Toepassing van Internetstandaarden voor websites van bedrijven

Een statistische analyse van Internet.nl-scores

Over deze publicatie

In dit rapport wordt het gebruik van internetstandaarden voor websites van bedrijven onderzocht. Het toepassen van (veilige) internetstandaarden verhoogt de veiligheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid van het internet. Voor dit onderzoek is de webtool Internet.nl van Platform Internetstandaarden gebruikt. Op Internet.nl kan je per website een scan uitvoeren om aan de hand van ruim 30 onderliggende testen op het juiste gebruik van internetstandaarden een eindscore te berekenen die tussen de 0 en 100 procent ligt. Bedrijven met een 100 procent score hebben een website die voldoet aan alle vereiste internetstandaarden. Door voor een representatieve steekproef van bedrijven een websitescan uit te voeren, kan per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak gerapporteerd worden wat de gemiddelde Internet.nl-eindscore van bedrijven met een website is. Ook kan per onderliggende subtest gerapporteerd worden hoeveel bedrijven aan de juist internetstandaarden voldoet.

De gemiddelde eindscore van de websitescan van alle bedrijven met website met 2 of meer werknemers is in twee en een half jaar tijd met bijna 8 procent toegenomen van 60,3 procent in oktober 2020 naar 65,1 procent in april 2023. Hoewel de eindscore niet afhankelijk is van de bedrijfsgrootteklasse, is er wel een duidelijk verschil waarneembaar tussen de score voor de onderliggende subtesten. Zo scoren kleine bedrijven voornamelijk hoog voor het ondersteunen van IPv6 ten opzichte van grote bedrijven, terwijl grote bedrijven weer beter scoren op het gebruik van de juiste internetstandaarden om te voorkomen dat het emaildomein van het bedrijf kan misbruikt worden voor e-mail spam en phishing-aanvallen.

1. Introductie

1.1 Achtergrond

In 2020 is het CBS in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat samen met Platform Internetstandaarden een onderzoek begonnen naar het gebruik van internetstandaarden bij websites van bedrijven in Nederland. Doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe goed bedrijven per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak (veilige) Internetstandaarden voor hun website gebruiken. Een PDF-versie van dit document kan hier gedownload worden.

Het toepassen van internetstandaarden verhoogt de veiligheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid van het Internet.1) In dit onderzoek wordt de webtool van Platform Internetstandaarden gebruikt, Internet.nl, om websites van bedrijven te testen op gebruik het van internetstandaarden. Op Internet.nl is het mogelijk om een websiteadres in te voeren; Internet.nl zal dan een scan van de ingevoerde website maken om deze te toetsen op ruim dertig internetstandaarden. Met de uitkomsten van deze testen wordt een eindscore toegekend als percentage tussen 0 en 100 procent; een website met een 100 procent eindscore voldoet aan alle eisen om de website zo veilig en gestandaardiseerd mogelijk te maken.

In dit onderzoek wordt de scanmethodiek van Internet.nl toegepast op een representatieve steekproef van websites van bedrijven. De websites die gescand zijn, worden verkregen uit de CBS-enquête ‘ICT-gebruik bij bedrijven’ (verder kortweg ICT-enquête genoemd) van de jaren 2020, 2021 en 2022 (Zie Statline enquêtes CBS, 20202021b2022a). In deze enquête wordt gevraagd of het bedrijf een eigen website heeft en, zo ja, wat de website (domeinnaam of URL) is met de meeste bezoekers (de hoofdwebsite). Deze websites worden achteraf via Internet.nl gescand. Doordat de websites via een representatieve steekproef verkregen zijn, kan per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak bepaald worden hoe goed de juiste internetstandaarden worden toegepast voor de website van bedrijven.

De resultaten van de eerste scanronde op basis van de ICT-enquête 2020 zijn eerder gepubliceerd in de long-read CBS (2022b). In dit rapport worden de resultaten gepresenteerd van nog drie extra scans: twee scans op basis van de websites die verzameld zijn met de ICT-enquête van 2021 en 2022; derde scan is in april 2023 uitgevoerd met dezelfde websites als 2022. Hiermee kan inzicht gekregen worden over de ontwikkeling van de toepassing van Internetstandaarden bij bedrijven in Nederland over de afgelopen drie jaar.

1.2 Type scans

In dit onderzoek zijn twee type scans op de website van bedrijven uitgevoerd: een scan naar het gebruik van Internetstandaarden van de website van bedrijven en een scan naar het gebruik van Internetstandaarden van het e-maildomein van het bedrijven. Beide type scans leveren uiteindelijk per domeinnaam een score tussen de 0 en 100 procent op. Deze score wordt door Internet.nl berekend aan de hand van de uitslag van bijna veertig onderliggende testen voor zowel de websitescan als de e-mailscan. De testen van de websitescan zijn weer onder te verdelen in vijf categorieën, namelijk:

  • IPv6: bereikbaarheid via een modern internetadres.

  • DNSSEC: gebruik van een ondertekende domeinnaam.

  • HTTPS: gebruik van een beveiligde verbinding.

  • Beveiligingsopties: gebruik van ingestelde Applicatie-beveiligingsopties.

  • RPKI: Autorisatie voor routering

Iedere categorie bestaat weer uit losse subtesten waarmee bepaald wordt of een bedrijf slaagt voor een categorie of niet. In tabel A.2.1 wordt een overzicht van de categorieën van de websitescan met alle onderliggende subtesten gegeven.

De testen van de e-mailscans zijn ook op te verdelen in vijf categorieën, namelijk:

  • IPv6: bereikbaarheid via een modern internetadres.

  • DNSSEC: gebruik van een ondertekende domeinnaam.

  • DMARC, DKIM, SPF: Authenticatie als protectie tegen e-mail phishing.

  • STARTTLS en DANE: beveiligde mailserver-verbinding.

  • RPKI: Autorisatie voor routering

Iedere categorie bestaat weer uit losse subtesten waarmee bepaald wordt of een bedrijf slaagt voor een categorie of niet. In tabel A.3.1 wordt een overzicht van de categorieën van de websitescan met alle onderliggende subtesten gegeven.

Zoals gezegd worden de resultaten van zowel de website- als e-mailscans gepresenteerd. De e-mailscans zijn alleen in de laatste scanronde van 2023 toegevoegd. Alhoewel er in 2021 en 2022 wel e-mailscans uitgevoerd zijn, bleek bij de analyse achteraf dat voor deze scans het subdomain van de website niet correct verwijderd was. Er werd bijvoorbeeld op www.example.com gescand, terwijl voor de e-mailscans het subdomain www verwijderd had moeten worden om alleen example.com te scannen. In de laatste scan van april 2023 (waarbij dezelfde steekproef als 2022 genomen is) is het subdomein wel correct verwijderd. De uitkomsten van de e-mailscan met of zonder subdomein www verschillen echter van elkaar, waardoor de e-mailscan van 2023 niet met de voorgaande scans van 2021 en 2022 vergeleken kan worden. Om deze reden worden van de websitescans vier opeenvolgende jaren gepresenteerd, terwijl van de e-mailscans alleen de resultaten van de laatste ronde van april 2023 worden getoond.

Eerst wordt in hoofdstuk 2 in het kort de methode beschreven die gebruikt is om de Internet.nl scans uit te voeren en te analyseren. De resultaten van de websitescans en e-mailscans worden achtereenvolgens in hoofdstuk 3 en hoofdstuk 4 besproken. Een overzicht van alle onderliggende website en email testen wordt in de bijlagen B en C gegeven. In hoofdstuk 5 worden de conclusies van dit onderzoek gegeven.

1) In het algemeen kan je dit stellen. Toch impliceert een score van 100 procent niet dat een online dienst per definitie veilig is; er zijn nog meer aspecten die een rol spelen. De Internet.nl-test is dus een test op het gebruik van de juiste internetstandaarden en geen veiligheidstest.

2. Methodebeschrijving

2.1 Statistische analyse van het gebruik van internetstandaarden voor websites van bedrijven

Enquête ‘ICT-gebruik bij bedrijven’

De domeinnamen die in dit onderzoek gebruikt worden, zijn verkregen uit de enquête ‘ICT-gebruik bij bedrijven’ (kort: de ICT-enquête). In deze jaarlijkse enquête onderzoekt het CBS het gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) door bedrijven. Er wordt op verschillende aspecten van ICT-gebruik ingegaan, zoals ‘ICT-veiligheid’, ‘ICT en personeel’ en ‘software- en hardwaregebruik’. De gegevens worden uiteindelijk uitgesplitst naar bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak gepubliceerd op Statline.

2.1.1(a) Bedrijven met een website per bedrijfsgrootteklasse.
breakdown2022 (% van bedrijven)2021 (% van bedrijven)2020 (% van bedrijven)
2 of meer werkzame personen777871
250 of meer werkzame personen989796
50 tot 250 werkzame personen959591
10 tot 50 werkzame personen929283
2 tot 10 werkzame personen747568
ZZP'ers34

2.1.1(b) Bedrijven met een website per bedrijfstak.
breakdown2022 (% van bedrijven)2021 (% van bedrijven)2020 (% van bedrijven)
ICT-sector868779
Gezondheids- en welzijnszorg899088
Verhuur/overige zakelijke dnst.777570
Special. zakelijke diensten797772
Verhuur en handel van onr. goed556051
Financiële dienstverlening748262
Informatie en communicatie848980
Horeca788369
Vervoer en opslag535254
Handel787973
Bouwnijverheid687157
Energie, water, afvalbeheer716161
Industrie838379

In de ICT-enquête wordt gevraagd of het bedrijf een website heeft. In figuur 2.1.1(a) is te zien dat ruim drie op de vier (77 procent) van de bedrijven met twee of meer werknemers deze vraag positief beantwoordt. Grote bedrijven hebben vaker een eigen website hebben dan kleine bedrijven: in 2022 had van de bedrijven met 250 en meer werknemers 98 procent een website tegen 76 procent van de bedrijven met 2 tot 10 werknemers. ZZP’ers zijn pas recent toegevoegd en worden in dit onderzoek alleen bij de scans van 2022 en 2023 meegenomen. Voor deze laatste twee jaren worden de websites van dezelfde ICT-enquête 2022 genomen; daarom wordt in figuur 2.1.1 alleen het jaar 2022 getoond. ZZP’ers geven het minst vaak aan dat ze een website hebben: in 2022 had ruim één op de drie (34 procent) van de ZZP’ers een website.

Aan bedrijven die aangeven een website te hebben, wordt in de ICT-enquête vervolgens gevraagd om de URL (Uniform Resource Locator oftewel het internetadres) van de website gevraagd. Als het bedrijf meerdere websites heeft, wordt gevraagd de URL van de website met de meeste bezoekers per dag op te geven (de hoofdwebsite). Op deze manier heeft een bedrijf altijd hooguit één website gekoppeld. De websites die op deze manier verkregen zijn, vormen de invoer van de veiligheidsscan van Internet.nl, de website-scantool van Platform Internetstandaarden.

2.1.2 Detail van de Internet.nl scans
LabelScandatumEnquêtejaarWebsitescanE-mailscan
20202020-10-222020JaNee
20212022-03-312021JaNee
20222022-12-242022JaNee
20232023-04-062022JaJa

Websitescan bij Internet.nl

De websites die uit de ICT-enquête verkregen worden, zijn vervolgens met de API van Internet.nl gescand. Op deze manier is er per bedrijf met een website een score voor het gebruik van internetstandaarden van de website verkregen. Ook worden alle uitslagen van de onderliggende subtesten geleverd, zodat per internetstandaard bepaald kan worden of hier aan voldaan wordt. Doordat is gewerkt met een statistisch representatieve steekproef, kunnen ook de landelijke gemiddelden van de uitkomsten per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak worden berekend.

De Internet.nl webtool kan zowel de website als de e-mail van een bedrijf testen op het gebruik van (veilige) internetstandaarden. De scan van de websites is vier keer gedaan op basis van drie verschillende steekproeven voor de jaren 2020, 2021 en 2022 (Zie Statline enquêtes CBS, 20202021b2022a). De vierde scan is gedaan op basis van de steekproef van 2022, alleen zijn de websites nogmaals 5 maanden later gescand. De details van de scandata zijn in tabel 2.1.2 terug te vinden. Per scan is de steekproef van websites van het bijbehorende enquêtejaar gebruikt. De scans worden dan ook aangeduid met de referentiejaren van de ICT-enquête 2020, 2021 en 20222); de scan uitgevoerd in april 2023 is weliswaar gebaseerd op de steekproef van de enquête van 2022, maar wordt voor de duidelijkheid toch met 2023 aangeduid omdat de scan in april 2023 uitgevoerd is.

In figuren 2.1.3(a) en 2.1.3(b) worden de verdelingen van de bedrijfsgrootteklassen en bedrijfstakken voor de achtereenvolgende jaren gegeven. Merk op dat in 2022 voor het eerst ook ZZP’ers aan de enquête deelnamen met de grootteklasse van één werkzame persoon. Voor de verdeling over de bedrijfstakken worden altijd alleen de bedrijven met twee of meer werkzame personen meegenomen. Dit geldt ook voor alle gepresenteerde statistieken voor de bedrijfstakken in dit rapport. Daarnaast wordt in figuur 2.1.3(b) de verdeling over de bedrijfstakken getoond. In de resultaten zullen we ook de uitkomsten voor de ICT-sector presenteren; hierbij moet wel opgemerkt worden dat dit een samengestelde bedrijfstak is.

2.1.3(a) Verdeling van de gescande domeinnamen over de bedrijfsgrootteklassen.
 2023202220212020
250 of meer werkzame personen8,798519,682129,7271912,7643
50 tot 250 werkzame personen25,332326,841125,68232,3643
10 tot 50 werkzame personen24,853827,165625,867231,0782
2 tot 10 werkzame personen26,23624,125822,015823,7932
ZZP`ers14,779412,185416,7078

2.1.3(b) Verdeling van de gescande domeinnamen over de bedrijfstakken.
sbi_digit1_statline2023202220212020
Gezondheid en welzijnszorg8,689778,556518,036789,09091
Verhuur/overige zakelijke dnst.11,207411,013711,476611,567
Special. zakelijke dienstver.14,239313,952913,997114,4942
Verhuur/handel onr.goed2,32812,008572,264061,29112
Financiële dienstverlening1,786682,10232,439181,7775
Informatie/Communicatie11,50519,333159,393968,95826
Horeca3,708723,79624,484333,29855
Vervoer/Opslag4,764485,644085,497536,20799
Handel16,161316,918915,773317,2886
Bouwnijverheid4,250144,867434,753274,93456
Energie/water/afval1,624261,573381,538561,40608
Industrie19,734720,23320,345219,6852

Ophoging van de eindscore

Zoals gezegd wordt per domeinnaam een eindscore bepaald met de scanmethodiek van Internet.nl die weergeeft hoe goed de website van het bedrijf internetstandaarden toepast. Deze eindscore wordt berekend met subtesten die opgedeeld zijn naar de vijf categorieën die in paragraaf 1.2 gegeven zijn. Doordat de websites uit een representatie steekproef verkregen zijn, is het mogelijk om de gemiddelde score van de testuitslag per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak te berekenen. Hiertoe wordt het gewogen gemiddelde met weegfactoren berekend, waarbij de weegfactor verkregen wordt door per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak het aantal bedrijven in de populatie te delen door het aantal bedrijven in de steekproef. De uiteindelijk grootteklassen en bedrijfstakken die in dit rapport worden gebruikt, zijn opgenomen in tabel A.1.1 en tabel A.1.2

2.2 Verdeling van de website over de verschillende domeinextensies

2.2.1(a) Verdeling van de domeinextensies per bedrijfsgrootteklasse.
 .nl (% van bedrijven met website).com (% van bedrijven met website).eu (% van bedrijven met website)overig (% van bedrijven met website)
2 of meer werkzame personen81,813,11,83,3
250 of meer werkzame personen71,324,42,32
50 tot 250 werkzame personen64,2302,73,1
10 tot 50 werkzame personen78,316,82,22,7
2 tot 10 werkzame personen83,611,21,73,5
ZZP`ers83,610,91,63,8

2.2.1(b) Verdeling van de domeinextensies per bedrijfstak.
 .nl (% van bedrijven met website).com (% van bedrijven met website).eu (% van bedrijven met website)overig (% van bedrijven met website)
ICT-Sector75,916,51,75,9
Gezondheid en welzijnszorg85,58,11,25,2
Verhuur/overige zakelijke dnst.85,58,51,14,9
Special. zakelijke dienstver.81,413,31,43,9
Verhuur/handel onr.goed91,370,71
Financiële dienstverlening80,413,133,5
Informatie/Communicatie7618,30,55,2
Horeca8310,40,56
Vervoer/Opslag83,513,11,42
Handel80,413,64,11,8
Bouwnijverheid93,83,80,32,1
Energie/water/afval79,115,63,51,9
Industrie8015,422,7

In de figuren 2.2.1(a) en 2.2.1(b) wordt per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak de verdeling getoond van de domeinextensies over de meeste voorkomende extensies: .nl.com en .eu. De figuur is gebaseerd op de websites verkregen uit de ICT-bedrijven enquête van het jaar 2022. Alle overige extensies zijn in één categorie overig samengenomen. Deze verdeling geeft dus de verdeling van de domeinextensies van de hoofdwebsite van bedrijven. Veel bedrijven hebben meerdere websites, dus de verdeling van alle websites bij elkaar genomen kan verschillen.

De verdeling per bedrijfsgrootteklasse getoond in figuur 2.2.1(a), toont aan dat .nl de meest voorkomende domeinextensie (of top level domain/tld) is: ruim 80 procent van de bedrijven met website met twee of meer werknemers heeft .nl als domeinextensie voor de hoofdwebsite. Ook is te zien dat .nl vaker voorkomt voor kleinere bedrijven, terwijl grote bedrijven met vijftig werknemers of meer relatief wat vaker .com als domeinextensie opgeven. Toch geeft ook van deze groep minimaal 60 procent van de bedrijven aan .nl als domeinextensie te hebben.

Naast .nl wordt ook .com vaak opgegeven als domeinnaamextensie: tot zo’n 30 procent van de bedrijven met 50 tot 250 werknemers. ZZP’ers gebruiken het minst vaak .com als domeinextensie: slechts 10 procent van de ZZP’ers gebruikt .com. De domeinextensie .eu heeft als derde nog een klein aandeel. Daarna zijn er nog veel domeinextensies (meer dan 70 verschillenden) die met zijn allen niet meer dan 4 procent van het totaal uitmaken. Deze domeinextensies worden met de categorie overig aangeduid.

