Werkgelegenheidsgroei in Utrecht blijft achter

In 2000 steeg het aantal banen van werknemers met 195 duizend. Dit is een stijging met 2,9 procent ten opzichte van 1999. In Flevoland, Noord-Brabant, Overijssel en Friesland was de banengroei hoger dan het landelijk gemiddelde. In Utrecht en Limburg bleef de groei iets achter. Voor de provincie Utrecht is dat opvallend, omdat deze provincie al vanaf 1996 steevast tot de sterkste groeiers behoorde. Het zijn de sectoren industrie, bouwnijverheid en de commerciële dienstverlening die in de provincie Utrecht achterblijven bij de landelijke groei.

Groei van het aantal banen van werknemers per provincie, 2000

0868g1.gif (4812 bytes)

Groei werkgelegenheid

In alle provincies groeide de werkgelegenheid. In Zuid-Holland, waar de meeste banen voorkomen, groeide de werkgelegenheid met ruim 39 duizend banen. Deze groei van 2,7 procent lag net onder het landelijk gemiddelde. De grootste relatieve groei van de werkgelegenheid (+ zes procent) vinden we terug in Flevoland, zodat daar de grens van 100 duizend banen werd bereikt. Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant zorgden gedrieën voor meer dan de helft van de totale toename.

Kernactiviteit per regio

De verschillen in banengroei tussen de provincies hangen niet alleen samen met de omvang van de provincie, maar ook met de verschillen in economische activiteit: luchtvaart rondom Amsterdam, zeevaart langs de kuststrook en aardgas in Groningen. Deze regionale verschillen in economische activiteit blijken duidelijk als gekeken wordt naar de kernactiviteit per regio.

Kernactiviteit per COROP-gebied

Duncan Beeckman