Brandweer helpt

In 1997 heeft de brandweer bijna 40 duizend keer hulp verleend bij een of andere calamiteit. Zo verleende zij assistentie bij het bestrijden van wateroverlast of stormschade. Ook hielp de brandweer vrij vaak bij het bevrijden of redden van personen en dieren. Bij deze hulpverleningen zijn in 1997 ruim 5 duizend slachtoffers betrokken geweest

Bijna de helft van de hulpverlening vindt plaats in en om gebouwen. In meer dan driekwart van de gevallen gaat het om woongebouwen. Blijft de lift in het flatgebouw steken of durft de kat al dagen niet meer uit de hoge boom te komen: de brandweer kan helpen.

Ook buiten komt de brandweer te hulp. Schoonmaken van wegen en terreinen of bestrijden van stormschade komt het meeste voor. Ook wordt nogal eens de hulp ingeroepen bij auto-ongelukken.

Bijna een derde van de hulp wordt verleend in de provincie Zuid-Holland. Dat zijn 364 gevallen per 100 000 inwoners. Met 115 tot 120 gevallen per 100 000 inwoners heeft de brandweer in Zeeland en in Friesland een stuk minder werk.

Voor de hulpverleners zijn voorjaar en najaar de rustige periodes. Zomer en winter vragen meer inspanningen.

Hulpverlening brandweer in woongebouwen 1997

Hulpverlening brandweer in woongebouwen 1997