Figuur 2.2.1(b) toont tenslotte de verdeling van domeinnaamextensies per bedrijfstak voor alle bedrijven met website met twee of meer werknemers. Het gebruik van de domeinextensie .nl ligt rond de 80 procent voor alle bedrijfstakken, waarbij de ‘Gezondheid en welzijnszorg’ en ‘Verhuur/overige zakelijke diensten‘ met ruim 85 procent van de bedrijven relatief wat vaker .nl gebruikt, terwijl de ‘Informatie/Communicatie’ bedrijfstak met 76 procent van de bedrijven relatief wat minder .nl gebruikt.

2.3 Enkele internetstandaarden van alle .nl-websites volgens SIDN

In dit rapport wordt het gebruik van (veilige) internetstandaarden bij websites van bedrijven in kaart gebracht. Uitgesplitst naar bedrijfsgrootte en bedrijfstak wordt gepresenteerd welke percentage van bedrijven volgens Internet.nl de internetstandaarden correct toepast voor hun website. Per bedrijf wordt altijd hooguit één website gekoppeld zoals deze in de ICT-enquête door het bedrijf zelf ingevuld is. Er wordt gevraagd naar de website met gemiddeld de meeste bezoekers per dag, hier aangeduid als de hoofdwebsite van het bedrijf. In dit rapport wordt dus de bedrijfseenheid als statistische eenheid gebruikt.

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN, 2023) rapporteert op hun dashboard (SIDN Lab, 2023) de tijdseries van een aantal internetstandaarden van alle websites met een .nl domeinextensie. In de rapportage van de SIDN is de website zelf de statistische eenheid: per internetstandaard wordt gerapporteerd welk percentage van alle websites met een .nl-domeinextensie deze standaard toepast. Door het verschil in statistische eenheid kunnen de cijfers in dit rapport dus niet direct vergeleken worden met de percentages van bedrijven die de veiligheidskenmerken toepast. Toch is het zinnig om enkele kenmerken naast elkaar te leggen zodat we kunnen zien of de trends in ieder geval ongeveer hetzelfde zijn.

Fig. 2.3.1 laat de ontwikkeling van vijf veiligheidskenmerken zien als percentage van alle websites met een .nl-domeinnaam zoals gemeten door het SIDN. Het gaat om de volgende kenmerken:

  • DNSSEC Percentage van alle .nl-websites dat is beveiligd met DNSSEC.

  • IPv6 Percentage van alle .nl-websites dat bereikbaar is via IPv6.

  • TLS Percentage van alle .nl-websites waarbij de verbinding tussen de webserver en gebruiker met TLS versleuteld is.

  • HSTS Percentage van alle .nl-websites met een HTTP Strict-Transport-Security HTTP-header (HSTS) waarmee ze browser laten weten dat de website alleen met HTTPS benaderd dient te worden.

  • RPKI Percentage van alle .nl-websites dat Autorisatie voor routering gebruikt. Hiermee kunnen netwerkbeheerders valideren of een gepubliceerde route tussen netwerken geldig is.

2.3.1 Ontwikkeling van veiligheidskenmerken van websites met een .nl-domeinnaam.
 DNSSEC (% van .nl-domeinnamen)IPv6 (% van .nl-domeinnamen)TLS (% van .nl-domeinnamen)HSTS (% van .nl-domeinnamen)RPKI (% van .nl-domeinnamen)
jan '1953,539,731,1
feb '1953,839,230,4
mrt '1954,139,531,1
apr '1954,240,031,8
mei '1954,340,532,4
jun '1954,540,632,6
jul '1954,441,033,4
aug '1954,441,233,9
sep '1954,541,434,2
okt '1954,642,034,6
nov '1954,642,535,8
dec '1954,742,736,5
jan '2054,843,136,48,5
feb '2054,943,536,88,7
mrt '2055,043,737,78,8
apr '2055,244,038,69,2
mei '2055,444,538,89,3
jun '2055,446,739,410,0
jul '2055,647,039,810,1
aug '2055,547,140,09,7
sep '2055,547,240,19,6
okt '2055,547,540,59,7
nov '2055,447,840,89,9
dec '2055,748,241,210,049,9
jan '2156,048,841,410,850,1
feb '2156,249,041,911,750,1
mrt '2156,245,946,311,051,2
apr '2156,450,143,412,052,1
mei '2156,249,943,711,453,7
jun '2156,150,343,412,153,0
jul '2156,150,443,912,354,0
aug '2156,645,844,112,553,4
sep '2157,050,543,813,058,9
okt '2157,150,744,012,762,6
nov '2157,150,544,313,259,9
dec '2157,051,044,513,159,3
jan '2257,149,045,113,258,2
feb '2257,346,048,914,157,4
mrt '2257,445,346,714,358,5
apr '2257,346,645,815,958,5
mei '2257,446,846,416,258,5
jun '2257,450,843,315,358,5
jul '2257,651,043,015,158,5
aug '2257,847,143,415,079,0
sep '2257,845,844,515,679,0
okt '2257,846,443,515,479,0
nov '2257,951,443,615,578,0
dec '2257,951,644,415,780,2
jan '2358,451,544,315,781,3
Bron: SIDN, 2022
De grafieken op het dashboard van SIDN tonen aan dat een steeds groter wordend aandeel van de .nl-websites de internetstandaarden correct toepast. In dit rapport kunnen we deze trend vergelijken met het toepassen van veiligheidsstandaarden per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak. Voor de scans in dit rapport zijn alle domeinextensies meegenomen zijn, niet alleen .nl-websites. In paragraaf 2.2 is aangetoond dat rond de 80 procent van de hoofdwebsite bij bedrijven een .nl-website is. Toch zijn de uitkomsten in dit rapport niet direct te vergelijken met de cijfers gepresenteerd bij SIDN, omdat in dit rapport alleen de hoofdwebsite van ieder bedrijf genomen wordt, terwijl bedrijven best meerdere websites kunnen hebben. Daarnaast worden bij SIDN alle .nl-websites meegenomen, ook websites die geen eigendom zijn van een bedrijf, maar bijvoorbeeld eigendom zijn van particulieren of domain resellers. Direct vergelijken is dus niet mogelijk, maar we kunnen wel trends naast elkaar leggen. 
2) De scan van de websites uit het enquêtejaar 2021 is pas begin 2022 uitgevoerd. Hierdoor is de interval niet geheel equidistant. Het streven is om de scan over de websites van een enquêtejaar in december van dat enquetejaar uit te voeren, zoals met de laatste scan van 2022 gedaan is.

3. Resultaten websitescans

3.1 Introductie

Met de websitescan van Internet.nl wordt getest of websites, mailservers en internetverbindingen aan de moderne internetstandaarden voldoen. In dit hoofdstuk worden de resultaten van de websitescan van de websites van bedrijven besproken om zo per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak in kaart te brengen welk percentage bedrijven de juiste internetstandaarden toepast. De resultaten van de e-mailscan worden in het volgende hoofdstuk besproken.

De website-analyse van Internet.nl bevat vijf categorieën:

  1. IPv6: bereikbaarheid via een modern internetadres.

  2. DNSSEC: gebruik van een ondertekende domeinnaam.

  3. HTTPS: gebruik van een beveiligde verbinding.

  4. Beveiligingsopties: gebruik van ingestelde Applicatie-beveiligingsopties.

  5. RPKI: Autorisatie voor routering

De laatste categorie is pas in 2022 toegevoegd. De score per categorie wordt bepaald met verschillende losse subtesten die binnen de categorie vallen. In dit hoofdstuk worden de resultaten per categorie gepresenteerd; in Appendix B worden de resultaten van alle onderliggende subtesten gegeven die per categorie uitgevoerd zijn. Een overzicht van de vijf categorieën met de bijbehorende subtesten kan in Tabel A.2.1 gevonden worden.

In sectie 3.2 wordt eerst naar de gemiddelde Internet.nl-eindscores en de gemiddelde scores per categorie per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak gekeken. Daarna wordt in paragraaf 3.3 nog de verdeling van alle eindscores laten zien.

3.2 Resultaten van Internet.nl per bedrijfsgrootteklasse en -tak

3.2.1(a) Gemiddelde totaalscore Internet.nl per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen65,164,36360,3
250 of meer werkzame personen63,965,663,959,2
50 tot 250 werkzame personen63,363,461,657,9
10 tot 50 werkzame personen64,763,962,859,2
2 tot 10 werkzame personen65,364,463,160,8
ZZP`ers66,56665,9

3.2.1(b) Gemiddelde totaalscore Internet.nl per bedrijfstak met 2 of meer werknemers.
 2023202220212020
ICT-Sector72,267,464,661,4
Gezondheid en welzijnszorg63,264,76562,8
Verhuur/overige zakelijke dnst.68,765,266,662,8
Special. zakelijke dienstver.66,268,267,460,9
Verhuur/handel onr.goed62,363,559,458,8
Financiële dienstverlening60,86761,157,5
Informatie/Communicatie70,46864,961,4
Horeca71,162,860,263,3
Vervoer/Opslag6562,865,257
Handel6463,163,259,3
Bouwnijverheid64,964,464,757,4
Energie/water/afval57,261,563,557
Industrie63,962,96257,4

Eindscore niet afhankelijk van bedrijfsgrootte, wel van bedrijfstak

In figuren 3.2.1(a) en 3.2.1(b) wordt per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak voor de jaren 2020 tot en met 2023 de eindscores van de websites van bedrijven in Nederland getoond zoals die door de scan met Internet.nl bepaald zijn. De gemiddelde eindscore per bedrijfsgrootte (figuur 3.2.1(a)) is per jaar voor alle bedrijfsgrootteklassen ongeveer gelijk en neemt met de tijd gestaag toe. Zo stijgt de gemiddelde Internet.nl-eindscore voor alle bedrijven met website met 2 of meer werknemers van 60,3 procent in 2020 naar 65,1 procent in 2023; een stijging van de gemiddelde eindscore van bijna 8 procent in drie jaar. Voor bedrijven met website met 250 of meer werknemers was de Internet.nl-eindscore in 2020 nog 59,1 procent, terwijl dat in 2022 toegenomen is tot 63,9 procent. Deze toename van de eindscore is in dezelfde mate te zien voor de andere bedrijfsgrootteklassen. De ZZP-’ers zijn pas in 2022 toegevoegd, dus hiervoor zijn nog maar 2 waardes beschikbaar. De scan in 2023 vond 5 maanden later plaatst dan de scan in 2022. Te zien is dat de ZZP’ers in deze vijf maanden een stijgende gemiddelde eindscore hadden van 66 procent in december 2022 tot 66.5 procent in april 2023. ZZP’ers zijn dus met lichte voorsprong de best scorende bedrijfsgrootteklasse.

In de Cybersecuritymonitor (CBS, 2021b) wordt geconstateerd dat kleine bedrijven vaak minder maatregelen treffen dan grote bedrijven om hun ICT-systemen te beveiligen, maar bij het toepassen van internetstandaarden valt het op dat kleine bedrijven het even goed, zo niet beter, doen dan grote bedrijven. Een verklaring zou kunnen zijn dat kleine bedrijven vaker ICT-specialisten inhuren om hun website te bouwen en dat hierbij nieuwere standaarden worden gebruikt. Grote bedrijven hebben mogelijk vaker een website die al wat langer geleden ontwikkeld is in een tijd dat er nog minder aandacht was voor standaarden en dat deze later ook niet alsnog zijn toegepast bij onderhoudswerkzaamheden.

Figuur 3.2.1(b) toont de gemiddelde eindscore per bedrijfstak voor de jaren 2020 tot en met 2023. In 2023 varieerde de gemiddelde eindscore van 57.2 procent voor de bedrijfstak ‘Energie/water/afval’ tot 72.2 procent voor de ICT-sector. Daarnaast is te zien dat de totale eindscore voor alle bedrijfstakken tussen 2020 en 2023 gestegen is, met stijgingen van een paar procentpunt voor bijvoorbeeld de gezondheidssector tot ruim tien procentpunt voor de ICT-sector. De ICT-sector is blijkbaar over de overgelopen jaren het intensiefst bezig geweest om veiligheidsstandaarden voor hun website te implementeren.

Uitkomsten Internet.nl-websitescan per categorie

De eindscore per categorie wordt samengesteld uit de onderliggende testen zoals in tabel A.2.1 gegeven is. Deze testen zijn in vijf categorieën opgedeeld: IPv6DNSSECHTTPSBeveiligingsopties en RPKI. Als een bedrijf binnen een categorie aan voldoende testen voldoet, zal de categorie door de Internet.nl-scan met ‘geslaagd’ aangeduid worden. In de figuren 3.2.23.2.3,  3.2.43.2.5 en 3.2.6 wordt voor de vijf categorieën het percentage van geslaagde bedrijven per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak getoond. Terwijl de eindscores weinig per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak variëren, is nu te zien dat er wel aanzienlijke verschillen per categorie zijn. Deze verschillen worden hier onder besproken.

De uitslag van een categorie wordt bepaald aan de hand van de uitkomsten van de onderliggende testen die door een scan van Internet.nl uitgevoerd wordt. De uitkomsten van alle onderliggende testen worden in de appendix B gegeven in de figuren B.1.1 tot en met B.5.4. In deze figuren is terug te vinden voor welke testen de verschillen tussen de verschillende bedrijfsgrootteklassen ontstaan. Hieronder worden de resultaten per categorie besproken en waar nodig naar de belangrijkste subtesten verwezen.

Categorie IPv6

De categorie IPv6 geeft aan in hoeverre een website bereikbaar is via een modern internetadres. Figuur 3.2.2(a) laat zien dat in 2022 kleine bedrijven met twee tot tien werknemers ruim 50 procent vaker slagen voor de categorie IPv6 dan grote bedrijven met 250 of meer werknemers (respectievelijke 34,1 en 21,0 procent in 2022). Deze verhouding in 2023 zelf schever geworden omdat er voor de grote bedrijven met 250 of meer werknemers een lichte daling van het percentage geslaagde bedrijven te zien, is terwijl dit percentage voor kleine bedrijven juist gestegen is. Voor ZZP’ers is te zien dat deze bedrijven nog beter scoren voor deze categorie: 40,8 procent van alle ZZP’ers slaagde in 2022 voor de test ‘IPv6’ en dit percentage is in 2023 zelfs toegenomen tot 43,5 procent.

De uitsplitsing van de categorie IPv6 naar bedrijfstak getoond in figuur 3.2.2(b) laat zien dat de bedrijfstakken ‘ICT-sector’ en bedrijfstak ‘Informatie/Communicatie’ het ondersteunen van IPv6 goed op orde hebben. De ICT-sector is een samengestelde bedrijfstak bestaande uit bedrijfsactiviteiten van verschillende andere bedrijfstakken, waaronder enkele bedrijfsactiviteiten uit de ‘Informatie /Communicatie‘ bedrijfstak, dus dit verklaart de overeenkomst tussen beiden. De scan uitgevoerd in 2023 toont voor de ICT-sector ook een sterke toename van het percentage van bedrijven dat slaagt voor de categorie IPv6: waar in december 2022 nog gemiddeld 45,1 procent van bedrijven uit de ICT-sector bedrijven slaagde voor deze categorie, is dat in april 2023 toegenomen tot 55,8 procent.

In figuur 2.3.1 is te zien dat volgens SIDN Lab (2023) in 2022 rond de 50 procent van alle .nl-websites bereikbaar is via IPv6. Om bij Internet.nl te slagen voor categorie IPv6, moeten aan meer onderliggende testen voldaan worden. Als alleen de bereikbaarheid van de webserver vergeleken wordt, dan is het beter om te kijken naar de uitslag van de subtest ‘Bereikbaarheid van de webservers via IPv6’ zoals in figuur B.1.4 getoond wordt. In april 2023 slaagt 38,7 procent van de bedrijven met website met 2 of meer werknemers voor deze test, terwijl 49,2 procent van de ZZP’ers hiervoor slaagt. De populatie ZZP’ers bestaat uit ongeveer 780 duizend bedrijfseenheden waarvan eenderde een website heeft (zie figuur 2.1.1(a)), waarvan weer 83,6 procent een .nl-domeinnaam heeft (zie figuur 2.2.1(a)). Door het groot aantal ZZP’ers kan de waarde ook het beste met de .nl-websites van SIDN vergeleken worden, omdat het zwaarder meeweegt met het totaal. De waardes verkregen met de Internet.nl scans zijn daarom consistent met de cijfers die door SIDN Lab (2023) gepresenteerd worden: bijna de helft van de ZZP-’ers met een website ondersteunt IPv6. Van de bedrijfstakken loopt de ICT-sector op kop, met 59,8 procent van de bedrijven met website die voor deze test slaagt.

Dat kleine bedrijven vaker voor de categorie IPv6 slagen dan grote bedrijven komt wellicht doordat kleine bedrijven de website vaker bij externe providers hosten die meestal moderne netwerkinstellingen hebben. Grote bedrijven draaien de website vaker op hun eigen servers die niet altijd up-to-date zijn. Het ontbreken van ondersteuning van IPv6 brengt niet direct een veiligheidrisico met zich mee, dus voor veel grote bedrijven is er weinig aanleiding om hun servers aan te passen om IPv6 te gaan ondersteunen.

Categorie DNSSSEC

De categorie DNSSEC geeft aan of een website met een geldige handtekening ondertekend is. In 2020 scoorden kleine bedrijven nog het beste op deze categorie, maar in figuur 3.2.3(a) is te zien dat de verschillen kleiner geworden zijn: in 2023 slaagde gemiddeld 51,0 procent van de bedrijven met website met twee of meer werknemers voor de categorie DNSSEC (dit was in 2020 nog 44 procent). Alleen bedrijven met een website met 50 tot 250 werknemers zitten daar onder: 46,6 procent slaagt in 2023 voor de categorie DNSSEC. ZZP’ers en bedrijven met 250 of meer werknemers score het hoogst voor deze categorie: ruim 50 procent van deze bedrijven heeft in april 2023 een website met een geldige handtekening.

