Werkloosheid daalt

In de eerste drie kwartalen van 1998 was de geregistreerde werkloosheid in ons land 24% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het aantal werklozen heeft daarmee het laagste niveau bereikt sinds november 1980.

Ook internationaal gezien steekt de ontwikkeling van de werkloosheid in Nederland gunstig af. Weliswaar lag in Zwitserland het aantal mensen zonder werk eveneens bijna 24% lager, maar daar staat tegenover dat in Zwitserland in geheel 1997 nog sprake was van een stijging met 11,7%. In ons land nam toen de geregistreerde werkloosheid ook al fors af (-14,8%).

Na een sinds 1990 alsmaar toenemende werkloosheid in Duitsland nam deze in de eerste negen maanden van dit jaar af met een bescheiden 1,3%. Of hier gesproken kan worden van een kentering, is op basis van de thans beschikbare cijfers nog niet te beoordelen. In Denemarken neemt het aantal werklozen voor het vijfde achtereenvolgende jaar af met meer dan tien procent.

In de eerste drie kwartalen heeft de stijging van het aantal mensen zonder werk in Japan, met een toename van bijna 20%, dramatische proporties. Deze stijging is nog hoger dan in 1993 en 1994 toen de werkloosheid steeg met respectievelijk 16,5 en 15,9%.

Werkloosheid, verandering ten opzichte van dezelfde periode voorgaand jaar

Werkloosheid, verandering ten opzichte van dezelfde periode voorgaand jaar

Ton Satijn