Weer gematigde groei toerisme

Het aantal toeristische overnachtingen in Nederland is in de eerste helft van 2002 ten opzichte van dezelfde periode in 2001 met 2,4 procent gegroeid tot 34,2 miljoen. Dit betekent een herstel na de afname in 2001.

De groei was het hoogst in Flevoland, dat zich met een verdubbeling herstelde tot ongeveer het niveau van twee jaar geleden. Daarnaast is het herstel van het aantal overnachtingen in logiesaccommodaties in Zuid-Holland, met een groei van 12,4 procent, opmerkelijk.

Toeristische overnachtingen naar provincie

Groei door vakanties van Nederlanders in eigen land

In het eerste kwartaal van 2002 was nog sprake van een daling van het aantal overnachtingen. Het herstel vond met name plaats in het tweede kwartaal. Dit beeld van daling en herstel is vooral bepaald door de vakanties van Nederlanders in eigen land.

De overnachtingen van buitenlanders vertoonden in beide kwartalen een groei. Daarbij is het herstel van het aantal overnachtingen van Duitsers duidelijk aanwezig. Daarentegen is ook duidelijk dat het aantal overnachtingen van Amerikanen, na de ingezette daling van het tweede halfjaar in 2002, zich nog niet heeft hersteld.

Toeristische overnachtingen door Nederlanders en buitenlanders

Campings, huisjes en groepsaccommodaties

Van de 34,2 miljoen overnachtingen vonden er 13,8 miljoen plaats in hotels en 20,4 miljoen op campings, bungalowterreinen en in groepsaccommodaties.

De hotels boekten met 2,1 procent een lagere groei van het aantal overnachtingen dan de overige accommodaties (2,5 procent).

Vincent van Polanen Petel

Bron: StatLine