De categorie wordt in het geval van DNSSEC bepaald door maar twee onderliggende testen: DNSSEC aanwezig (figuur B.2.1) en DNSSEC geldig (figuur B.2.2) en daarom is te zien dat de scoreverdeling van de categorie DNSSEC bijna identiek is aan de onderliggende testen. Volgens SIDN Lab (2023) heeft eind 2022 ongeveer 58 procent van alle .nl-websites een geldige DNSSEC handtekening (zie figuur 2.3.1). In 2020 was dit nog ongeveer 55 procent. Alhoewel het gemiddelde van alle bedrijven met een website onder deze waarde ligt, komt de stijgende trend tussen beide cijfers wel overeen.

3.2.2(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `IPv6' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen34,63229,725,4
250 of meer werkzame personen16,5211812,4
50 tot 250 werkzame personen20,72319,915,2
10 tot 50 werkzame personen26,625,524,718,9
2 tot 10 werkzame personen3734,131,628,3
ZZP`ers43,540,840

3.2.2(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `IPv6' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector55,845,141,122,8
Gezondheid en welzijnszorg39,140,142,624,9
Verhuur/overige zakelijke dnst.40,633,635,727
Special. zakelijke dienstver.39,140,338,226,2
Verhuur/handel onr.goed28,127,424,514,6
Financiële dienstverlening26,334,724,818,1
Informatie/Communicatie51,848,24324,1
Horeca44,532,730,732,6
Vervoer/Opslag38,633,13324,1
Handel38,832,531,525,9
Bouwnijverheid3636,43422,1
Energie/water/afval27,32527,721
Industrie33,832,930,821,3

3.2.3(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `DNSSEC' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen514845,743,9
250 of meer werkzame personen50,948,344,738,2
50 tot 250 werkzame personen46,643,139,934,3
10 tot 50 werkzame personen50,447,443,840,9
2 tot 10 werkzame personen51,348,446,445,6
ZZP`ers50,350,649,7

3.2.3(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `DNSSEC' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector54,548,541,943
Gezondheid en welzijnszorg47,447,143,651,9
Verhuur/overige zakelijke dnst.55,253,252,950,1
Special. zakelijke dienstver.53,25652,843,6
Verhuur/handel onr.goed48,249,438,644
Financiële dienstverlening37,352,141,239,6
Informatie/Communicatie5448,142,441,4
Horeca59,145,342,649,2
Vervoer/Opslag50,147,448,437,4
Handel44,74546,140,5
Bouwnijverheid49,249,355,145,9
Energie/water/afval41,944,445,740,1
Industrie50,44643,537,7

3.2.4(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `HTTPS' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen5,55,96,14,3
250 of meer werkzame personen1423,422,212,7
50 tot 250 werkzame personen9,113,913,68
10 tot 50 werkzame personen6,68,78,75
2 tot 10 werkzame personen54,64,83,7
ZZP`ers2,63,95,1

3.2.4(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `HTTPS' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector8,59,69,66,3
Gezondheid en welzijnszorg1,33,13,94,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.6,43,44,92,9
Special. zakelijke dienstver.2,44,24,24,8
Verhuur/handel onr.goed11,312,614,218,3
Financiële dienstverlening1,16,86,510,2
Informatie/Communicatie7,1885
Horeca9,73,44,74,9
Vervoer/Opslag0,94,473,4
Handel33,55,64
Bouwnijverheid0,66,98,11,2
Energie/water/afval8,48,59,75,2
Industrie3,65,44,74,4

3.2.5(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Beveiligingsopties' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen0002,8
250 of meer werkzame personen000,110,2
50 tot 250 werkzame personen0006,6
10 tot 50 werkzame personen0003,3
2 tot 10 werkzame personen0002,2
ZZP`ers000

3.2.5(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Beveiligingsopties' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector0005,5
Gezondheid en welzijnszorg0003,3
Verhuur/overige zakelijke dnst.0001,8
Special. zakelijke dienstver.0002,8
Verhuur/handel onr.goed0003,1
Financiële dienstverlening0005,7
Informatie/Communicatie0004,4
Horeca0001,5
Vervoer/Opslag0002,7
Handel0003,2
Bouwnijverheid0001,5
Energie/water/afval0004,7
Industrie0002,5

3.2.6(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Autorisatie voor routering (RPKI)' voor de Website-test per bedrijfsgrootteklasse.
 20232022
2 of meer werkzame personen68,768,3
250 of meer werkzame personen63,962,1
50 tot 250 werkzame personen65,761,4
10 tot 50 werkzame personen69,168,6
2 tot 10 werkzame personen68,868,6
ZZP`ers69,869,8

3.2.6(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Autorisatie voor routering (RPKI)' voor de Website-test per bedrijfstak.
 20232022
ICT-Sector76,175,7
Gezondheid en welzijnszorg72,469,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.68,465,2
Special. zakelijke dienstver.67,668
Verhuur/handel onr.goed58,665
Financiële dienstverlening72,271,6
Informatie/Communicatie73,472,4
Horeca70,763,5
Vervoer/Opslag5864,3
Handel74,771,7
Bouwnijverheid61,372,4
Energie/water/afval6468,9
Industrie65,567,1

Categorie HTTPS

De categorie HTTPS geeft aan of de website van een bedrijf voldoende beveiligd is. Ditmaal is in figuur 3.2.4(a) te zien dat grote bedrijven aanzienlijk beter scoren voor de categorie HTTPS dan kleine bedrijven. Wel is opvallend dat het slagingspercentage voor deze categorie vrij laag is: slechts 5,5 procent van alle bedrijven met website met 2 of meer werknemers had in 2023 een positieve uitslag voor de categorie HTTPS. Dit lage slagingspercentage voor de categorie HTTPS wordt veroorzaakt door het groot aantal subtesten dat gebruikt wordt om de categorie HTTPS te doen slagen; als één van de subtesten niet slaagt, zal hiermee ook de totale categorie HTTPS niet slagen.

Figuur 3.2.4(b) toont aan dat de websites van de bedrijfstak ‘Verhuur/handel onroerend goed’ het beste scoren voor de categorie HTTPS. Wel is het percentage van bedrijven met website dat in deze bedrijfstak voor de categorie HTTPS slaagt met de jaren behoorlijk afgenomen van ruim 18 procent in 2020 naar 11,3 procent in 2023.

Ondanks dat niet veel bedrijven slagen voor de categorie HTTPS, is in figuur B.3.1(a) toch te zien dat ruim 93 procent van alle bedrijven met website met twee of meer werknemers HTTPS beschikbaar heeft op de website. Figuur B.3.1(b) toont dat dit min of meer gelijkmatig over de bedrijfstakken verdeeld is.

Één van de testen binnen de categorie HTTPS waar bedrijven slecht op scoren is het gebruik van HSTS, zoals in figuur B.3.4 te zien is. HSTS staat voor ‘HTTP Strict-Transport-Security HTTP-header’ en laat browsers weten dat een website alleen met HTTPS benaderd moet worden en dat alle toekomstige verzoeken met HTTP automatisch moeten worden omgezet in verzoeken met HTTPS. Door de lage score op deze subtest, valt ook de score op de totale categorie HTTPS laag uit. Van alle bedrijven met 2 of meer werknemers slaagt maar 12 procent voor deze test (zie figuur B.3.4(a). Het is waarschijnlijk deze test de uitkomst voor de totale categorie HTTPS bepaalt, omdat de verdeling van de slagingspercentages over de bedrijfsgrootteklasse en -takken voor de categorie HTTPS en de subtest HSTS sterk overeenkomen. De lage score op HSTS komt overeen de meting van SIDN Lab (2023): in figuur 2.3.1 is te zien dat in 2022 maar 13 procent van alle .nl-websites slaagt voor deze test.

Categorie Beveiligingsopties

Met beveiligingsopties wordt bedoeld het instellen van de juiste Security Headers om browsermechanismen te activeren om bezoekers te beschermen tegen aanvallen met bijvoorbeeld cross-site scripting (XSS) of framing. In 2020 slaagde nog ruim 10 procent van de grote bedrijven met 250 of meer werknemers voor deze categorie en 2,8 procent van alle bedrijven met twee of meer werknemers. Vanaf 2021 slaagde geen van gescande bedrijven voor deze categorie, zodat de licht en donker blauwe staafje niet meer zichtbaar zijn. Dat geen van de bedrijven vanaf 2021 slaagde voor deze categorie komt doordat geen van de bedrijven slaagde voor één onderliggende subtest, namelijk de subtest ‘Content-security policy‘, te zien in figuur B.4.3. Deze test is op 21 maart 2021 strenger geworden; waar het niveau van vereistheid vóór deze datum nog optioneel was, is dat na deze datum verhoogd tot ‘Aanbevolen’ (Platform Internetstandaarden, 2021). Blijkbaar zijn er nog nauwelijks bedrijven die de subtest Content Security Policy volgens de laatste eisen voor hun website uitvoeren, waardoor ook de hele categorie ‘beveiligingsopties’ geen succesvolle resultaten oplevert.

De andere onderliggende subtesten van deze categorie vertonen nog wel een positieve trend over de jaren heen. Zo slagen over de jaren 2020, 2021 en 2022 steeds meer bedrijven met een website voor de subtest X-frame-options zoals getoond in B.4.1. Alle bedrijven met twee of meer werknemers stijgen van 12,1 procent in 2020 naar 15,7 procent in 2022. Alleen daalt het percentage van bedrijven dat slaagt voor deze test in de laatste scan van 2023 naar 12,9 procent. Verder slagen grote bedrijven vaker voor deze test dan kleine: van bedrijven met website met 250 of meer werknemers slaagt 40,7 procent tegen 14 procent van de bedrijven met website met 2 tot 10 werknemers.

Categorie autorisatie voor Routering (RPKI)

Als laatste wordt naar de categorie RPKI gekeken in figuur 3.2.6. Deze categorie test of een website een route-aankondiging heeft die kan worden gematcht aan de gepubliceerde route-autorisatie (RPKI). Deze categorie is pas recent aan de web-scan door Internet.nl toegevoegd en er kan daarom zijn er nog maar twee scans gemaakt waarin RPKI meegenomen is. De uitkomsten van de scans eind 2022 en begin 2023 zijn nagenoeg gelijk. Van alle bedrijven met website met 2 of meer werknemers slaagt ruim 68 procent voor deze categorie en geen van de andere bedrijfsgrootteklassen heeft een score lager dan 60 procent van de bedrijven met website (zie figuur 3.2.6(a)). Figuur 3.2.6(b) toont aan dat de ICT-sector het hoogste scoort en dat geen van de bedrijfstakken een slagingspercentage onder de 60 procent voor de categorie RPKI heeft.

In figuren B.5.1 tot en met B.5.4 worden de resultaten van de onderliggende subtesten getoond. Deze waardes liggen allemaal boven de waarde voor de totale categorie. Dit komt doordat een website pas voor de hele categorie slaagt als zowel de website zelf als de nameserver een valide RPKI hebben. Het komt echter regelmatig voor dat alleen RPKI op de website geldig is en op de nameserver niet en vice versa, zodat de categorie RPKI minder vaak slaagt dan de onderliggende subtesten.

Als alleen naar de uitslag van een valide RPKI op de website gekeken wordt (figuur B.5.2) dan is te zien dat 80 procent van de bedrijven met een website een geldige RPKI op de website heeft. In figuur 2.3.1 kan teruggevonden worden dat SIDN Lab (2023) meet dat vóór 31 oktober 2022 zo’n 60 procent van alle .nl-websites een valide RPKI op de website heeft en dat ná 31 oktober 2022 dit plotseling toeneemt naar 80 procent van alle .nl-websites. De Internet.nl scan was in december 2022 uitgevoerd, zodat de resultaten voor RPKI op de website goed met elkaar overeen komen.

3.3 Verdelingen van de eindscores van de websitescan van alle bedrijven

Alhoewel de gemiddelde score van alle websites van bedrijven in Nederland zo rond de 60 procent ligt, is hierboven al geconstateerd dat de uitslag voor de verschillende categorieën wel per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak varieert. In deze paragraaf wordt gekeken naar de spreiding van de eindscores over alle bedrijven heen.

3.3.1(a) Verdeling van de website-scan Internet.nl-score voor alle bedrijven van Nederland voor 2020

3.3.1(b) Verdeling van de website-scan Internet.nl-score voor alle bedrijven van Nederland voor 2021

Figuur 3.3.1(b): Verdeling van de website-scan Internet.nl-score voor alle bedrijven van Nederland voor 2021

3.3.1(c) Verdeling van de website-scan Internet.nl-score voor alle bedrijven van Nederland voor 2022

Figuur 3.3.1(c): Verdeling van de website-scan Internet.nl-score voor alle bedrijven van Nederland voor 2022

De verdeling van de eindscore voor alle bedrijven in Nederland is te zien in figuur 3.3.1 voor de drie opeenvolgende jaren dat de scan uitgevoerd is. De verdeling vertoont pieken rond de 30, 50, 70 en 90 procent. In figuur 3.3.1 zijn verder nog drie kwartielen Q1, Q2, en Q3 weergegeven. In de verdeling van 2020 geeft het eerste kwartiel Q1 aan dat 25 procent van de bedrijven een eindscore lager dan 42 procent haalt. Het tweede kwartiel Q2 (de mediaan), geeft in 2020 aan dat de helft van alle bedrijven een score hoger dan 62 procent haalt. Het derde kwartiel geeft ten slotte aan dat 25 procent van de bedrijven een score hoger dan 76 procent haalt (in 2020).

In het voorgaand rapport (CBS, 2022b) werd aangetoond dat voor 2020 de pieken in de verdeling min of meer overeen komen met het aantal categorieën waarvoor een website geslaagd is. De spreiding rondom een piek wordt veroorzaakt door spreiding van het aantal geslaagde onderliggende subtesten. De scorebepaling is echter dynamisch en past zich aan aan de veiligheidseisen en bovendien is er een categorie bijgekomen. Inderdaad is te zien is dat de verdeling van de scores over de jaren daarom ook verandert. Meer bedrijven schuiven richting de 100 procent score op, wat blijkt dat de piek rond de 100 procent die toegenomen is.

Tabel 3.3.2 geeft de waardes voor de percentielen die in de figuren gevisualiseerd zijn. Inderdaad is te zien dat de 75 percentiel langzaam groter wordt; deze waarde geeft aan dat 75 procent van de bedrijven een score gelijk of lager dan dit percentiel heeft, of anders gezegd, dat 25 procent van de bedrijven een score hoger dan deze waarde heeft. In 2020 had 25 procent van de bedrijven een score die groter dan 76 was; in 2022 had 25 procent van de bedrijven een score die groter dan 92 was. 

3.4 Welke bedrijven hebben de hoogste en laagste score voor de websitescan?

3.4.1(a) Percentage van bedrijven met website met een eindscore op Internet.nl voor de websitescan van minimaal 90 procent per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen20,918,417,713,6
250 of meer werkzame personen11,711,28,74,8
50 tot 250 werkzame personen12,611,59,76,8
10 tot 50 werkzame personen17,815,514,29,9
2 tot 10 werkzame personen21,919,51915,3
ZZP`ers28,325,524,4

3.4.1(b) Percentage van bedrijven met website met een eindscore op Internet.nl voor de websitescan van minimaal 90 procent per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector33,527,720,613,1
Gezondheid en welzijnszorg27,722,220,915,1
Verhuur/overige zakelijke dnst.23,519,222,715,8
Special. zakelijke dienstver.26,328,425,615
Verhuur/handel onr.goed19,419,516,29,5
Financiële dienstverlening12,22213,45,9
Informatie/Communicatie30,729,222,713
Horeca29,617,61718,7
Vervoer/Opslag11,913,720,513,1
Handel19,516,21912,9
Bouwnijverheid32,926,725,310
Energie/water/afval1115,815,99,4
Industrie19,817,515,59,5
 

3.4.2(a) Percentage van bedrijven met website met een eindscore op Internet.nl voor de websitescan van 100 procent per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen1,11,31,20,8
250 of meer werkzame personen3,74,32,81,1
50 tot 250 werkzame personen1,62,11,80,9
10 tot 50 werkzame personen1,51,81,81
2 tot 10 werkzame personen11,210,8
ZZP`ers0,81,51,4

3.4.2(b) Percentage van bedrijven met website met een eindscore op Internet.nl voor de websitescan van 100 procent per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector0,43,42,52,6
Gezondheid en welzijnszorg0,60,81,40,9
Verhuur/overige zakelijke dnst.1,20,70,60,2
Special. zakelijke dienstver.11,30,70,6
Verhuur/handel onr.goed00,41,30
Financiële dienstverlening00,41,10,1
Informatie/Communicatie0,22,81,81,2
Horeca3,20,90,41,7
Vervoer/Opslag0,30,42,20,2
Handel1,80,81,10,9
Bouwnijverheid043,90,3
Energie/water/afval011,81
Industrie0,51,41,21,1

3.4.3(a) Percentage van bedrijven met website met een eindscore op Internet.nl voor de websitescan van 40 procent of minder per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen18,218,519,822,9
250 of meer werkzame personen119,611,517,1
50 tot 250 werkzame personen13,413,716,219,8
10 tot 50 werkzame personen16,517,117,820,9
2 tot 10 werkzame personen18,819,220,623,8
ZZP`ers17,718,418,5

3.4.3(b) Percentage van bedrijven met website met een eindscore op Internet.nl voor de websitescan van 40 procent of minder per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector8,613,217,116,9
Gezondheid en welzijnszorg23,816,318,723,5
Verhuur/overige zakelijke dnst.13,71915,322,2
Special. zakelijke dienstver.16,81716,222,6
Verhuur/handel onr.goed2923,328,231,6
Financiële dienstverlening13,315,124,625,6
Informatie/Communicatie11,713,717,317,4
Horeca17,522,723,317,1
Vervoer/Opslag19,121,817,927,8
Handel16,518,62123,4
Bouwnijverheid24,324,221,227,5
Energie/water/afval31,6212027,5
Industrie18,920,82123,1

In figuur 3.4.1 en figuur 3.4.2 worden de bedrijven met hoogste scores voor de websitescan op Internet.nl weergegeven per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak. Als gekeken wordt naar het percentage van bedrijven dat per bedrijfsgrootteklasse een eindscore van 90 procent of meer haalt (figuur 3.4.1(a)), dan is een duidelijke trend te zien: kleine bedrijven hebben vaker een eindscore van 90 procent of meer dan grote bedrijven. Ruim één op de vier (28,3 procent) ZZP’ers heeft een website met een eindscore van 90 procent of meer, terwijl dat voor de grote bedrijven 250 of meer werknemers maar 11,7 procent is. Naast deze constatering, kan ook geconcludeerd worden dat het aantal bedrijven met website met 2 of meer werknemers dat eindscore op Internet.nl haalt van 90 procent of meer gestaag toeneemt. In 2020 haalde nog maar 13,6 procent van de bedrijven een score van 90 of meer, terwijl dat in 2023 ondertussen al ruim 20 procent is: een toename van ruim 50 procent in drie jaar.

