Volkstelling 2021: Nederland in vierkanten

1. Inleiding

Sinds het einde van de 18e eeuw worden in Nederland volkstellingen gehouden. Sinds 1971 gebeurt dat elke tien jaar. Eind 2022 zijn de eerste uitkomsten van de Volkstelling 2021 opgeleverd. Dit artikel gaat over deze eerste oplevering.

Het eerste hoofdstuk van dit artikel gaat in op de historie van de Volkstelling. Vragen die hierin worden beantwoord, zijn onder andere hoe de Volkstelling is begonnen en welke ontwikkelingen sindsdien hebben plaatsgevonden.

Een belangrijke recente ontwikkeling is dat Eurostat binnen de Volkstelling een nieuwe regionale indeling heeft geïntroduceerd: bij deze eerste oplevering is geen gebruik gemaakt van gebruikelijke regionale indelingen, maar van vierkanten van 1 bij 1 kilometer. De publicatie van gegevens per vierkante kilometer vraagt om een geavanceerde beveiliging van de gegevens, zodat er geen gegevens over individuele personen worden onthuld. De nieuw ontwikkelde beveiligingsmethoden Targeted Record Swapping en de Cell Key Method komen in hoofdstuk 2 aan bod.

In hoofdstuk 3 worden enkele uitkomsten van de Volkstelling 2021 besproken, specifiek over het onderwerp verhuizingen. In welke gebieden woonden op 1 januari 2021 relatief veel mensen die daar een jaar eerder ook al woonden? En waar wonen relatief veel mensen die een jaar eerder nog elders in Nederland of in het buitenland woonden?