Huis en haard beter bewaakt

In de afgelopen tien jaar zijn steeds meer voorzieningen getroffen tegen inbraak, fietsendiefstal en diefstal uit auto’s. In vergelijking met 1992 zijn meer woningen voorzien van betere sloten, buitenverlichting, luiken voor ramen en alarminstallaties.

Maatregelen tegen inbraak

0876g1.gif (5746 bytes)

Ruim acht van de tien personen hebben veiligheidssloten of grendels op de buitendeuren van hun woning aangebracht. Driekwart van de bevolking heeft buitenverlichting. Dertien procent van de Nederlanders heeft luiken voor ramen en deuren geplaatst en een bijna even groot percentage heeft een waakhond. Bijna negen procent heeft voor een alarminstallatie gekozen. Daarentegen heeft zes procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder geen speciale maatregel tegen inbraak getroffen.

Voorzorgsmaatregelen bij afwezigheid

Behalve deze concrete maatregelen worden bij afwezigheid ook voorzorgsmaatregelen getroffen. In dat laatste geval laat bijna 82 procent de buren een oogje in het zeil houden. Ruim de helft bergt waardevolle spullen veilig op en bijna de helft laat bij afwezigheid het licht in huis branden. Ter beveiliging van have en goed laat dertien procent tijdelijk andere mensen in huis toe. In een op de tien gevallen wordt de politie ingelicht als de woning door vakantie of andere omstandigheden wat langer niet bewoond wordt.

Maatregelen tegen fietsendiefstal

0876g2.gif (5075 bytes)

Maatregelen tegen fiets- en autodiefstal.

Nederland is een fietsland: zeven van de acht Nederlanders van vijftien jaar en ouder bezit dan ook een fiets. Zes van de zeven fietsers vertrouwt op een veiligheidsslot. Minder populair dan tien jaar geleden blijkt het graveren van de postcode en de fietsregistratiekaart. Toch maakt respectievelijk eenderde en een kwart van de fietsers nog gebruik hiervan.

Onder autobezitters is de startonderbreker en/of alarminstallatie een veel gebruikte vorm van preventie. Een van de vijf automobilisten heeft zelf een dergelijk apparaat in de auto laten monteren.

Henk Hendriks