Internationale conjunctuur trekt aan

In het eerste kwartaal van dit jaar neemt in veel landen het bruto binnenlands product meer toe dan in het hele jaar 1999. In de Verenigde Staten blijft de economie zich voorspoedig ontwikkelen. Het groeicijfer ligt in het eerste kwartaal boven de 5%. In het tweede kwartaal neemt het ontwikkelingstempo zelfs nog een fractie toe. Wel lijkt er een verschuiving in de samenstelling van de groei plaats te vinden. De ontwikkeling van de gezinsconsumptie is iets minder onstuimig dan in de afgelopen twee jaar. Vooral de overheidsbestedingen en de investeringen in de voorraden nemen sneller toe.

Opvallend is de sterke toename van de groei in het eerste kwartaal in België. De Belgische economie is sterk afhankelijk van de economische situatie in Duitsland en Frankrijk. Met name de Duitse economie bloeit weer op na een periode met matige groeicijfers. Het economisch herstel van Duitsland zet in het tweede kwartaal door. Volgens een eerste raming van de Bundesbank komt de economische groei uit op 3,25%, ruim 1%-punt hoger dan in het eerste kwartaal.

Bruto binnenlands product (volume)
(mutatie t.o.v. het voorgaand jaar)
0608g1.gif (6444 bytes)

De ontwikkeling van de geregistreerde werkloosheid weerspiegelt de gunstiger economische ontwikkeling in veel landen. Overigens kunnen de definities van werkloosheids tussen landen iets verschillen.

Voor de meeste landen ligt de werkloosheid als percentage van de beroepsbevolking in het eerste kwartaal lager dan in het overeenkomstige jaarcijfer van 1999. Alleen in Japan stijgt de werkloosheid iets. Met name de laatste jaren zijn de prestaties van de Japanse economie vrij matig.

Nederland kent van de beschouwde landen relatief de minste werklozen. In het eerste kwartaal van dit jaar stond slechts 2,8% van de beroepsbevolking als werkloos geregistreerd. Dat is een afname van 0,8%-punt vergeleken met een jaar eerder.

Ook in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is de werkloosheid relatief gering. Spanje heeft van de landen in de EU15 de hoogste werkloosheid. Ook in Finland is de werkloosheid vrij hoog ondanks de hoge groeicijfers van de laatste jaren.

Werkloosheid
(gestandaardiseerd, seizoengecorrigeerd, % beroepsbevolking)
0608g2.gif (5919 bytes)

Martin Mellens

Bron: CBS; Conjunctuurbericht augustus 2000