De verdeling over de bedrijfstakken van de bedrijven die een Internet.nl eindscore van 90 procent of meer halen (figuur 3.4.1(b)) laat zien dat ICT-sector en de Bouwnijverheid de best scorende bedrijfstakken zijn, met in 2023 allebei zo’n één op de drie bedrijven die een website hebben met een Internet.nl-eindscore van 90 procent of meer. Dit zijn ook de bedrijfstakken die het sterkst gestegen zijn over de laatste drie jaar: in 2020 haalde nog maar 13,1 procent van de ICT-bedrijven een score van 90 procent of meer, terwijl dat in 2023 gestegen is naar 33,5 procent van de ICT-bedrijven met een website.

In figuur 3.4.2 wordt gekeken naar het percentage bedrijven met website die een eindscore op Internet.nl van 100 procent haalt. Waar in figuur 3.4.1(a) duidelijk te zien was dat grote bedrijven relatief minder vaak een score van 90 procent of meer halen ten opzichte van kleine bedrijven, is in figuur 3.4.2(a) te zien dat deze trend voor bedrijven met een 100 procent score precies andersom is. Van de bedrijven met een website met 250 of meer werknemers haalde in 2023 3,7 procent een score van 100 procent op Internet.nl, terwijl dat voor ZZP’ers 0.8 procent van de bedrijven met een website is. Dus hoewel kleine bedrijven wel vaker goed score (met een score van 90 procent of meer), is te concluderen dat als grote bedrijven boven de 90 procent score, ze relatief vaker ook direct een 100 procent score halen. Een verklaring zit hem misschien in het feit dat grote bedrijven hun website op hun eigen server hosten, terwijl kleine bedrijven een website vaker bij een externe service provider zetten. Van een aantal internetstandaarden is bekend dat je die niet helemaal in eigen hand hebt, omdat je afhankelijk van de netwerkinstellingen van de server bent. Dit zou misschien kunnen verklaren dat het voor grote bedrijven beter mogelijk is om die 100 procent score te halen.

Figuur 3.4.2(b) laat de verdeling over de bedrijfstakken zien van de bedrijven met een website dat een Internet.nl eindscore van 100 procent haalt. Dit keer is te zien dat de verdeling wel te vergelijken is met de verdeling van de bedrijven die een score van 90 procent of meer halen: weer zijn de bedrijven uit de ICT-sector en bouwnijverheid het best vertegenwoordigd met tot 4 procent van de bedrijven met een website die aan alle normen voor de internetstandaarden van Forum Standaardisatie voldoet.

Tot nu toe is aangetoond dat kleine bedrijven relatief vaker een score van 90 procent of meer halen dan grote bedrijven. Toch was eerder in figuur 3.2.1 geconstateerd dat de gemiddelde eindscore over alle bedrijfsgrootteklasses niet veel varieert, met gemiddelde eindscores voor alle bedrijfsgrootteklasses van rond de 65 procent. Dit impliceert dat kleine bedrijven ook vaker juiste een lagere score halen, zodat de gemiddelde eindscore voor grote en kleine bedrijven ongeveer gelijk is. In figuur 3.4.3(a) is te zien dat dit inderdaad het geval is: kleine bedrijven hebben relatief vaker een eindscore van 40 procent of minder dan grootte bedrijven. In 2023 had 18,8 procent van de bedrijven met website met 2 tot 10 werknemers een score onder de 40 procent tegen 11 procent van de grote bedrijven met website met 250 of meer werknemers. In de figuur is ook te zien dat voor alle bedrijfsgrootteklassen het percentage bedrijven dat een score onder de 40 haalt over de tijd afneemt. In ieder geval kan geconcludeerd worden dat de spreiding van de scores (die in figuur voor alle bedrijven in 3.3.1 getoond is) voor kleine bedrijven groter is dan voor grote bedrijven: kleine bedrijven hebben websites met zowel de laagste als de hoogste scores.

In figuur 3.4.3(b) laat zien dat per bedrijfstak er voor de Bouwnijverheid zo’n zelfde conclusie te trekken is. Hoeveel de Bouwnijverheid bij de groep met de hoogste scores zit, is de bedrijfstak ook hoog vertegenwoordigd met het aantal bedrijven met een website die een score van 40 of minder halen. Alleen voor de ICT-sector is te zien dat deze bedrijven niet alleen bij de best scorende bedrijfstak zitten, maar ook relatief het minst vertegenwoordigd zijn in de groep van laag scorende bedrijven: slechts 8,6 procent van de bedrijven met een website uit de ICT-sector had een eindscore op Internet.nl van 40 procent of minder. Dit toont aan dat de spreiding van eindscores voor de ICT-sector klein is: bedrijven uit deze branche voldoen over het algemeen beter aan de normen voor de internetstandaarden voor websites dan gemiddeld, wat op zich niet gek is voor bedrijven die zich met ICT bezig houden.

4. Resultaten e-mailscans

4.1 Introductie

De scan van Internet.nl test of websites, mailservers en internetverbindingen aan de moderne internetstandaarden voldoen. In het vorige hoofdstuk is de analyse van de resultaten van de websitescans besproken. In dit hoofdstuk komen de resultaten van de e-mailscans aan bod. Van de e-mail is pas één scan uitgevoerd, namelijk de scan van april 2023. Er kan daarom nog geen trendontwikkeling besproken worden.

De e-mail-analyse van Internet.nl bevat vijf categorieën:

  • IPv6: bereikbaarheid via een modern internetadres.

  • DNSSEC: gebruik van een ondertekende domeinnaam.

  • Authenticiteit: protectie tegen e-mail phishing.

  • STARTTLS en DANE: beveiligde e-mail transport.

  • RPKI: Authenticiteit voor routering Applicatie-beveiligingsopties.

De laatste categorie is pas in 2022 toegevoegd. De score per categorie wordt bepaald met verschillende losse testen die binnen de categorie vallen. In dit hoofdstuk worden de resultaten per categorie gepresenteerd; in Appendix 4 worden de resultaten van alle onderliggende testen gegeven die per categorie uitgevoerd zijn. Een overzicht van de vijf categorieën met de bijbehorende subtesten kan in Tabel A.3.1 gevonden worden.

In sectie 4.2 wordt eerst naar de gemiddelde Internet.nl-eindscores en de gemiddelde scores per categorie per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak gekeken. Daarna wordt in paragraaf 4.3 nog de verdeling van alle eindscores laten zien.

4.2 Resultaten van Internet.nl per bedrijfsgrootteklasse en -tak

4.2.1(a) Gemiddelde totaalscore Internet.nl voor de e-mailtest per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen59,5
250 of meer werkzame personen59,3
50 tot 250 werkzame personen56,9
10 tot 50 werkzame personen57,6
2 tot 10 werkzame personen60
ZZP`ers63,7

4.2.1(b) Gemiddelde totaalscore Internet.nl voor de e-mailtest per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector63
Gezondheid en welzijnszorg61,2
Verhuur/overige zakelijke dnst.66,5
Special. zakelijke dienstver.62,5
Verhuur/handel onr.goed56
Financiële dienstverlening58
Informatie/Communicatie63,5
Horeca64,8
Vervoer/Opslag58,3
Handel59,8
Bouwnijverheid63,8
Energie/water/afval53,3
Industrie60,9

Eindscore niet afhankelijk van bedrijfsgrootte, wel van bedrijfstak

In figuren 4.2.1(a) en 4.2.1(b) wordt per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak voor 2023 de verdeling van de eindscore van e-mailscan via Internet.nl getoond. De gemiddelde eindscore per bedrijfsgrootte (figuur 4.2.1(a)) is vrij constant over de bedrijfsgrootteklassen met een waarde van ronde de 60 procent. Figuur 4.2.1(b) toont de gemiddelde eindscore per bedrijfstak. De gemiddelde eindscore varieert van 53.3 procent voor de bedrijfstak ‘Energie/water/afval’ tot 66,5 procent voor de bedrijfstak ‘Verhuur/overige zakelijk dienstverlening’.

Uitkomsten van de e-mailscan per categorie

De eindscore die nu bekeken is, wordt samengesteld uit de onderliggende testen zoals in tabel A.3.1 gegeven worden. Deze testen zijn in vijf categorieën opgedeeld: IPv6DNSSECSTARTTLS Authenticiteit, en RPKI. Als een bedrijf voldoende testen binnen een categorie goed heeft, zal de categorie van de e-mailscan door Internet.nl met ‘geslaagd’ aangeduid worden. In de figuren 4.2.2,  4.2.3,  4.2.5,  4.2.4 en 4.2.6 wordt voor de vijf categorieën het percentage van geslaagde bedrijven met website per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak getoond. Terwijl de eindscores weinig per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak variëren, is nu te zien dat er wel aanzienlijke verschillen per categorie zijn die we nu zullen bespreken.

De uitslag van een categorie wordt bepaald met de uitkomsten van de onderliggende testen die door een scan van Internet.nl uitgevoerd wordt. De uitkomsten van alle onderliggende testen worden in de appendix C gegeven in de figuren C.1.1 tot en met C.5.4. In deze figuren is terug te vinden voor welke testen de verschillen tussen de verschillende bedrijfsgrootteklassen ontstaan. Hieronder worden de resultaten per categorie besproken en waar nodig naar de belangrijkste subtesten verwezen.

Categorie IPv6

De categorie IPv6 geeft aan in hoeverre een mailserver bereikbaar is via een modern internetadres. Figuur 4.2.2(a) laat zien dat ZZP’ers met een website het beste score voor de categorie IPv6. Gemiddeld slaagt 30,8 procent van de bedrijven met een website met 2 of meer werknemers voor de categorie IPv6, terwijl dit 47,6 procent van de ZZP’ers met een website is. Opvallend is dat de score voor grotere bedrijfsgrootteklasses toeneemt; zo slaagt van de bedrijven met 250 of meer werknemers nog maar 12,3 procent voor de categorie IPv6.

De uitsplitsing van de categorie IPv6 naar bedrijfstak getoond in figuur 4.2.2(b) laat zien dat de bedrijfstakken ‘ICT-sector’ en bedrijfstak ‘Verhuur/overige zakelijke dienstverlening’ het ondersteunen van IPv6 goed op orde hebben: rond de 50 procent van deze bedrijven slaagt voor deze categorie. De sector ’Verhuur onroerend goed’ doet het juist gemiddeld gezien een stuk slechter op dit gebied, met 18,5 procent van de bedrijven met een website met twee of meer werknemers die slaagt voor de categorie IPv6.

Categorie DNSSEC

De categorie DNSSEC geeft aan of het e-maildomein met een geldige handtekening ondertekend is. Figuur 4.2.3(a) laat zien ZZP’ers met 40,5 procent van de bedrijven het meest slagen voor categorie DNSSEC, gevolgd door kleine bedrijven met 2 tot 10 werkzame personen waarvan 30,0 procent slaagt voor de categorie DNSSEC. Bedrijven met website met 50 tot 250 werknemers zitten daar behoorlijk onder: 8,9 procent van deze groep slaagt in 2023 voor de categorie DNSSEC.

De categorie wordt in het geval van DNSSEC bepaald door maar vier onderliggende testen: DNSSEC aanwezig voor het e-maildomein (figuur C.2.1), DNSSEC geldig voor e-maildomein (figuur C.2.2), DNSSEC aanwezig voor mailserver (figuur C.2.3) en DNSSEC geldig voor mailserver (figuur C.2.4). Aan de subtesten is te zien dat voornamelijk laag gescoord wordt op de aanwezigheid van DNSSEC voor de mailserver. ZZP’ers score weer het hoogst, met 49,1 procent van de ZZP’ers die DNSSEC op de ontvangende mailserver hebben. Voor de bedrijfstakken (figuur C.2.4(b)) slagen bedrijven uit de sector ‘Gezondheid en zorg’ het meest voor deze test, met 55 procent geslaagde bedrijven.

4.2.2(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Modern adres (IPv6)' voor de e-mailtest per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen30,8
250 of meer werkzame personen12,3
50 tot 250 werkzame personen12,6
10 tot 50 werkzame personen20,6
2 tot 10 werkzame personen33,7
ZZP`ers47,6

4.2.2(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Modern adres (IPv6)' voor de e-mailtest per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector48,4
Gezondheid en welzijnszorg43
Verhuur/overige zakelijke dnst.51,3
Special. zakelijke dienstver.51,1
Verhuur/handel onr.goed18,5
Financiële dienstverlening16,9
Informatie/Communicatie49,5
Horeca43,4
Vervoer/Opslag34,6
Handel27,2
Bouwnijverheid38,9
Energie/water/afval19,6
Industrie28,4

4.2.3(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Domeinnaamhandtekening (DNSSEC)' voor de e-mailtest per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen26,9
250 of meer werkzame personen12,3
50 tot 250 werkzame personen8,9
10 tot 50 werkzame personen15,6
2 tot 10 werkzame personen30
ZZP`ers40,5

4.2.3(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Domeinnaamhandtekening (DNSSEC)' voor de e-mailtest per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector30
Gezondheid en welzijnszorg34,8
Verhuur/overige zakelijke dnst.39
Special. zakelijke dienstver.36,7
Verhuur/handel onr.goed23,3
Financiële dienstverlening16,8
Informatie/Communicatie33,4
Horeca47
Vervoer/Opslag34,2
Handel30,3
Bouwnijverheid41,6
Energie/water/afval23,9
Industrie36,5

4.2.4(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Authenticatie' (DMARC, DKIM, SPF) voor de e-mailtest per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen7,1
250 of meer werkzame personen37,4
50 tot 250 werkzame personen25,1
10 tot 50 werkzame personen11,1
2 tot 10 werkzame personen5,2
ZZP`ers5,6

4.2.4(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Authenticatie' (DMARC, DKIM, SPF) voor de e-mailtest per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector7,1
Gezondheid en welzijnszorg6,5
Verhuur/overige zakelijke dnst.4,1
Special. zakelijke dienstver.10,8
Verhuur/handel onr.goed1,1
Financiële dienstverlening16
Informatie/Communicatie6,6
Horeca5,9
Vervoer/Opslag6,9
Handel2,9
Bouwnijverheid1,3
Energie/water/afval8,6
Industrie6,6

4.2.5(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Beveiligde e-mailtransport (STARTTLS en DANE)' voor de e-mailtest per bedrijfsgrootteklasse
 2023
2 of meer werkzame personen16,3
250 of meer werkzame personen4,1
50 tot 250 werkzame personen2,4
10 tot 50 werkzame personen6,8
2 tot 10 werkzame personen18,9
ZZP`ers25,2

4.2.5(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Beveiligde e-mailtransport (STARTTLS en DANE)' voor de e-mailtest per bedrijfstak
 2023
ICT-Sector16,3
Gezondheid en welzijnszorg30,3
Verhuur/overige zakelijke dnst.21,8
Special. zakelijke dienstver.22,6
Verhuur/handel onr.goed12,2
Financiële dienstverlening8,4
Informatie/Communicatie20,1
Horeca35,4
Vervoer/Opslag17
Handel18,2
Bouwnijverheid17,4
Energie/water/afval9,3
Industrie23,5

4.2.6(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Autorisatie voor routering (RPKI)' voor de e-mailtest per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen69,2
250 of meer werkzame personen72,2
50 tot 250 werkzame personen71,1
10 tot 50 werkzame personen72
2 tot 10 werkzame personen68,6
ZZP`ers66,5

4.2.6(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde categorie `Autorisatie voor routering (RPKI)' voor de e-mailtest per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector73,5
Gezondheid en welzijnszorg62,5
Verhuur/overige zakelijke dnst.67,6
Special. zakelijke dienstver.67,1
Verhuur/handel onr.goed51,5
Financiële dienstverlening73,2
Informatie/Communicatie74,3
Horeca74,8
Vervoer/Opslag59,8
Handel69,4
Bouwnijverheid62,5
Energie/water/afval61,9
Industrie66,8

Categorie Authenticiteit

Bij de categorie Authenticiteit wordt gekeken hoe goed bedrijven e-mailoplichting proberen te voorkomen door het toepassen van de juiste authenticatie mechanismes zoals DMARC, DKIM en SPF. Voor de categorie ‘Authenticiteit’, getoond in figuur 4.2.4, is is het opvallend dat grote bedrijven deze keer een stuk beter score dan kleine bedrijven en ZZP’ers. Van alle bedrijven met website met 2 of meer werknemers slaagde 7,1 procent voor deze categorie. Dit lage percentage wordt voornamelijk veroorzaakt door de lage score voor kleine bedrijven. Zo slaagde slechts 5,2 procent van de bedrijven met website met 2 tot 10 werknemers voor de categorie ‘Authenticate’. Grote bedrijven score in dit geval een stuk beter: 37,4 procent van de bedrijven met website met 250 of meer werknemers slaagt voor de categorie ‘Authenticatie’. De slagingpercentages per bedrijfstak getoond in figuur 4.2.4(b) laat dezelfde omkering zien; zo scoort de bedrijfstak ‘Financiële dienstverlening’ voor de categorieën IPv6 en DNSSEC relatief slecht (ten op zicht van de andere bedrijftakken), terwijl het voor de categorie ‘Authenticatie’ met 16 procent geslaagde bedrijven de beste scorende bedrijfstak is.

De onderliggende subtesten van de categorie Authenticatie worden gegeven in de bijlage C sectie C.3. Per subtest wordt een stuk beter gescoord dan het resultaat van de hele categorie. Figuur C.3.1 en C.3.2 rapporteren hoeveel bedrijven DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance) toepassen. Met DMARC kunnen ontvangende e-mailsystemen mails vertrouwen die door het bedrijf verstuurd worden. Het is te zien dat 39,8 procent van de bedrijven met website met twee of meer werknemers DMARC heeft (figuur C.3.1), maar slecht 7,1 procent van de bedrijven met website met twee werknemers heeft DMARK met een voldoende strict beleid (figuur C.3.2). Grote bedrijven met 250 of meer werknemers hebben DMARC het best op orde, met 36,8 procent van de grote bedrijven met website die DMARC hebben met een voldoende strict beleid.

