Groene stroom wint terrein

Dit jaar zullen gebruikers een half miljard kWh groene stroom afnemen. Dat is meer dan vijfmaal zo veel als in 1997. Driekwart van de groene stroom wordt door huishoudens gebruikt.

Afzet groene stroom
0611g2.gif (4211 bytes)

Huishoudens en bedrijven kunnen groene stroom betrekken bij de distributiebedrijven. Zij sluiten dan een contract af om een bepaalde hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit af te nemen.

De distributiebedrijven kopen de groene stroom in bij de elektriciteitsproducenten. Dit gaat in groenlabels, certificaten van 10 000 kWh.

Niet alle duurzaam opgewekte elektriciteit wordt echter als groenlabel verhandeld. Elektriciteit die wordt opgewekt door zonnecellen en uit fermentatiegas wordt vaak ter plekke gebruikt. Elektriciteit uit afvalverbrandingsinstallaties komt niet voor groenlabels in aanmerking.

In 1999 is bijna 1,1 miljard kWh van groenlabels voorziene stroom opgewekt. De totale productie van duurzame elektriciteit was echter tweemaal zo hoog.

De afvalverbrandingsinstallaties produceerden vorig jaar ruim 40% van de duurzaam opgewekte elektriciteit. Uit windturbines kwam 30% van deze elektriciteit.

Productie duurzame energie
0611g1.gif (4807 bytes)

In totaal werd in Nederland in 1999 bijna 98 miljard kWh elektriciteit gebruikt. Duurzaam opgewekte elektriciteit vormde daarvan 2,2%. Groene stroom had een aandeel in het verbruik van 0,3%.

Peter Geudens

Bron: CBS; Energiemonitor 2000/2