Ruim 750 flitsscheidingen in 2001

In de tweede helft van 2001 is het aantal partnerschapsregistraties tussen mannen en vrouwen sterk toegenomen. Deze toename houdt verband met de mogelijkheid om per 1 april 2001 een bestaand huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap. Een groot deel van deze omzettingen eindigt in een ontbinding.

Tot en met december 2001 vonden iets meer dan 750 van dergelijke flitsscheidingen plaats, wat neerkomt op twee procent van het totaal aantal scheidingen in 2001. Deze flitsscheidingen vinden vooral in de eerste twee maanden na de omzetting plaats. Ongeveer een derde van de omzettingen wordt nog in dezelfde kalendermaand gevolgd door een ontbinding. Nog eens een kwart wordt in de daaropvolgende kalendermaand ontbonden.

Partnerschapsregistraties

0939g1.gif (7695 bytes)

Toename partnerschapsregistraties

Van april tot en met december 2001 zijn 2,8 duizend partnerschappen geregistreerd. Uit voorlopige cijfers blijkt dat het in ongeveer 1,1 duizend gevallen, zo’n veertig procent, omzettingen betreft van een bestaand huwelijk in een geregistreerd partnerschap.

Ruim 750 van deze omzettingen zijn nog in 2001 gevolgd door een ontbinding. Bedacht moet worden dat er ook zeer recente omzettingen zijn die nog niet tot ontbinding zijn gekomen.

Paren van gelijk geslacht

Het aantal partnerschapsregistraties van mannen- en vrouwenparen is na 1 april 2001 verder afgenomen. De mogelijkheid voor deze paren om per 1 april 2001 in het huwelijk te treden, lijkt de behoefte aan een geregistreerd partnerschap te hebben verminderd.

Maarten Alders

Bron: StatLine