jaar 15,5 miljard euro. Met een aandeel van twee procent staat Indonesië hier op de dertiende plaats.

Wiel Packbier

Dit artikel is het tiende in een reeks over zogenaamde opkomende markten. Eerder in deze reeks verschenen artikelen over Hongarije, Rusland, China, Polen, Zuid-Korea, Israël, Turkije, Filippijnen en Maleisië.

Bron: StatLine