Een kwart meer winst voor financiële beurs-NV's

Het bruto-bedrijfsresultaat van de financiële beurs-NV’s kwam vorig jaar uit op 21 miljard gulden. Hiervan bleef als netto-bedrijfsresultaat 15,5 miljard gulden over, een kwart meer dan in 1997. De economische groei, de dalende rente en stijgende beurskoersen hebben aan deze winststijging bijgedragen. Maar er waren ook incidentele baten, zoals de verkoop van bedrijfsbelangen.

Brutowinst financiële beurs-NV's

Brutowinst financiële beurs-NV's
Het balanstotaal van de NV's nam met 22% toe tot 2,2 biljoen gulden per ultimo 1998. De oorzaak hiervan ligt vooral bij de groei van de beleggingsportefeuille van het bankbedrijf. Ook steeg door de toegenomen vraag bij het hypotheekbedrijf de bancaire kredietverlening met 19%.

Per ultimo 1998 beschikten de financiële beurs-NV’s over een aansprakelijk groepsvermogen van bijna 160 miljard gulden. De rentabiliteit van het eigen vermogen kwam uit op 13,6%, een half procentpunt meer dan in 1997.

Baten stijgen sterker dan lasten

Op de resultatenrekening van de financiële beurs-NV’s overtreft de groei van de baten die van de lasten. De totale baten kwamen in 1998 op 155 miljard gulden, bijna 36 miljard gulden (30%) hoger uit dan in het voorgaande jaar. Aan rente werd per saldo bijna 6 miljard gulden meer ontvangen dan in 1997. Het verzekeringsbedrijf sloot het boekjaar af met een premie-inkomen van 78 miljard gulden, ten opzichte van 1997 een fraaie stijging van 32%.

Baten financiële beurs-NV's

Baten financiële beurs-NV's
De totale lasten namen in 1998 opnieuw met ruim een kwart toe, tot 135 miljard gulden. Evenals in 1997 zijn er in 1998 aanzienlijke uitgaven voor de euro gedaan. De personeelskosten, die een zesde deel van de bedrijfslasten uitmaken, zijn toegenomen van 17 miljard gulden in 1997 tot 21 miljard in 1998. Deze stijging werd voor een deel veroorzaakt door krapte op de arbeidsmarkt.

Lasten financiële beurs-NV's

Lasten financiële beurs-NV's
Daarnaast wordt van werknemers steeds meer kennis en vaardigheden geëist, waardoor er meer hogergeschaalde functies komen. De personeelsbezetting groeide in 1998 wereldwijd met 71 duizend tot 276 duizend personen. In Nederland steeg het aantal medewerkers met vier en een half duizend tot bijna 89 duizend.

Op hun vorderingen hebben de financiële instellingen in 1998 vier miljard gulden afgeboekt. Dit was nodig om de verliezen op te vangen die zijn ontstaan uit de transacties met Russische banken. Ook door het toegenomen betalingsrisico van een aantal landen in Azië moesten deze voorzieningen worden verhoogd. Banken die weinig zaken doen met deze landen hebben minder handelsverliezen gemaakt en behoefden daarom minder voorzieningen voor dubieuze debiteuren te treffen.

Feny Pfaff

Bron: Financiële maandstatistiek, juli 1999