Handel met mogelijk nieuwe EU-landenHandel met mogelijk nieuwe EU-landen.

De Nederlandse goederenhandel heeft baat bij een uitbreiding van het gebied waarbinnen een vrij verkeer van goederen mogelijk is. Een vrij goederenverkeer vindt bijvoorbeeld plaats binnen de vijftien landen van de Europese Unie (EU). Daarom is het interessant naar de handel met Hongarije, Polen en Tsjechië te kijken. Deze voormalige Oostbloklanden hebben namelijk onlangs een forse stap in de richting van het westen gezet door lid te worden van de NAVO. Een volgende fase zou de toetreding tot de EU kunnen zijn.

Gezamenlijk vertegenwoordigen deze landen een afzetmarkt van ongeveer 60 miljoen consumenten. Dat is net zo veel als in het Verenigd Koninkrijk. De economie in Hongarije en Polen groeit met ongeveer vijf procent per jaar. Onze handel met de drie mogelijk toekomstige EU-landen ontwikkelt zich voorspoedig.Ten opzichte van 1996 is de invoer in 1998 met 62% toegenomen, terwijl de uitvoer in dezelfde periode met 49% is gegroeid. De stijgingspercentages in 1998 liggen tussen de 10 en 40%. Hiermee staan deze drie landen in de top op de lijst met onze snelst groeiende handelspartners.

Waarde goedereninvoer

Waarde goedereninvoer

Polen belangrijk

In de handel met Hongarije, Polen en Tsjechië wordt een overschot van ruim twee miljard gulden geboekt. Dit betekent dat de waarde van onze goederenuitvoer naar deze drie landen zo’n twee miljard gulden groter is dan onze invoer. Alleen in de handel met Hongarije is er sprake van een tekort. Vooral de handel met Polen, dat met een bevolking van 40 miljoen het grootste inwonertal van de drie heeft, biedt veel perspectieven. In amper twee jaar tijd verdubbelde het handelsoverschot van 1 naar 2 miljard gulden. De waarde van onze in- en uitvoer met Polen is groter dan die met de EU-landen Griekenland of Portugal.

Ook de handel met Hongarije en Tsjechië, hoewel minder groot dan die met Polen, maakt een niet geringe groei door. Wanneer de trend in de handel met deze drie potentiële lidstaten de komende jaren doorgetrokken kan worden, dan komt er voorlopig nog geen einde aan de race naar nieuwe handelsrecords.

Waarde goederenuitvoer

Waarde goederenuitvoer
Jan Daamen