Stijging verkoopprijs koopwoning neemt af

De stijging van de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen is in de loop van 2001 afgenomen. In januari van dit jaar lag de gemiddelde verkoopprijs van een eengezinswoning met 434 duizend gulden nog 13,7 procent hoger dan een jaar eerder. In oktober 2001 ligt de gemiddelde verkoopprijs met 459 duizend gulden nog maar 5,9 procent hoger dan een jaar eerder.

Gemiddelde verkoopprijzen van woningen

Gemiddelde verkoopprijzen van woningen

Eengezinswoning gemiddeld 25 duizend gulden duurder

In de loop van het jaar is de gemiddelde verkoopprijs van een eengezinswoning met 25 duizend gulden gestegen.

Een soortgelijke ontwikkeling valt bij appartementen waar te nemen. In oktober ligt de gemiddelde verkoopprijs van een appartement met 315 duizend gulden 9,3 procent hoger dan twaalf maanden eerder. In januari lag de verkoopprijs met 285 duizend gulden nog 13,4 procent hoger dan een jaar eerder.

Maandmutaties verkoopprijzen van woningen

Maandmutaties verkoopprijzen van woningen

Gooi duurste regio, Delfzijl het goedkoopst

De hoogste woningprijzen komen voor in het Gooi, waar een eengezinswoning in oktober van dit jaar gemiddeld 756 duizend gulden kostte. De agglomeratie Den Haag komt met 690 duizend gulden op de tweede plaats. In Delfzijl en omgeving staan de goedkoopste eengezinswoningen. De gemiddelde transactieprijs bedraagt daar 241 duizend gulden. In Zeeuws-Vlaanderen, de op één na goedkoopste regio, moet gemiddeld 21 duizend gulden meer worden neergeteld voor een eengezinswoning.

Jan Ramaker