Volkstelling 2021: Nederland in vierkanten

5. Conclusie

Afgelopen decennia hebben vele ontwikkelingen plaatsgevonden bij de Volkstelling. Zo heeft het CBS vanaf 1971 geen enquêteurs meer op pad gestuurd voor de Volkstelling en heeft het CBS vanaf 2001 gebruik gemaakt van het Stelsel van Sociaal Statistische Bestanden (SSB). Hierin is een grote hoeveelheid register- en enquêtedata is opgenomen. Voor de huidige Volkstelling heeft het CBS samen met zes andere Europese landen nieuwe beveiligingsmethoden en software ontwikkeld die nu de aanbevolen aanpak vormen voor de statistische beveiliging van Europese Volkstellingstabellen. Bij deze aanpak wordt gebruik gemaakt van achtereenvolgens Targeted Record Swapping en de Cell Key Method. Bij Targeted Record Swapping worden de geografische gegevens van risicohuishoudens verwisseld met die van donorhuishoudens van eenzelfde grootte en type. Bij de Cell Key Method wordt een kleine hoeveelheid ruis aan de geaggregeerde data toegevoegd, zodat het niet meer mogelijk is individuele gevoelige informatie te onthullen.

Voor de Volkstelling van 2021 moesten de Europese landen voor het eerst cijfers berekenen per vierkant van 1 bij 1 kilometer. Met deze vierkanten kunnen vervolgens vergelijkingen binnen gemeenten worden gemaakt. Zo blijkt bijvoorbeeld dat in 2020 de meeste mensen die vanuit het buitenland naar Maastricht verhuisden, in het centrum en zuiden van de gemeente gingen wonen. Mensen die binnen Nederland verhuisden, gingen vooral in het centrum van Maastricht wonen en minder in het noorden en zuiden.

Eindhoven laat eenzelfde verdeling zien bij het aantal personen met onveranderde woonplaats, maar in de omliggende regio’s bij Eindhoven zijn ook relatief veel mensen komen wonen, terwijl dat bij de gemeente Maastricht niet het geval is.