Ook DKIM (DomainKeys Identified Mail) wordt gebruikt om e-mails te authenticeren. Figuur C.3.3(a) laat zien dat 75,6 procent van de bedrijven met website met 2 of meer werknemers DKIM op hun mailserver heeft. Verder is te zien dat de verschillen tussen grote en kleine bedrijven klein zijn: Figuur C.3.3(b) laat zien dat de ‘Bouwnijverheid’ voorop loopt met het gebruik van DKIM, alhoewel de verschillen per bedrijftak verder ook niet groot zijn.

Ten slotte laten figur C.3.4 en C.3.5 zien welke bedrijven SPF gebruiken. SPF (Sender Policy Framework) wordt gebruikt om te valideren of of uitgaande e-mails die vanaf het aangepaste domein verzonden worden, daadwerkelijk afkomstig zijn van de persoon die het zegt te zijn. Deze test valt ook in de categorie authenticatie. Van de bedrijven met website met 2 of meer werknemers heeft 83,9 procent SPF op de server (figuur C.3.4(a)). De verschillen tussen de bedrijfsgrootteklassen zijn weer niet groot: van de kleine bedrijven slaagt 81,9 procent voor deze test, terwijl dat voor de grote bedrijven (250 of meer werknemers) 97 procent is. Figuur C.3.4(b) laat zien dat de sector ‘Financiële dienstverlening’ weer het meest van SPF gebruik maakt, met 95,0 procent van de bedrijven met website die SPF gebruiken.

Figuur C.3.5 geeft weer aan welke deel van de bedrijven SPF ook met een voldoende strict beleid gebruiken. Het gaat om dit geval om 74,8 procent van de bedrijven met website met 2 of meer werknemers die hier aan voldoet.

Dat grote bedrijven beter scoren op de categorie beveiligde e-mailtransport is goed te begrijpen, omdat e-mailspoofing3) van grote bedrijven aantrekkelijker is voor cybercriminelen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld per mail voordoen als een bank om het slachtoffer te overtuigen geld over te maken. Bovendien kan het voor grote bedrijven ook meer imageschade tot gevolg hebben, dus er is veel aan gelegen om zich hier zo goed mogelijk tegen te beschermen.

Categorie beveiligde e-mailtransport (STARTTLS en DANE)

Bij de categorie ‘Beveiligde e-mailtransport’ wordt gekeken in hoeverre verzendende mailservers die versleutelde e-mails versturen ook een beveiligde connectie met de mailserver van het bedrijf kunnen maken. STARTTLS voorkomt dat passieve aanvallers mails kunnen lezen terwijl de naar de mailserver onderweg is. Met DANE wordt bescherming tegen actieve aanvallers die proberen de STARTTLS te omzeilen door het e-mailverkeer te manipuleren. Figuur 4.2.5 toont per grootteklasse en bedrijftak het percentage bedrijven dat slaagt voor deze categorie. In figuur 4.2.5(a) is te zien dat de van de bedrijven met website met 2 of meer werknemers 16,3 procent slaagt voor de categorie ‘Beveiligde e-mailtransport’. Dit keer zijn de kleine bedrijven weer beste scorende bedrijfsgrootteklasse: 18,9 procent van de bedrijven met website met 2 tot 10 werknemers slaagt voor deze test; voor ZZP’ers is dat zelfs 25,2 procent. Van de grote bedrijven met website met 50 tot 250 werknemers slaagt slechts 2,4 procent van de bedrijven.

De onderliggende subtesten van deze categorie worden in bijlage C.4 gegeven. Zoals hiervoor bepaalt de slechts scorende subtest weer de uitslag van de categorie zelf. De testen die samenhangen met STARTTLS zijn niet beperkend: in figuur C.4.1 is bijvoorbeeld te zien dat rond de 90 procent slaagt voor de test ‘STARTTLS beschikbaar voor de ontvangende mailserver’. De beperking wordt door de testen op DANE opgelegd. Figuur C.4.13 laat bijvoorbeeld zien dat maar 17 procent van de bedrijven met website met 2 of meer werknemers slaagt voor de STARTTLS test ‘DANE bestaat’ en dat dit voor bedrijven met 50 tot 250 werknemers zelfs slechts 3,1 procent is.

Categorie autorisatie voor Routering (RPKI)

Als laatste wordt naar de categorie RPKI gekeken in figuur 4.2.6. Deze categorie test of een website een route-aankondiging heeft die kan worden gematcht aan de gepubliceerde route-autorisatie (RPKI). Van alle bedrijven met website met 2 of meer werknemers slaagt 69,2 procent voor deze categorie (zie figuur 4.2.6(a)). Figuur 4.2.6(b) laat zien dat de Horeca met 74,8 procent het meeste voor deze categorie slaagt. Geen van de bedrijfstakken komt onder de 60 procent, op de sector ‘Verhuur/handel onroerend goed’ na.

4.3 Verdelingen van de eindscores van de e-mailscan van alle bedrijven

Alhoewel de gemiddelde score voor de e-mailscan van alle websites van bedrijven in Nederland zo rond de 55 procent ligt, is hierboven al geconstateerd dat de uitslag voor de verschillende categorieën wel per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak varieert. In deze paragraaf wordt gekeken naar de spreiding van de eindscores over alle bedrijven heen.

De verdeling van de eindscore van de e-mailscan voor alle bedrijven in Nederland is te zien in figuur 4.3.1. Het eerste kwartiel Q1 geeft aan dat 25 procent van de bedrijven een eindscore lager dan 46 procent haalt. Het tweede kwartiel Q2, ook bekend als de mediaan, geeft aan dat de helft van alle bedrijven een score hoger dan 60 procent haalt. Het derde kwartiel geeft ten slotte aan dat 25 procent van de bedrijven een score hoger dan 84 procent haalt.

4.3.1(a) Verdeling van de email-scan Internet.nl-score voor alle bedrijven van Nederland voor 2023

Figuur 4.3.1(a): Verdeling van de email-scan Internet.nl-score voor alle bedrijven van Nederland voor 2023

4.3.2 Perctielen van scorevederlingen van de Email-scans getoond in Fig. 4.3.1
Percentiel2023
2546
50 (mediaan)60
7584

In vergelijking met de Internet.nl scoreverdeling van de websitescan zoals in figuur 3.3.1 getoond was, liggen de scores voor de e-mailscans over het algemeen lager, maar het scheelt niet veel. Tabel 4.3.2 geeft de waardes voor de percentielen die in de figuren gevisualiseerd zijn.

4.4 Welke bedrijven hebben de hoogste en laagste score voor de e-mailscan?

4.4.1(a) Percentage van bedrijven met website met een eindscore op Internet.nl voor de e-mailtest van minimaal 90 procent per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen10,1
250 of meer werkzame personen2
50 tot 250 werkzame personen1,7
10 tot 50 werkzame personen5,3
2 tot 10 werkzame personen11,4
ZZP`ers21,9

4.4.1(b) Percentage van bedrijven met website met een eindscore op Internet.nl voor de e-mailtest van minimaal 90 procent per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector16,7
Gezondheid en welzijnszorg18,7
Verhuur/overige zakelijke dnst.22,1
Special. zakelijke dienstver.17,7
Verhuur/handel onr.goed6,7
Financiële dienstverlening2,9
Informatie/Communicatie17,3
Horeca20,7
Vervoer/Opslag11,3
Handel12,8
Bouwnijverheid29
Energie/water/afval7,5
Industrie9,9

4.4.2(a) Percentage van bedrijven met website met een eindscore op Internet.nl voor de e-mailtest van 100 procent per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen0,7
250 of meer werkzame personen0,6
50 tot 250 werkzame personen0,6
10 tot 50 werkzame personen0,6
2 tot 10 werkzame personen0,7
ZZP`ers1,3

4.4.2(b) Percentage van bedrijven met website met een eindscore op Internet.nl voor de e-mailtest van 100 procent per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector0,2
Gezondheid en welzijnszorg4,7
Verhuur/overige zakelijke dnst.1,1
Special. zakelijke dienstver.1,2
Verhuur/handel onr.goed0
Financiële dienstverlening0
Informatie/Communicatie0,2
Horeca0,3
Vervoer/Opslag0,4
Handel0,4
Bouwnijverheid0
Energie/water/afval4,3
Industrie0,8

4.4.3(a) Percentage van bedrijven met website met een eindscore op Internet.nl voor de e-mailtest van 40 procent of minder per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen14,5
250 of meer werkzame personen8,5
50 tot 250 werkzame personen11,4
10 tot 50 werkzame personen13,6
2 tot 10 werkzame personen14,9
ZZP`ers14,7

4.4.3(b) Percentage van bedrijven met website met een eindscore op Internet.nl voor de e-mailtest van 40 procent of minder per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
ICT-Sector11,6
Gezondheid en welzijnszorg17,5
Verhuur/overige zakelijke dnst.11,5
Special. zakelijke dienstver.16,2
Verhuur/handel onr.goed10,9
Financiële dienstverlening8,6
Informatie/Communicatie11,3
Horeca16,8
Vervoer/Opslag10,1
Handel12,9
Bouwnijverheid18,7
Energie/water/afval30
Industrie13,8

In figuur 4.4.1 en figuur 4.4.2 worden tenslotte de bedrijven met hoogste eindscores voor de e-mails per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak weergegeven. Net als bij de websitescan in sectie 3.4 is weer te zien dat kleine bedrijven vaker een score van 90 procent of hoger halen dan grote bedrijven (figuur 4.4.1(a)). Ruim één op de vijf (21,9 procent) van de ZZP’ers heeft een website met een eindscore voor de e-mailscan van 90 procent of meer, terwijl dat voor de grote bedrijven 250 of meer werknemers slechts 2,0 procent is. De verdeling over de bedrijfstakken van de bedrijven die een Internet.nl eindscore van 90 procent of meer halen (figuur 4.4.1(b)) laat zien dat Bouwnijverheid de best scorende bedrijfstak is, met 29 procent van de bedrijven met een website die en Internet.nl-eindscore voor de e-mailtest van 90 procent of meer halen.

In figuur 4.4.2 wordt gekeken naar het percentage bedrijven dan een eindscore voor de e-mailtest op Internet.nl van 100 procent haalt. Per bedrijfsgrootteklasse (figuur 4.4.2(a)) is te zien dat nog maar heel weinig bedrijven een 100 procent score voor de e-mail server halen. ZZP’ers doen het met 1,3 procent van de bedrijven met een 100 procent score nog het best, maar gemiddeld haalt maar 0.7 procent van de bedrijven met een website met 2 of meer werknemers een 100 procent score voor de e-mailscan. Als naar de verdeling per bedrijfstak gekeken wordt (figuur 4.4.2(b)), is te zien dat met name de Gezondheidssector hier nog het beste scoort: 4,7 procent van de bedrijven met een website in de Gezondheids- en welzijnszorg halen een 100 procent score voor de e-mailtest op Internet.nl. In de Bouwnijverheid haalt geen enkel bedrijf een 100 procent score, terwijl ze wel het best vertegenwoordigd zijn in de bedrijven met een 90 procent score of hoger.

Ten slotte wordt in figuur 4.4.3(a) gekeken naar de bedrijven die juist laag scoren voor de e-mailtest op Internet.nl. Bijna 15 procent van de bedrijven met een website met 2 of meer werknemers heeft een eindscore voor de e-mailtest van 40 procent of minder. De groep is iets kleiner voor grote bedrijven, met maar 8,5 procent van de bedrijven met een website die een eindscore van 40 procent of minder halen voor de e-mail test. In figuur 4.4.3(b) is te zien 30 procent van de bedrijven met website in de sector Energie /Water/Afval een eindscore van 40 procent of minder haalt, dus de groep is vrij ruim vertegenwoordigd in de laag scorende bedrijven voor de e-mailtest.

3) E‐mailspoofing is een techniek gebruikt voor spammail en phishing‐aanvallen om de email van de verzender te vervalsen, zodat het lijkt alsof de mail door een ander bedrijf verstuurd is.

5. Conclusies

In dit onderzoek is samen met Platform Internetstandaarden (2023) een analyse gemaakt van de veiligheid van websites van Nederlands bedrijven. Hiertoe is de CBS-enquête ‘ICT-gebruik bij bedrijven’ gebruikt om voor vier achtereenvolgende jaren de website die door bedrijven ingevuld is met de webtool Internet.nl te scannen. Op deze manier is er voor een representatieve steekproef van bedrijven de url van de website met de meeste bezoekers van het bedrijf gescand. Voor alle jaren is een websitescan uitgevoerd; de e-mailscan is alleen voor laatste scan van april 2023 gedaan. Op basis van de websitescans is het mogelijk om per bedrijfsgrootteklasse en bedrijfstak de ontwikkeling van het toepassen van internetstandaarden te volgen.

Geconcludeerd kan worden dat:

  • Bijna 80 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werknemers heeft een website.

  • Ruim 80 procent bedrijven met website met 2 of meer werknemers heeft .nl als domeinextensie voor de hoofdwebsite, .com komt met ruim 13 procent op de twee plaatst.

  • De scan van de websites van bedrijven voor vier opeenvolgende jaren toont aan dat bedrijven met website steeds vaker correcte internetstandaarden gebruiken, niet alleen voor de eindscore van Internet.nl, maar ook voor alle onderliggende subtesten die aan de eindscore ten grondslag liggen.

  • De gemiddelde eindscore van de websitescan van alle bedrijven met website met 2 of meer werknemers is in twee en een half jaar tijd met bijna 8 procent toegenomen van 60,3 procent in oktober 2020 naar 65,1 procent in april 2023.

  • De verdeling van de Internet.nl eindscore voor zowel de websitescan als de e-mailscan vertoont weinig variatie over de bedrijfsgrootteklassen en bedrijfstakken, maar voor de onderliggende categorieën zijn er wel duidelijke verschillen tussen kleine en grote bedrijven te meten.

  • Kleine bedrijven scoren relatief vaker beter op de categorie IPv6, grote bedrijven score juist vaker goed op de categorie HTTPS en de categorie Authenticate als protectie tegen e-mail phishing.

Referenties

Bijlage A Tabellen

A.1 Overzicht Bedrijfsgrootteklassen en bedrijfstakken

A.1.1: Overzicht van de bedrijfsgrootteklassen
CodeBedrijfsgrootte
2-102 tot 10 werkzame personen
10-5010 tot 50 werkzame personen
50-25050 tot 250 werkzame personen
100-250100 tot 250 werkzame personen
250+250 of meer werkzame personen

A.1.2: Overzicht van de bedrijfstakken
CodeBedrijfsklasse
CIndustrie
D-EEnergie, water, afvalbeheer
FBouwnijverheid
GHandel
HVervoer en opslag
IHoreca
JInformatie en communicatie
KFinanciële dienstverlening
LVerhuur en handel van onroerend goed
MSpecialistische zakelijke diensten
NVerhuur en overige zakelijke diensten
QGezondheids- en welzijnszorg
ICTICT-sector

A.2 Kenmerken websitescans Internet.nl

A.2.1: Vijf categorieën met de subtesten voor de websitescans
CategorieSubgroepTestomschrijvingTestuitkomstenVariabelenaam
HTTPShttpsHTTPS beschikbaargood/bad/othertests_web_https_http_available_verdict
HTTPS-doorverwijzinggood/bad/other/not testedtests_web_https_http_redirect_verdict
HTTPS-compressiegood/bad/not testedtests_web_https_http_compress_verdict
HSTS aangebodengood/bad/other/not testedtests_web_https_http_hsts_verdict
certVertrouwensketen van certificaatgood/bad/not testedtests_web_https_cert_chain_verdict
Publieke sleutel van certificaatgood/bad/not testedtests_web_https_cert_pubkey_verdict
Handtekening van certificaatgood/bad/not testedtests_web_https_cert_sig_verdict
Domeinnaam op certificaatgood/bad/not testedtests_web_https_cert_domain_verdict
tlsTLS Versiegood/bad/phase out/not testedtests_web_https_tls_version_verdict
TLS ciphersgood/bad/phase out/not testedtests_web_https_tls_ciphers_verdict
TLS cipher-volgordegood/bad/other/not testedtests_web_https_tls_cipherorder_verdict
TLS sleuteluitwisselingsparametersgood/bad/phase out/not testedtests_web_https_tls_keyexchange_verdict
Hashfunctie voor sleuteluitwisselinggood/bad/phase out/not testedtests_web_https_tls_keyexchangehash_verdict
TLS-compressiegood/bad/not testedtests_web_https_tls_compress_verdict
Secure renegotiationgood/bad/not testedtests_web_https_tls_secreneg_verdict
Client initiated renegotiationgood/bad/not testedtests_web_https_tls_clientreneg_verdict
0-RTTgood/bad/N.A./not testedtests_web_https_tls_0rtt_verdict
TLS OCSP-stapelinggood/ok/bad/not testedtests_web_https_tls_ocsp_verdict
daneDANE aanweziggood/bad/not testedtests_web_https_dane_exist_verdict
DANE geldigheidgood/bad/not testedtests_web_https_dane_valid_verdict
IPv6ipv6IPv6-adressen voor nameserversgood/bad/othertests_web_ipv6_ns_address_verdict
IPv6-bereikbaarheid van nameserversgood/bad/not testedtests_web_ipv6_ns_reach_verdict
IPv6-adressen voor webservergood/badtests_web_ipv6_ws_address_verdict
IPv6-bereikbaarheid van webserversgood/bad/not testedtests_web_ipv6_ws_reach_verdict
Gelijke website op IPv6 en IPv4good/bad/not testedtests_web_ipv6_ws_similar_verdict
DNSSECdnssecDNSSEC aanweziggood/bad/server failedtests_web_dnssec_exist_verdict
DNSSEC geldigheidgood/bad/not testedtests_web_dnssec_valid_verdict
appsecX-Frame-optionsgood/bad/phase out/not testedtests_web_appsecpriv_x_frame_options_verdict
optiesX-Content-Type-Optionsgood/bad/phase out/not testedtests_web_appsecpriv_x_content_type_options_verdict
Content-Security-Policygood/bad/not testedtests_web_appsecpriv_csp_verdict
Referrer-Policy aanweziggood/bad/not testedtests_web_appsecpriv_referrer_policy_verdict
RPKIrpkiRoute Oorsprong Autorisatie bestaatgood/badnoaddresstests_web_rpki_exists_verdict
Route Oorsprong Autorisatie is geldiggood/badnotroutedtests_web_rpki_valid_verdict
RPKI voor nameserver bestaatgood/badnoaddresstests_web_ns_rpki_exists_verdict
RPKI voor nameserver is geldiggood/badinvalidtests_web_ns_rpki_valid_verdict
 

