Op zoek naar alleenstaande dertigers

Nederland telt veel alleenstaanden in de levensfase waarin doorgaans gezinsvorming  plaatsvindt. Sommige delen van het land vallen op door relatief meer alleenwonende jonge vrouwen en mannen. Hetzelfde geldt voor sommige gemeenten.

De vrouwen

Gemiddeld is in Nederland twaalf procent van de 30-34-jarige vrouwen alleenstaand. Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Groningen tellen meer alleenstaanden. Vooral in Noord-Holland zijn er veel alleenstaande jonge vrouwen: bijna een op de vijf. Uiteraard heeft dat te maken met de grote stad. In Amsterdam woont bijna een op de drie vrouwen van 30-34-jaar alleen. Maar ook de steden Groningen, Utrecht en Wageningen scoren hoog met meer dan een kwart. Dit wijst er op dat het grote aandeel alleenstaanden verband houdt met de aanwezigheid van een universiteit. Ook al studeert men op die leeftijd niet meer.

Vrouwen: aandeel alleenstaanden in leeftijdsgroep 30-34-jaar, 1 januari 2000

Vrouwen: aandeel alleenstaanden in leeftijdsgroep 30-34-jaar, 1 januari 2000

De mannen 

Bij mannen zien we een overeenkomstige spreiding, maar het zijn er meer. Van alle 30-34-jarige mannen woont bijna 22 procent alleen. Een relatief groot deel van deze alleenstaanden bevindt zich in de randstad en in Groningen. Met name Amsterdam is exceptioneel met 45 procent alleenwonenden in deze leeftijdsgroep. Maar ook de universiteitssteden Groningen, Wageningen en Delft scoren hoog met respectievelijk 42, 42 en 39 procent. Ter vergelijking: in een plaats als Urk is maar zes procent van 30-34-jarige mannen alleenstaand. Maar in Urk gaan jongeren dan ook veel vaker direct vanuit het ouderlijk huis trouwen.

Jan Latten

Bron:

  • StatLine, alleenstaanden naar gemeente
  • StatLine, levendgeborenen naar leeftijd moeder