Hoge incidentele loonstijging in 2000

Tussen december 1999 en december 2000 stegen de uurlonen van werknemers met 4,3 procent. Deze stijging is voor het grootste deel het gevolg van afspraken in collectieve regelingen zoals cao’s. Het resterende deel van de loonstijging wordt aangeduid als incidentele loonontwikkeling. In 2000 bedroeg de incidentele stijging van het uurloon 0,9 procent. Dit is meer dan in de voorgaande jaren.

Incidentele ontwikkeling uurloon

0927g1.gif (4534 bytes)

Verandering groepssamenstelling

De incidentele ontwikkeling van het loon is voor een belangrijk deel te verklaren uit veranderingen in de samenstelling van de groep werknemers. Wanneer bijvoorbeeld veel jongeren en deeltijders op de arbeidsmarkt instromen, zoals in 1998/1999, heeft dat een negatief effect op de gemiddelde incidentele loonstijging. Jongeren verdienen gemiddeld immers minder dan oudere werknemers. Daarnaast zijn toeslagen, extra periodieken en extra betalingen vanwege schaarste op de arbeidsmark van invloed op de incidentele loonontwikkeling.

Incidentele ontwikkeling uurloon naar bedrijfssector, 1996-2000

0927g2.gif (3895 bytes)

In commerciële dienstverlening hoogste incidentele loonstijging

In de afgelopen vier jaar was de incidentele loonstijging het hoogst in de commerciële dienstverlening. Daar bedroeg de incidentele stijging van de uurlonen jaarlijks gemiddeld 1,1 procent. In de industrie en bouwnijverheid en de niet-commerciële dienstverlening lag de incidentele loonontwikkeling veel lager.

Opvallend is dat bij de industrie en bouwnijverheid de ontwikkeling van het incidenteel loon bijna geheel veroorzaakt wordt door verandering van de populatie werknemers. Waarschijnlijk komt dit doordat de gemiddelde leeftijd van werknemers in deze sector stijgt. In de commerciële dienstverlening zijn het met name de overige effecten die de incidentele loonontwikkeling bepalen. Vermoedelijk zijn door de krapte op de arbeidsmarkt in de commerciële dienstverlening tussen 1996 en 2000 extra hoge lonen uitbetaald.

Mark Zuiderwijk

Bron: StatLine