A.3 Kenmerken e-mailscan Internet.nl

A.3.1: Vijf categorieën met de subtesten voor de E-mailscans
CategorieSubgroepTestomschrijvingTestuitkomstenVariabelenaam
IPv6ipv6IPv6-adressen voor nameserversgood/badothertests_mail_ipv6_ns_address_verdict
IPv6-bereikbaarheid nameserversgood/badothernttests_mail_ipv6_ns_reach_verdict
IPv6 voor mailserversgood/badothermxtests_mail_ipv6_mx_address_verdict
IPv6 mailservers bereikbaarheidgood/badothernttests_mail_ipv6_mx_reach_verdict
DNSSECdnssecEmail-adres heeft DNSSECgood/badothermxtests_mail_dnssec_mailto_exist_verdict
Email-adres DNSSEC geldiggood/badothernttests_mail_dnssec_mailto_valid_verdict
Ontvangende mailserver DNSSECgood/badothermxtests_mail_dnssec_mx_exist_verdict
Ontv. mailserver DNSSEC geldiggood/badothernttests_mail_dnssec_mx_valid_verdict
AuthenticatieauthDMARC bestaatgood/badothernttests_mail_auth_dmarc_exist_verdict
DMARC strictgood/badpolicytests_mail_auth_dmarc_policy_verdict
DKIM bestaatgood/badnoemailtests_mail_auth_dkim_exist_verdict
SPF bestaatgood/badothernttests_mail_auth_spf_exist_verdict
SPF beleidgood/badnttests_mail_auth_spf_policy_verdict
STARTTLSstarttlsbeschikbaargood/badnomxtests_mail_starttls_tls_available_verdict
sleuteluitwisselingsparametersgood/badphaseoutnttests_mail_starttls_tls_keyexchange_verdict
Alleen veilige algoritmeselectiesgood/badphaseoutnttests_mail_starttls_tls_ciphers_verdict
Volgorde Algoritmeselectiegood/badnttests_mail_starttls_tls_cipherorder_verdict
tlsalleen veilige TLS versiesgood/badphaseoutnttests_mail_starttls_tls_version_verdict
geen TLS-compressiegood/badothernttests_mail_starttls_tls_compress_verdict
secure renegotiationgood/badothernttests_mail_starttls_tls_secreneg_verdict
client-initiated renegotiationgood/badothernttests_mail_starttls_tls_clientreneg_verdict
0-RTTgood/badnttests_mail_starttls_tls_0rtt_verdict
Hashfunctie voor sleuteluitwisselinggood/badphaseoutnttests_mail_starttls_tls_keyexchangehash_verdict
certificaatVertrouwensketengood/badnttests_mail_starttls_cert_chain_verdict
Publieke sleutelgood/badothernttests_mail_starttls_cert_pubkey_verdict
Handtekening van certificaatgood/badothernttests_mail_starttls_cert_sig_verdict
Domein op certificaatgood/badothernttests_mail_starttls_cert_domain_verdict
daneDANE bestaatgood/badothernttests_mail_starttls_dane_exist_verdict
DANE geldigheidgood/badothernttests_mail_starttls_dane_valid_verdict
DANE Rollover-schemagood/badothernttests_mail_starttls_dane_rollover_verdict
RPKIrpkiRoute Oorsprong Autorisatie bestaatgood/badnttests_mail_rpki_exists_verdict
Route Oorsprong Autorisatie is geldiggood/badnotroutedtests_mail_rpki_valid_verdict
nameserver bestaatgood/badnttests_mail_ns_rpki_exists_verdict
Geldigheid voor nameservergood/badnttests_mail_ns_rpki_valid_verdict
Mxvoor ontvangende mailserver bestaatgood/badnttests_mail_mx_ns_rpki_exists_verdict
Geldigheid voor mail-serversgood/badothernttests_mail_mx_ns_rpki_valid_verdict

Bijlage B Alle websitetestuitslagen

B.1 Website-testuitslagen voor categorie ‘IPv6’

B.1.1(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `IPv6-adressen voor nameservers' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen80,979,678,373,9
250 of meer werkzame personen88,288,185,181,5
50 tot 250 werkzame personen88,184,482,476,9
10 tot 50 werkzame personen83,180,879,775,2
2 tot 10 werkzame personen80,17977,773,1
ZZP`ers81,278,381,8

B.1.1(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `IPv6-adressen voor nameservers' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector9386,385,378,4
Gezondheid en welzijnszorg80,376,978,874
Verhuur/overige zakelijke dnst.84,879,682,876,9
Special. zakelijke dienstver.8181,583,676,4
Verhuur/handel onr.goed70,373,268,464,8
Financiële dienstverlening76,581,175,470
Informatie/Communicatie89,68684,478,5
Horeca82,474,175,173,4
Vervoer/Opslag78,474,179,173
Handel8279,778,874,1
Bouwnijverheid69,171,480,766,7
Energie/water/afval67,575,680,874,7
Industrie79,675,576,671,9

B.1.2(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `IPv6-bereikbaarheid van nameservers' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen80,679,578,676,2
250 of meer werkzame personen86,888,78684,1
50 tot 250 werkzame personen87,985,383,379,3
10 tot 50 werkzame personen83,181,380,678,4
2 tot 10 werkzame personen79,778,777,775,2
ZZP`ers79,978,781,8

B.1.2(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `IPv6-bereikbaarheid van nameservers' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector92,886,184,380
Gezondheid en welzijnszorg75,476,778,775,1
Verhuur/overige zakelijke dnst.84,978,882,778,5
Special. zakelijke dienstver.81,282,283,878,8
Verhuur/handel onr.goed72,673,568,566,3
Financiële dienstverlening86,984,477,270,5
Informatie/Communicatie89,486,183,979,9
Horeca82,273,675,578,8
Vervoer/Opslag79,378,481,376,9
Handel79,979,678,675,6
Bouwnijverheid68,471,680,670,9
Energie/water/afval72,176,18077,7
Industrie79,875,977,774,9

B.1.3(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `IPv6-adressen voor webservers' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen38,736,23429,1
250 of meer werkzame personen20,824,122,215,1
50 tot 250 werkzame personen2527,123,518,8
10 tot 50 werkzame personen29,83029,423,1
2 tot 10 werkzame personen41,238,335,831,8
ZZP`ers49,245,744,2

B.1.3(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `IPv6-adressen voor webservers' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector60,248,643,428,4
Gezondheid en welzijnszorg44,945,549,227,9
Verhuur/overige zakelijke dnst.42,836,939,530,7
Special. zakelijke dienstver.41,743,840,629
Verhuur/handel onr.goed35,334,529,615,3
Financiële dienstverlening28,336,82919,6
Informatie/Communicatie55,252,146,829,9
Horeca56,23734,735,5
Vervoer/Opslag43,437,638,829,2
Handel45,536,836,329,8
Bouwnijverheid43,44438,125,2
Energie/water/afval30,828,83123,7
Industrie40,839,336,526,2

B.1.4(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `IPv6-bereikbaarheid van webservers' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen38,435,733,628,7
250 of meer werkzame personen20,123,82214,6
50 tot 250 werkzame personen24,126,723,118,1
10 tot 50 werkzame personen29,329,52922,6
2 tot 10 werkzame personen40,937,835,531,5
ZZP`ers48,145,644,1

B.1.4(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `IPv6-bereikbaarheid van webservers' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector59,848,142,927,1
Gezondheid en welzijnszorg4045,54927,8
Verhuur/overige zakelijke dnst.42,836,739,430,3
Special. zakelijke dienstver.41,643,640,628,7
Verhuur/handel onr.goed33,733,128,814,9
Financiële dienstverlening2836,728,919
Informatie/Communicatie54,951,446,428,6
Horeca55,936,934,635,5
Vervoer/Opslag42,537,338,528,9
Handel45,436,63629,7
Bouwnijverheid43,44438,124,8
Energie/water/afval30,828,530,322,6
Industrie39,538,736,325,7

B.1.5(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Gelijke website op IPv6 en IPv4' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen36,934,532,627,4
250 of meer werkzame personen17,122,520,713,9
50 tot 250 werkzame personen21,725,321,717
10 tot 50 werkzame personen27,928,127,621,3
2 tot 10 werkzame personen39,436,734,530,2
ZZP`ers45,544,543,5

B.1.5(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Gelijke website op IPv6 en IPv4' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector56,946,342,226
Gezondheid en welzijnszorg39,945,24827
Verhuur/overige zakelijke dnst.42,635,838,327,5
Special. zakelijke dienstver.39,342,540,227,9
Verhuur/handel onr.goed29,730,127,714,8
Financiële dienstverlening26,636,526,319
Informatie/Communicatie52,649,644,927,3
Horeca49,736,133,835,2
Vervoer/Opslag4235,937,726,3
Handel41,135,93527,5
Bouwnijverheid43,341,437,924,7
Energie/water/afval30,828,529,421,4
Industrie37,237,43524,5

B.2 Website-testuitslagen voor categorie ‘Domeinnaamhandtekening’ (DNSSEC)

B.2.1(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Domeinnaamhandtekening aanwezig' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen5148,145,744
250 of meer werkzame personen50,948,344,838,2
50 tot 250 werkzame personen46,743,239,934,3
10 tot 50 werkzame personen50,447,543,941
2 tot 10 werkzame personen51,348,546,545,6
ZZP`ers50,450,849,7

B.2.1(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Domeinnaamhandtekening aanwezig' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector54,648,541,943,2
Gezondheid en welzijnszorg47,447,143,652
Verhuur/overige zakelijke dnst.55,253,25350,3
Special. zakelijke dienstver.53,256,352,943,6
Verhuur/handel onr.goed48,249,438,644
Financiële dienstverlening37,352,941,639,6
Informatie/Communicatie5448,142,441,5
Horeca59,145,342,649,2
Vervoer/Opslag50,147,448,437,4
Handel44,745,346,140,5
Bouwnijverheid49,249,455,145,9
Energie/water/afval41,944,445,740,1
Industrie50,44643,637,8

B.2.2(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Domeinnaamhandtekening geldigheid' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen514845,743,9
250 of meer werkzame personen50,948,344,738,2
50 tot 250 werkzame personen46,643,139,934,3
10 tot 50 werkzame personen50,447,443,840,9
2 tot 10 werkzame personen51,348,446,445,6
ZZP`ers50,350,649,7

B.2.2(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Domeinnaamhandtekening geldigheid' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector54,548,541,943
Gezondheid en welzijnszorg47,447,143,651,9
Verhuur/overige zakelijke dnst.55,253,252,950,1
Special. zakelijke dienstver.53,25652,843,6
Verhuur/handel onr.goed48,249,438,644
Financiële dienstverlening37,352,141,239,6
Informatie/Communicatie5448,142,441,4
Horeca59,145,342,649,2
Vervoer/Opslag50,147,448,437,4
Handel44,74546,140,5
Bouwnijverheid49,249,355,145,9
Energie/water/afval41,944,445,740,1
Industrie50,44643,537,7

B.3 Website-testuitslagen voor categorie ‘HTTPS’

B.3.1(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `HTTPS beschikbaar' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen91,793,793,694,2
250 of meer werkzame personen94,396,596,895
50 tot 250 werkzame personen93,795,995,996,2
10 tot 50 werkzame personen94,595,195,795,1
2 tot 10 werkzame personen91,193,29393,8
ZZP`ers92,192,891,6

B.3.1(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `HTTPS beschikbaar' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector92,692,99295,7
Gezondheid en welzijnszorg89,29292,696
Verhuur/overige zakelijke dnst.92,792,393,995,4
Special. zakelijke dienstver.92,594,495,294,7
Verhuur/handel onr.goed92,892,993,497,8
Financiële dienstverlening97,795,993,193,8
Informatie/Communicatie9293,190,995,9
Horeca92,793,688,492,6
Vervoer/Opslag93,991,59690,6
Handel91,39392,594,4
Bouwnijverheid95,593,387,491,4
Energie/water/afval81,392,694,288,3
Industrie89,491,291,893,1

B.3.2(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `HTTPS-doorverwijzing' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen6274,773,967,5
250 of meer werkzame personen58,482,48683,4
50 tot 250 werkzame personen62,782,583,882,2
10 tot 50 werkzame personen68,180,881,875
2 tot 10 werkzame personen60,872,871,363,9
ZZP`ers58,665,766,6

B.3.2(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `HTTPS-doorverwijzing' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector61,865,47474,7
Gezondheid en welzijnszorg52,17376,574,8
Verhuur/overige zakelijke dnst.64,667,667,466,5
Special. zakelijke dienstver.59,268,770,669,8
Verhuur/handel onr.goed48,572,775,679,4
Financiële dienstverlening72,978,77973,8
Informatie/Communicatie6266,570,474,7
Horeca56,269,562,866,2
Vervoer/Opslag52,863,365,757,7
Handel6271,172,466,2
Bouwnijverheid68,164,857,855,6
Energie/water/afval63,577,779,167,1
Industrie54,868,968,665,5

B.3.3(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `HTTPS compressie niet ondersteund' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen46,641,840,545
250 of meer werkzame personen66,542,739,240,3
50 tot 250 werkzame personen5943,640,542
10 tot 50 werkzame personen52,244,74343,3
2 tot 10 werkzame personen44,74139,945,8
ZZP`ers50,944,139

B.3.3(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `HTTPS compressie niet ondersteund' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector56,446,239,945,2
Gezondheid en welzijnszorg4339,93349,5
Verhuur/overige zakelijke dnst.44,844,843,245,1
Special. zakelijke dienstver.49,142,940,946,4
Verhuur/handel onr.goed5739,13746,9
Financiële dienstverlening55,148,938,841,2
Informatie/Communicatie56,448,239,445
Horeca33,634,736,642,3
Vervoer/Opslag37,637,34739,2
Handel48,64241,945,3
Bouwnijverheid58,751,435,740
Energie/water/afval47,146,338,840,8
Industrie49,64442,844,7

B.3.4(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `HSTS policy aangeboden' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen12,312,41212,5
250 of meer werkzame personen3037,736,935
50 tot 250 werkzame personen22,726,524,322
10 tot 50 werkzame personen15,116,715,613,9
2 tot 10 werkzame personen11,210,310,110,9
ZZP`ers4,77,29,3

B.3.4(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `HSTS policy aangeboden' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector14,216,415,816,7
Gezondheid en welzijnszorg4,95,36,712,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.11,3912,99,9
Special. zakelijke dienstver.6,47,78,810,4
Verhuur/handel onr.goed17,316,220,624,7
Financiële dienstverlening6,51912,225
Informatie/Communicatie13,11413,815,6
Horeca107,511,214
Vervoer/Opslag5,68,49,411,1
Handel6,59,810,714
Bouwnijverheid2,812,212,35,1
Energie/water/afval12,913,318,415,1
Industrie7109,112,6

B.3.5(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS versie' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen7676,171,955,4
250 of meer werkzame personen84,882,879,756,9
50 tot 250 werkzame personen7978,373,755,2
10 tot 50 werkzame personen767773,454,1
2 tot 10 werkzame personen75,875,771,455,8
ZZP`ers75,979,176,5

B.3.5(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS versie' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector71,57773,452,8
Gezondheid en welzijnszorg60,975,172,255,5
Verhuur/overige zakelijke dnst.86,377,580,958,8
Special. zakelijke dienstver.79,681,978,959,4
Verhuur/handel onr.goed73,775,172,565,4
Financiële dienstverlening73,783,579,967,6
Informatie/Communicatie70,777,67152,5
Horeca80,677,66860,6
Vervoer/Opslag81,574,780,957,2
Handel73,775,171,651,4
Bouwnijverheid87,379,676,956,7
Energie/water/afval67,480,478,846,8
Industrie76,876,570,951,3

B.3.6(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS ciphers' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen58,458,855,441,1
250 of meer werkzame personen59,657,752,738,1
50 tot 250 werkzame personen53,954,151,438,1
10 tot 50 werkzame personen55,158,655,539,9
2 tot 10 werkzame personen59,259,155,641,7
ZZP`ers63,364,264,7

B.3.6(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS ciphers' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector64,366,860,237,6
Gezondheid en welzijnszorg46,258,86241,9
Verhuur/overige zakelijke dnst.6763,568,945,9
Special. zakelijke dienstver.60,664,563,442,5
Verhuur/handel onr.goed62,366,962,860
Financiële dienstverlening61,16767,446,7
Informatie/Communicatie59,164,759,538,5
Horeca73,760,954,146,7
Vervoer/Opslag70,556,766,945,6
Handel55,857,45535,7
Bouwnijverheid8969,865,643,3
Energie/water/afval51,76162,233,5
Industrie57,359,357,639,1

B.3.7(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS-ciphervolgorde' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen63,561,664,812,9
250 of meer werkzame personen55,458,263,714,3
50 tot 250 werkzame personen58,95761,413,1
10 tot 50 werkzame personen60,859,464,611,6
2 tot 10 werkzame personen64,362,36513,3
ZZP`ers62,865,167,7

B.3.7(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS-ciphervolgorde' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector5855,161,812,9
Gezondheid en welzijnszorg60,265,164,316,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.69,662,265,613,2
Special. zakelijke dienstver.60,868,17312,7
Verhuur/handel onr.goed67,572,670,926
Financiële dienstverlening73,461,862,711,1
Informatie/Communicatie61,859,763,211,6
Horeca70,4696513,8
Vervoer/Opslag51,551,162,714,1
Handel60,959,46412,5
Bouwnijverheid71,362,763,98,1
Energie/water/afval63,264,167,715,1
Industrie63,263,766,510,6

B.3.08(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS sleuteluitwisselingsparameters' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen6260,358,349,3
250 of meer werkzame personen61,766,563,656,3
50 tot 250 werkzame personen6363,264,153,2
10 tot 50 werkzame personen63,761,860,649,2
2 tot 10 werkzame personen61,659,757,448,9
ZZP`ers63,960,963

B.3.08(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS sleuteluitwisselingsparameters' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector70,765,763,348,3
Gezondheid en welzijnszorg55,456,260,542,8
Verhuur/overige zakelijke dnst.64,659,659,451,4
Special. zakelijke dienstver.63,363,964,651,5
Verhuur/handel onr.goed68,664,361,758,3
Financiële dienstverlening56,762,168,456,2
Informatie/Communicatie70,168,664,250,1
Horeca70,163,153,252,7
Vervoer/Opslag64,458,760,948,4
Handel65,157,359,251
Bouwnijverheid55,157,660,840,9
Energie/water/afval51,262,16241,9
Industrie6259,359,348,2

