Bevolking zwaarder

Volgens CBS-enquêtes is in de afgelopen decennia het aantal mensen met overgewicht toegenomen. Begin jaren tachtig waren iets meer dan drie op de tien personen van twintig jaar en ouder te zwaar. In 2000 is dit opgelopen tot ruim vier op de tien. Ernstig overgewicht komt bij iets minder dan een op de tien personen voor. Dat is bijna twee maal zoveel als in 1981.

Overgewicht en ernstig overgewicht van de bevolking

Gemiddeld één centimeter kleiner, één kg zwaarder

Nieuwe metingen laten zien dat mensen hun eigen lichaamslengte gemiddeld ietsje te hoog maar hun lichaamsgewicht gemiddeld ietsje te laag inschatten. Zo bedraagt over 1999-2000 de gemiddelde lichaamslengte van de deelnemende personen volgens eigen opgaven 1,74 meter, terwijl die volgens de nieuwe meting in werkelijkheid één centimeter lager ligt. Het gemiddelde gewicht blijkt niet 74,2 kg te bedragen, maar 75,3 kg.

Overgewicht

Overgewicht komt bij mannen meer voor dan bij vrouwen. Volgens de GGD-meting kampt ruim 56 procent van de mannen en bijna 43 procent van de vrouwen met overgewicht.

Bij de mannen is de onderschatting van het aandeel mensen met overgewicht volgens de eigen inschatting vrijwel constant over de leeftijdsgroepen verdeeld. Bij de vrouwen is daarentegen pas vanaf het vijfenvijftigste levensjaar sprake van onderschatting in de CBS-meting.

Overgewicht mannen naar leeftijd, 1999-2000

Overgewicht vrouwen naar leeftijd

Mannen (55-65 jaar) onderschatten ernstig overgewicht

Ernstig overgewicht komt iets meer bij vrouwen dan bij mannen voor. Bij mannen tussen vijfenvijftig en zestig jaar is er sprake van een relatief flinke onderschatting van het percentage met ernstig overgewicht volgens de CBS-enquête. Bij vrouwen is die piek niet zichtbaar. Bij hen is de onderschatting vrijwel gelijk over de leeftijdsgroepen verdeeld.

Ferdy Otten

Bron: StatLine