Spaarloon voor bijna de helft van de werknemers

Eind 2000 namen bijna drie miljoen werknemers deel aan een spaarloonregeling. Vanaf het begin, de regeling is in 1994 geïntroduceerd, heeft spaarloon kunnen rekenen op een warme belangstelling. In 1995 nam al 29 procent van alle werknemers deel. Dit percentage is daarna gestaag toegenomen en bedraagt inmiddels 43 procent.

Deelname spaarloonregeling

0875g1.gif (5318 bytes)

Vooral voltijd en hogere lonen

Ruim de helft van de voltijdwerknemers heeft spaarloon. Van deeltijdwerknemers spaart slechts één op de drie. Werknemers met een flexibel dienstverband nemen nauwelijks deel aan een spaarregeling; vijf procent doet mee. De deelname aan een spaarloonregeling blijkt afhankelijk te zijn van het loonniveau. Van de werknemers met een jaarloon tot 25 duizend gulden heeft slechts één op de acht spaarloon. Van de werknemers die 75 duizend gulden of meer verdienen profiteert zeventig procent van deze regeling.
Verder is het fiscale voordeel van de spaarloonregeling groter voor werknemers met een hoog loon. Mensen met een laag loon kunnen zich naar het lijkt minder vaak een spaarloonregeling veroorloven of werken bij bedrijven waar geen spaarloonregeling wordt aangeboden.

Aantal spaarloondeelnemers per loonklasse van 2500 gulden, 2000

0875g2.gif (4624 bytes)

Overheid koploper

Bij de overheid is de deelname het grootst: zes van de tien werknemers heeft daar een spaarloonregeling. In het bedrijfsleven nemen maar vier van de tien werknemers aan deze regeling deel. Vooral in de bedrijfstakken energie- en waterleidingbedrijven, delfstoffenwinning en financiële instellingen is de belangstelling voor de spaarloonregeling groot. Daarentegen heeft in de horeca slechts veertien procent van de werknemers spaarloon. Niet toevallig is dit ook de bedrijfstak met de minste voltijdwerknemers in de sector particuliere bedrijven.

Deelname spaarloonregeling naar cao-sector, 2000

0875g3.gif (3834 bytes)

Spaarloon vaker bij grote bedrijven

Bij bedrijven met honderd of meer werknemers neemt bijna de helft van de werknemers deel aan de spaarloonregeling. Bij kleine bedrijven is er minder animo. Van de werknemers bij bedrijven met minder dan tien werknemers heeft een kwart spaarloon.

Han van den Berg en Job van der Zwan