B.3.09(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Hashfunctie voor sleuteluitwisseling' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen91,392,59291,9
250 of meer werkzame personen94,396,19694,3
50 tot 250 werkzame personen93,395,495,495,3
10 tot 50 werkzame personen9494,294,893,2
2 tot 10 werkzame personen90,791,991,191,2
ZZP`ers92,19291,4

B.3.09(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Hashfunctie voor sleuteluitwisseling' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector92,692,991,994,7
Gezondheid en welzijnszorg88,49088,888
Verhuur/overige zakelijke dnst.92,792,393,894,6
Special. zakelijke dienstver.92,592,79593,3
Verhuur/handel onr.goed91,292,592,397,4
Financiële dienstverlening97,795,692,693,4
Informatie/Communicatie929390,895,2
Horeca92,792,187,692
Vervoer/Opslag93,991,495,890,1
Handel91,192,691,991,6
Bouwnijverheid95,493,287,189,7
Energie/water/afval81,392,693,988,3
Industrie89,191,291,492,6

B.3.10(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS-compressie niet ondersteund' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen91,793,593,694,1
250 of meer werkzame personen94,396,596,895
50 tot 250 werkzame personen93,795,995,996,2
10 tot 50 werkzame personen94,59595,795
2 tot 10 werkzame personen91,19392,993,6
ZZP`ers92,192,891,5

B.3.10(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS-compressie niet ondersteund' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector92,692,99295,5
Gezondheid en welzijnszorg89,29292,696
Verhuur/overige zakelijke dnst.92,792,393,995,4
Special. zakelijke dienstver.92,594,495,294,7
Verhuur/handel onr.goed91,292,593,497,8
Financiële dienstverlening97,795,993,193,8
Informatie/Communicatie9293,190,995,9
Horeca92,792,487,892,6
Vervoer/Opslag93,991,59690,5
Handel91,39392,394
Bouwnijverheid95,593,387,491,4
Energie/water/afval81,392,694,288,3
Industrie89,491,291,893,1

B.3.11(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS secure renegotiation' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen91,793,493,293,9
250 of meer werkzame personen93,796,396,594,9
50 tot 250 werkzame personen93,595,895,896,1
10 tot 50 werkzame personen94,49595,694,9
2 tot 10 werkzame personen91,192,992,493,5
ZZP`ers92,192,491,5

B.3.11(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS secure renegotiation' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector92,692,991,995,6
Gezondheid en welzijnszorg89,291,891,395,7
Verhuur/overige zakelijke dnst.92,792,393,995,3
Special. zakelijke dienstver.92,593,595,294,5
Verhuur/handel onr.goed92,892,993,197,8
Financiële dienstverlening97,795,492,593,8
Informatie/Communicatie9293,190,895,8
Horeca92,792,387,892,6
Vervoer/Opslag93,991,59690,3
Handel91,39392,593,9
Bouwnijverheid95,593,387,491,2
Energie/water/afval81,392,694,288,3
Industrie89,191,291,692,9

B.3.12(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS client-initiated renegotiation' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen9192,391,891,8
250 of meer werkzame personen90,590,189,487,1
50 tot 250 werkzame personen91,692,992,391,9
10 tot 50 werkzame personen94,293,894,493,3
2 tot 10 werkzame personen90,39291,191,4
ZZP`ers92,192,391

B.3.12(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS client-initiated renegotiation' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector92,692,79190,7
Gezondheid en welzijnszorg88,4908987,5
Verhuur/overige zakelijke dnst.92,791,693,794,5
Special. zakelijke dienstver.92,593,393,993,4
Verhuur/handel onr.goed92,892,99397,7
Financiële dienstverlening95,593,190,587,9
Informatie/Communicatie91,9939092,4
Horeca92,693,287,691,8
Vervoer/Opslag93,691,19588,6
Handel90,592,391,792,4
Bouwnijverheid95,593,387,491,1
Energie/water/afval80,992,193,886,5
Industrie89,290,791,192

B.3.13(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS 0-RTT' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen58,156,447,629,6
250 of meer werkzame personen51,755,547,829,6
50 tot 250 werkzame personen57,457,248,132,4
10 tot 50 werkzame personen59,456,748,830,7
2 tot 10 werkzame personen57,956,347,329
ZZP`ers5554,750,2

B.3.13(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS 0-RTT' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector59,357,852,331,9
Gezondheid en welzijnszorg48,251,443,229,7
Verhuur/overige zakelijke dnst.64,653,74831,8
Special. zakelijke dienstver.62,356,248,830,7
Verhuur/handel onr.goed46,353,650,121,3
Financiële dienstverlening56,65148,636,8
Informatie/Communicatie59,157,152,133,3
Horeca69,160,648,127,9
Vervoer/Opslag57,155,749,729,3
Handel55,857,752,530,8
Bouwnijverheid38,751,250,426,9
Energie/water/afval51,454,349,120,3
Industrie54,554,346,124,7

B.3.14(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS OCSP-stapeling' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen23,219,822,415,8
250 of meer werkzame personen31,431,334,826,5
50 tot 250 werkzame personen34,228,731,320,9
10 tot 50 werkzame personen26,822,825,417,8
2 tot 10 werkzame personen2218,52114,6
ZZP`ers24,319,119,5

B.3.14(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `TLS OCSP-stapeling' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector3119,216,119,5
Gezondheid en welzijnszorg24,812,31611,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.17,919,62014,4
Special. zakelijke dienstver.25,823,823,619,7
Verhuur/handel onr.goed22,723,526,233,9
Financiële dienstverlening25,723,328,221,4
Informatie/Communicatie30,222,819,619,9
Horeca15,61617,211,3
Vervoer/Opslag16,212,617,414,5
Handel29,120,523,316,3
Bouwnijverheid11,716,817,314,6
Energie/water/afval19,815,219,414,7
Industrie18,71519,513,5

B.3.15(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Vertrouwensketen van certificaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen89,190,289,585,1
250 of meer werkzame personen92,994,495,590,6
50 tot 250 werkzame personen92,494,193,190,8
10 tot 50 werkzame personen92,192,692,888
2 tot 10 werkzame personen88,389,488,483,7
ZZP`ers87,68785,5

B.3.15(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Vertrouwensketen van certificaat' per bedrijfstak
 2023202220212020
ICT-Sector8888,287,390,9
Gezondheid en welzijnszorg8987,888,788,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.90,886,687,785,3
Special. zakelijke dienstver.88,888,58987,3
Verhuur/handel onr.goed8890,489,191,9
Financiële dienstverlening93,293,79086,5
Informatie/Communicatie85,788,286,391,1
Horeca92,591,382,485,8
Vervoer/Opslag83,485,591,580,3
Handel84,989,188,983,6
Bouwnijverheid95,286,578,679,3
Energie/water/afval73,887,789,882,1
Industrie83,287,286,881,9

B.3.16(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Publieke sleutel van certificaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen91,693,393,392,8
250 of meer werkzame personen94,396,396,894,9
50 tot 250 werkzame personen93,795,895,895,9
10 tot 50 werkzame personen94,194,895,494,2
2 tot 10 werkzame personen9192,892,692,1
ZZP`ers92,192,491,4

B.3.16(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Publieke sleutel van certificaat' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector92,692,991,895,3
Gezondheid en welzijnszorg89,291,892,495,7
Verhuur/overige zakelijke dnst.92,79193,693,5
Special. zakelijke dienstver.92,594,49593,4
Verhuur/handel onr.goed91,292,593,197,8
Financiële dienstverlening97,795,993,191,4
Informatie/Communicatie9293,190,795,4
Horeca92,592,487,892,4
Vervoer/Opslag93,991,39687,9
Handel91,392,492,392,5
Bouwnijverheid95,493,387,189
Energie/water/afval81,392,693,988,3
Industrie88,89191,690,9

B.3.17(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Handtekening van certificaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen90,792,69291,3
250 of meer werkzame personen94,396,196,594,5
50 tot 250 werkzame personen93,595,595,295,4
10 tot 50 werkzame personen93,894,494,693,3
2 tot 10 werkzame personen89,991,991,290,4
ZZP`ers9090,390

B.3.17(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Handtekening van certificaat' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector89,191,391,293,9
Gezondheid en welzijnszorg89,289,489,594,7
Verhuur/overige zakelijke dnst.92,390,291,892,9
Special. zakelijke dienstver.89,591,793,892,4
Verhuur/handel onr.goed91,292,591,197,8
Financiële dienstverlening97,795,690,991,4
Informatie/Communicatie88,991,790,294
Horeca92,592,285,991,1
Vervoer/Opslag8488,59385,8
Handel90,291,291,291,1
Bouwnijverheid95,4938785,2
Energie/water/afval78,591,693,187
Industrie88,189,790,489,3

B.3.18(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Domeinnaam op certificaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen84,986,285,479,2
250 of meer werkzame personen90,994,69591,6
50 tot 250 werkzame personen90,993,592,690,3
10 tot 50 werkzame personen90,89089,984,3
2 tot 10 werkzame personen83,584,883,876,6
ZZP`ers82,780,880,5

B.3.18(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Domeinnaam op certificaat' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector858585,487,1
Gezondheid en welzijnszorg83,283,684,884,3
Verhuur/overige zakelijke dnst.87,3808377,5
Special. zakelijke dienstver.81,983,283,682,2
Verhuur/handel onr.goed87,589,386,583,8
Financiële dienstverlening83,887,387,385,2
Informatie/Communicatie83,284,483,388,2
Horeca81,684,479,282,4
Vervoer/Opslag73,276,57970,7
Handel81,985,185,477,3
Bouwnijverheid94,477,27369,3
Energie/water/afval71,883,185,574,9
Industrie77,981,280,274,3

B.3.19(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `DANE aanwezig' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen2,622,12
250 of meer werkzame personen0,90,50,70,3
50 tot 250 werkzame personen0,110,70,5
10 tot 50 werkzame personen2,71,61,60,8
2 tot 10 werkzame personen2,72,22,32,4
ZZP`ers7,54,94,1

B.3.19(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `DANE aanwezig' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector6,45,750,3
Gezondheid en welzijnszorg5,55,63,91,7
Verhuur/overige zakelijke dnst.5,53,93,72,5
Special. zakelijke dienstver.4,64,33,91,7
Verhuur/handel onr.goed4,91,91,50
Financiële dienstverlening001,20,2
Informatie/Communicatie6,45,140,7
Horeca5,62,74,83,9
Vervoer/Opslag0,20,42,52,5
Handel3,51,42,52,1
Bouwnijverheid14,66,12,21,8
Energie/water/afval01,81,50
Industrie3,72,52,11

B.3.20(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `DANE geldigheid' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen2,21,51,51,4
250 of meer werkzame personen00,20,40,2
50 tot 250 werkzame personen0,10,50,50,3
10 tot 50 werkzame personen21,11,10,6
2 tot 10 werkzame personen2,41,71,71,7
ZZP`ers6,44,23

B.3.20(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `DANE geldigheid' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector3,24,34,30,2
Gezondheid en welzijnszorg5,54,321,7
Verhuur/overige zakelijke dnst.5,53,33,41,8
Special. zakelijke dienstver.3,33,93,11,2
Verhuur/handel onr.goed3,31,90,60
Financiële dienstverlening000,70,2
Informatie/Communicatie3,743,50,4
Horeca5,31,43,53,9
Vervoer/Opslag0,20,22,42,2
Handel3,511,31,1
Bouwnijverheid14,561,90
Energie/water/afval00,81,20
Industrie1,81,81,30,9

B.4 Website-testuitslagen voor categorie ‘Beveiligingsopties’

B.4.1(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `X-Frame options' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen12,915,715,212,1
250 of meer werkzame personen25,340,140,835,9
50 tot 250 werkzame personen23,928,626,724,2
10 tot 50 werkzame personen16,318,617,114,7
2 tot 10 werkzame personen11,61413,710
ZZP`ers7,27,49,1

B.4.1(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `X-Frame options' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector13,611,511,116,4
Gezondheid en welzijnszorg8,97,28,29,1
Verhuur/overige zakelijke dnst.10,39,89,76,8
Special. zakelijke dienstver.7,28,48,911
Verhuur/handel onr.goed4,814,110,28,7
Financiële dienstverlening7,618,114,326,2
Informatie/Communicatie13,210,210,315,9
Horeca11,28,87,67,8
Vervoer/Opslag7,26,44,99
Handel13,817,217,817,7
Bouwnijverheid1,28,615,24,2
Energie/water/afval11,416,51314,5
Industrie8,511,611,813,3

B.4.2(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `X-Content-Type options' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen172018,612,9
250 of meer werkzame personen26,441,441,632,1
50 tot 250 werkzame personen27,731,929,321,3
10 tot 50 werkzame personen20,122,52014,5
2 tot 10 werkzame personen15,818,517,411,5
ZZP`ers14,315,714,2

B.4.2(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `X-Content-Type options' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector14,913,615,215,6
Gezondheid en welzijnszorg15,216,113,215,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.13,91212,59
Special. zakelijke dienstver.17,117,11611,5
Verhuur/handel onr.goed17,123,22626,1
Financiële dienstverlening14,123,617,325,8
Informatie/Communicatie17,515,71614,5
Horeca18,816,1149,6
Vervoer/Opslag7,914,69,49
Handel18,821,819,115,8
Bouwnijverheid1,815,416,94,9
Energie/water/afval12,315,415,311,7
Industrie15,817,315,212,6

B.4.3(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Content-security policy' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen0003,2
250 of meer werkzame personen00,10,111,9
50 tot 250 werkzame personen0005,7
10 tot 50 werkzame personen0002,9
2 tot 10 werkzame personen0003
ZZP`ers000

B.4.3(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Content-security policy' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector00,206
Gezondheid en welzijnszorg0004
Verhuur/overige zakelijke dnst.0002,2
Special. zakelijke dienstver.0003,2
Verhuur/handel onr.goed00018,6
Financiële dienstverlening0008,5
Informatie/Communicatie00,205,6
Horeca0001,1
Vervoer/Opslag0001,9
Handel0002,9
Bouwnijverheid0000,8
Energie/water/afval0005,8
Industrie0003,7

B.4.4(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Referred Policy aanwezig' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023202220212020
2 of meer werkzame personen7,699,25,2
250 of meer werkzame personen14,623,820,413,4
50 tot 250 werkzame personen15,417,615,310,2
10 tot 50 werkzame personen11,311,49,36,2
2 tot 10 werkzame personen6,57,78,64,3
ZZP`ers5,66,16,1

B.4.4(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Referred Policy aanwezig' per bedrijfstak.
 2023202220212020
ICT-Sector11,88,99,87
Gezondheid en welzijnszorg3,89107,1
Verhuur/overige zakelijke dnst.6,3665,8
Special. zakelijke dienstver.9,35,96,64,5
Verhuur/handel onr.goed1,14,24,35,5
Financiële dienstverlening5,999,58,4
Informatie/Communicatie10,38,68,75,7
Horeca6,16,194,4
Vervoer/Opslag4,25,35,94,5
Handel5,276,95,3
Bouwnijverheid0,49,472,6
Energie/water/afval6,88104,9
Industrie5,67,56,25,3

B.5 Website-testuitslagen voor categorie ‘RPKI’

B.5.1(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `RPKI Route Oorsprong Autorisatie bestaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 20232022
2 of meer werkzame personen81,281,1
250 of meer werkzame personen76,575,9
50 tot 250 werkzame personen78,176,9
10 tot 50 werkzame personen81,181,5
2 tot 10 werkzame personen81,581,3
ZZP`ers81,883,1

B.5.1(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `RPKI Route Oorsprong Autorisatie bestaat' per bedrijfstak.
 20232022
ICT-Sector84,182,4
Gezondheid en welzijnszorg8282,5
Verhuur/overige zakelijke dnst.81,980,4
Special. zakelijke dienstver.78,282,5
Verhuur/handel onr.goed85,488,1
Financiële dienstverlening80,784,2
Informatie/Communicatie80,582,3
Horeca87,377,1
Vervoer/Opslag78,379,2
Handel84,183,3
Bouwnijverheid86,184,4
Energie/water/afval73,482,1
Industrie78,180,4

B.5.2(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `RPKI Route Oorsprong Autorisatie is geldig' per bedrijfsgrootteklasse.
 20232022
2 of meer werkzame personen80,980,7
250 of meer werkzame personen75,775,3
50 tot 250 werkzame personen77,275,8
10 tot 50 werkzame personen80,781,1
2 tot 10 werkzame personen81,280,9
ZZP`ers81,383

B.5.2(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `RPKI Route Oorsprong Autorisatie is geldig' per bedrijfstak.
 20232022
ICT-Sector81,482,4
Gezondheid en welzijnszorg8282,5
Verhuur/overige zakelijke dnst.81,880,3
Special. zakelijke dienstver.78,282,5
Verhuur/handel onr.goed81,386,9
Financiële dienstverlening80,684,2
Informatie/Communicatie78,381,8
Horeca87,177
Vervoer/Opslag78,278,9
Handel8482,9
Bouwnijverheid86,184,3
Energie/water/afval72,982
Industrie78,180,1

B.5.3(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `RPKI voor nameserver bestaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 20232022
2 of meer werkzame personen7979
250 of meer werkzame personen80,578,9
50 tot 250 werkzame personen8277,9
10 tot 50 werkzame personen82,379,3
2 tot 10 werkzame personen78,378,9
ZZP`ers76,677,9

B.5.3(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `RPKI voor nameserver bestaat' per bedrijfstak.
 20232022
ICT-Sector8483,5
Gezondheid en welzijnszorg79,778,3
Verhuur/overige zakelijke dnst.78,875
Special. zakelijke dienstver.75,576
Verhuur/handel onr.goed72,772,3
Financiële dienstverlening79,581
Informatie/Communicatie84,682
Horeca79,277,3
Vervoer/Opslag71,575
Handel79,880,4
Bouwnijverheid64,581,4
Energie/water/afval69,576,5
Industrie7977,2

B.5.4(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Geldigheid van RPKI voor nameservers' per bedrijfsgrootteklasse.
 20232022
2 of meer werkzame personen7978,7
250 of meer werkzame personen79,976,8
50 tot 250 werkzame personen81,876,2
10 tot 50 werkzame personen82,379
2 tot 10 werkzame personen78,278,7
ZZP`ers76,677,9

B.5.4(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde website-test `Geldigheid van RPKI voor nameservers' per bedrijfstak.
 20232022
ICT-Sector8483,4
Gezondheid en welzijnszorg79,778,3
Verhuur/overige zakelijke dnst.78,875
Special. zakelijke dienstver.75,576
Verhuur/handel onr.goed72,772,3
Financiële dienstverlening79,579,3
Informatie/Communicatie84,682
Horeca79,277
Vervoer/Opslag71,474,8
Handel79,779,9
Bouwnijverheid64,581,5
Energie/water/afval69,576,1
Industrie7977,2

Bijlage C Alle e-mailtestuitslagen

C.1 E-mailtestuitslagen voor categorie ‘IPv6’

C.1.1(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `IPv6-adressen voor nameservers' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen81,5
250 of meer werkzame personen88,4
50 tot 250 werkzame personen88,1
10 tot 50 werkzame personen83,4
2 tot 10 werkzame personen80,8
ZZP`ers81,8

C.1.1(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `IPv6-adressen voor nameservers' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector93,1
Gezondheid en welzijnszorg80,3
Verhuur/overige zakelijke dnst.85,7
Special. zakelijke dienstver.82,3
Verhuur/handel onr.goed70,3
Financiële dienstverlening78,1
Informatie/Communicatie90,1
Horeca82,4
Vervoer/Opslag78,4
Handel82,5
Bouwnijverheid69,4
Energie/water/afval68
Industrie80,8

C.1.2(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `IPv6-bereikbaarheid van nameservers' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen81,3
250 of meer werkzame personen87,1
50 tot 250 werkzame personen88,2
10 tot 50 werkzame personen83,5
2 tot 10 werkzame personen80,5
ZZP`ers80,5

C.1.2(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `IPv6-bereikbaarheid van nameservers' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector92,9
Gezondheid en welzijnszorg75,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.85,8
Special. zakelijke dienstver.82,3
Verhuur/handel onr.goed72,6
Financiële dienstverlening88,4
Informatie/Communicatie89,9
Horeca82,2
Vervoer/Opslag79,3
Handel80,8
Bouwnijverheid68,4
Energie/water/afval72,6
Industrie80,9

C.1.3(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `IPv6-adres voor mailservers' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen32,5
250 of meer werkzame personen13,6
50 tot 250 werkzame personen12,5
10 tot 50 werkzame personen22,9
2 tot 10 werkzame personen35,4
ZZP`ers52,3

C.1.3(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `IPv6-adres voor mailservers' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector53,8
Gezondheid en welzijnszorg48
Verhuur/overige zakelijke dnst.53,8
Special. zakelijke dienstver.52,4
Verhuur/handel onr.goed22,4
Financiële dienstverlening16,9
Informatie/Communicatie55,4
Horeca40,7
Vervoer/Opslag36,5
Handel31,6
Bouwnijverheid45,9
Energie/water/afval15,8
Industrie32

C.1.4(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `IPv6-adres mailservers bereikbaarheid' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen33,6
250 of meer werkzame personen14
50 tot 250 werkzame personen15,3
10 tot 50 werkzame personen25
2 tot 10 werkzame personen36,3
ZZP`ers50,3

C.1.4(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `IPv6-adres mailservers bereikbaarheid' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector51,3
Gezondheid en welzijnszorg38,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.52,7
Special. zakelijke dienstver.52,3
Verhuur/handel onr.goed23,1
Financiële dienstverlening26,9
Informatie/Communicatie53,5
Horeca42,6
Vervoer/Opslag48,4
Handel32,1
Bouwnijverheid46,5
Energie/water/afval17,7
Industrie33,8

C.2 E-mailtestuitslagen voor categorie ‘Domeinnaamhandtekening’ (DNSSEC)

C.2.1(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `E-maildomein heeft DNSSEC handtekening' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen51,6
250 of meer werkzame personen51,1
50 tot 250 werkzame personen46,6
10 tot 50 werkzame personen50,4
2 tot 10 werkzame personen52
ZZP`ers51

C.2.1(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `E-maildomein heeft DNSSEC handtekening' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector54,6
Gezondheid en welzijnszorg47,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.56,1
Special. zakelijke dienstver.54,4
Verhuur/handel onr.goed48,2
Financiële dienstverlening38,9
Informatie/Communicatie54,4
Horeca59,1
Vervoer/Opslag50,1
Handel45,6
Bouwnijverheid49,2
Energie/water/afval42,5
Industrie51,1

C.2.2(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `E-maildomein met geldige DNSSEC handtekening' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen51,6
250 of meer werkzame personen51,1
50 tot 250 werkzame personen46,5
10 tot 50 werkzame personen50,4
2 tot 10 werkzame personen52
ZZP`ers50,9

C.2.2(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `E-maildomein met geldige DNSSEC handtekening' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector54,6
Gezondheid en welzijnszorg47,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.56,1
Special. zakelijke dienstver.54,4
Verhuur/handel onr.goed48,2
Financiële dienstverlening38,9
Informatie/Communicatie54,4
Horeca59,1
Vervoer/Opslag50,1
Handel45,6
Bouwnijverheid49,2
Energie/water/afval42,5
Industrie51,1

C.2.3(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Ontvangende mailserver met geldige DNSSEC handtekening' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen29,1
250 of meer werkzame personen14,4
50 tot 250 werkzame personen10,7
10 tot 50 werkzame personen17,6
2 tot 10 werkzame personen32,2
ZZP`ers49,1

C.2.3(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Ontvangende mailserver met geldige DNSSEC handtekening' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector36
Gezondheid en welzijnszorg55
Verhuur/overige zakelijke dnst.44,6
Special. zakelijke dienstver.41,4
Verhuur/handel onr.goed37,5
Financiële dienstverlening21,4
Informatie/Communicatie41,1
Horeca52
Vervoer/Opslag33
Handel35,3
Bouwnijverheid39,9
Energie/water/afval18,2
Industrie37,4

C.2.4(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Ontvangende mailserver met geldige DNSSEC handtekening' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen29,1
250 of meer werkzame personen14,4
50 tot 250 werkzame personen10,7
10 tot 50 werkzame personen17,6
2 tot 10 werkzame personen32,2
ZZP`ers49,1

C.2.4(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Ontvangende mailserver met geldige DNSSEC handtekening' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector36
Gezondheid en welzijnszorg55
Verhuur/overige zakelijke dnst.44,6
Special. zakelijke dienstver.41,4
Verhuur/handel onr.goed37,5
Financiële dienstverlening21,4
Informatie/Communicatie41,1
Horeca52
Vervoer/Opslag33
Handel35,3
Bouwnijverheid39,9
Energie/water/afval18,2
Industrie37,3

C.3 E-mailtestuitslagen voor categorie ‘Authenticatie’

C.3.1(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `DMARC bestaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen39,8
250 of meer werkzame personen70,6
50 tot 250 werkzame personen52,1
10 tot 50 werkzame personen45
2 tot 10 werkzame personen38
ZZP`ers40,8

C.3.1(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `DMARC bestaat' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector40,7
Gezondheid en welzijnszorg45,3
Verhuur/overige zakelijke dnst.43,3
Special. zakelijke dienstver.38,5
Verhuur/handel onr.goed34,3
Financiële dienstverlening35,5
Informatie/Communicatie39,2
Horeca42,6
Vervoer/Opslag34,6
Handel35,4
Bouwnijverheid49,7
Energie/water/afval32,6
Industrie40

C.3.2(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `DMARC heeft voldoende strict beleid' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen7,1
250 of meer werkzame personen36,8
50 tot 250 werkzame personen23,6
10 tot 50 werkzame personen10,9
2 tot 10 werkzame personen5,4
ZZP`ers6

C.3.2(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `DMARC heeft voldoende strict beleid' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector10,4
Gezondheid en welzijnszorg6,1
Verhuur/overige zakelijke dnst.4,1
Special. zakelijke dienstver.11,1
Verhuur/handel onr.goed1
Financiële dienstverlening15
Informatie/Communicatie8,4
Horeca5,1
Vervoer/Opslag7
Handel3,1
Bouwnijverheid1,2
Energie/water/afval8,3
Industrie6,7

C.3.3(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `DKIM bestaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen75,6
250 of meer werkzame personen85,7
50 tot 250 werkzame personen80,5
10 tot 50 werkzame personen77,9
2 tot 10 werkzame personen74,8
ZZP`ers75,6

C.3.3(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `DKIM bestaat' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector77,8
Gezondheid en welzijnszorg74,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.80,5
Special. zakelijke dienstver.71,7
Verhuur/handel onr.goed73,7
Financiële dienstverlening83,8
Informatie/Communicatie76,9
Horeca82
Vervoer/Opslag70,2
Handel74,1
Bouwnijverheid84,2
Energie/water/afval67,3
Industrie73,2

C.3.4(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `SPF bestaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen83,9
250 of meer werkzame personen97
50 tot 250 werkzame personen95,1
10 tot 50 werkzame personen91,4
2 tot 10 werkzame personen81,9
ZZP`ers81,8

C.3.4(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `SPF bestaat' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector85,2
Gezondheid en welzijnszorg80,8
Verhuur/overige zakelijke dnst.88,8
Special. zakelijke dienstver.80,5
Verhuur/handel onr.goed85,7
Financiële dienstverlening95
Informatie/Communicatie82,7
Horeca69,3
Vervoer/Opslag72,4
Handel85,7
Bouwnijverheid88,3
Energie/water/afval82,2
Industrie77,8

C.3.5(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `SPF beleid' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen74,8
250 of meer werkzame personen87,6
50 tot 250 werkzame personen88,6
10 tot 50 werkzame personen80,2
2 tot 10 werkzame personen73,1
ZZP`ers73,2

C.3.5(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `SPF beleid' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector70,6
Gezondheid en welzijnszorg73,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.80,1
Special. zakelijke dienstver.70,2
Verhuur/handel onr.goed75,7
Financiële dienstverlening79,5
Informatie/Communicatie67,9
Horeca63,7
Vervoer/Opslag64,4
Handel78,2
Bouwnijverheid85,7
Energie/water/afval66,8
Industrie70,4

C.4 E-mailtestuitslagen voor categorie ‘StartTLS’

C.4.1(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `STARTTLS beschikbaar voor ontvangende mailserver' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen89,2
250 of meer werkzame personen90,6
50 tot 250 werkzame personen89,7
10 tot 50 werkzame personen90
2 tot 10 werkzame personen89
ZZP`ers87,5

C.4.1(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `STARTTLS beschikbaar voor ontvangende mailserver' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector83,4
Gezondheid en welzijnszorg81,9
Verhuur/overige zakelijke dnst.94
Special. zakelijke dienstver.85,6
Verhuur/handel onr.goed95,1
Financiële dienstverlening95,9
Informatie/Communicatie84,2
Horeca86,7
Vervoer/Opslag83,5
Handel92,2
Bouwnijverheid94,3
Energie/water/afval81,5
Industrie90,5

C.4.2(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `TLS sleuteluitwisselingsparameters' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen73,2
250 of meer werkzame personen74,6
50 tot 250 werkzame personen74,5
10 tot 50 werkzame personen77,7
2 tot 10 werkzame personen72,2
ZZP`ers62,2

C.4.2(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `TLS sleuteluitwisselingsparameters' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector61,6
Gezondheid en welzijnszorg65,1
Verhuur/overige zakelijke dnst.75,8
Special. zakelijke dienstver.62,1
Verhuur/handel onr.goed62,2
Financiële dienstverlening74
Informatie/Communicatie62,4
Horeca76,6
Vervoer/Opslag62,3
Handel67,1
Bouwnijverheid67
Energie/water/afval62,5
Industrie74,3

C.4.3(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Ontvangende mailserver ondersteunt alleen veilige algoritmeselecties' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen49
250 of meer werkzame personen58
50 tot 250 werkzame personen59
10 tot 50 werkzame personen58,3
2 tot 10 werkzame personen46,7
ZZP`ers35,3

C.4.3(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Ontvangende mailserver ondersteunt alleen veilige algoritmeselecties' per bedrijfsgrootteklasse per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector40,2
Gezondheid en welzijnszorg39,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.43,4
Special. zakelijke dienstver.33,3
Verhuur/handel onr.goed59,3
Financiële dienstverlening45,5
Informatie/Communicatie36
Horeca33,4
Vervoer/Opslag48,4
Handel45,1
Bouwnijverheid49,9
Energie/water/afval49,6
Industrie41,2

C.4.4(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Volgorde Algoritmeselectie afgedwongen' bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen74,4
250 of meer werkzame personen76,8
50 tot 250 werkzame personen80,4
10 tot 50 werkzame personen79,4
2 tot 10 werkzame personen73,1
ZZP`ers66,6

C.4.4(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Volgorde Algoritmeselectie afgedwongen' bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector70,9
Gezondheid en welzijnszorg49,1
Verhuur/overige zakelijke dnst.67
Special. zakelijke dienstver.74,3
Verhuur/handel onr.goed82
Financiële dienstverlening80,5
Informatie/Communicatie71,4
Horeca70,7
Vervoer/Opslag73,3
Handel75,1
Bouwnijverheid65
Energie/water/afval71,6
Industrie72,4

C.4.5(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Ontvangende mailserver ondersteunt alleen veilige TLS versies' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen53
250 of meer werkzame personen63,5
50 tot 250 werkzame personen63,5
10 tot 50 werkzame personen62,6
2 tot 10 werkzame personen50,6
ZZP`ers45,1

C.4.5(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Ontvangende mailserver ondersteunt alleen veilige TLS versies' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector46,2
Gezondheid en welzijnszorg40,1
Verhuur/overige zakelijke dnst.54,3
Special. zakelijke dienstver.43,1
Verhuur/handel onr.goed64,2
Financiële dienstverlening54,1
Informatie/Communicatie43
Horeca40,2
Vervoer/Opslag60,8
Handel51,5
Bouwnijverheid63
Energie/water/afval57,9
Industrie47,9

C.4.6(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Ontvangende mailserver ondersteunt geen TLS-compressie' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen89,2
250 of meer werkzame personen90,6
50 tot 250 werkzame personen89,7
10 tot 50 werkzame personen90
2 tot 10 werkzame personen89
ZZP`ers87,5

C.4.6(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Ontvangende mailserver ondersteunt geen TLS-compressie' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector83,4
Gezondheid en welzijnszorg81,9
Verhuur/overige zakelijke dnst.94
Special. zakelijke dienstver.85,6
Verhuur/handel onr.goed95,1
Financiële dienstverlening95,9
Informatie/Communicatie84,2
Horeca86,7
Vervoer/Opslag83,5
Handel92,2
Bouwnijverheid94,3
Energie/water/afval81,5
Industrie90,5

C.4.07(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Secure renegotiation' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen89,1
250 of meer werkzame personen90,6
50 tot 250 werkzame personen89,2
10 tot 50 werkzame personen90
2 tot 10 werkzame personen88,9
ZZP`ers87,5

C.4.07(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Secure renegotiation' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector83,4
Gezondheid en welzijnszorg81,9
Verhuur/overige zakelijke dnst.94
Special. zakelijke dienstver.85,6
Verhuur/handel onr.goed95,1
Financiële dienstverlening95,9
Informatie/Communicatie84,2
Horeca86,7
Vervoer/Opslag83,5
Handel92
Bouwnijverheid94,3
Energie/water/afval81,5
Industrie90,4

C.4.8(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `TLS client-initiated renegotiation' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen56,4
250 of meer werkzame personen61,8
50 tot 250 werkzame personen64,3
10 tot 50 werkzame personen65,5
2 tot 10 werkzame personen54,3
ZZP`ers39,1

C.4.8(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `TLS client-initiated renegotiation' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector55,4
Gezondheid en welzijnszorg44,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.48,2
Special. zakelijke dienstver.39,1
Verhuur/handel onr.goed51,1
Financiële dienstverlening48,4
Informatie/Communicatie51,6
Horeca50
Vervoer/Opslag39,9
Handel51,7
Bouwnijverheid34,9
Energie/water/afval53,3
Industrie49

C.4.9(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Vertrouwensketen van certificaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen83,3
250 of meer werkzame personen86,6
50 tot 250 werkzame personen84,7
10 tot 50 werkzame personen84,8
2 tot 10 werkzame personen83
ZZP`ers73,5

C.4.9(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Vertrouwensketen van certificaat' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector75,5
Gezondheid en welzijnszorg70,8
Verhuur/overige zakelijke dnst.81,2
Special. zakelijke dienstver.79,3
Verhuur/handel onr.goed88,1
Financiële dienstverlening91
Informatie/Communicatie74,8
Horeca78,4
Vervoer/Opslag80,2
Handel80,4
Bouwnijverheid66,9
Energie/water/afval76,8
Industrie83

C.4.10(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Publieke sleutel van certificaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen89,1
250 of meer werkzame personen90,3
50 tot 250 werkzame personen89,6
10 tot 50 werkzame personen90
2 tot 10 werkzame personen88,9
ZZP`ers87,5

C.4.10(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Publieke sleutel van certificaat' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector83,4
Gezondheid en welzijnszorg81,9
Verhuur/overige zakelijke dnst.94
Special. zakelijke dienstver.85,6
Verhuur/handel onr.goed95,1
Financiële dienstverlening95,9
Informatie/Communicatie84,2
Horeca86,7
Vervoer/Opslag83,5
Handel92
Bouwnijverheid94,3
Energie/water/afval81,5
Industrie90,4

C.4.11(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Handtekening van certificaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen87,8
250 of meer werkzame personen89,1
50 tot 250 werkzame personen89,2
10 tot 50 werkzame personen89,5
2 tot 10 werkzame personen87,4
ZZP`ers86

C.4.11(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Handtekening van certificaat' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector82,7
Gezondheid en welzijnszorg81,9
Verhuur/overige zakelijke dnst.90,6
Special. zakelijke dienstver.85,3
Verhuur/handel onr.goed94,8
Financiële dienstverlening95,6
Informatie/Communicatie83,8
Horeca83,9
Vervoer/Opslag83
Handel90,8
Bouwnijverheid87,2
Energie/water/afval81,5
Industrie89,7

C.4.12(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Domein op certificaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen64,4
250 of meer werkzame personen85
50 tot 250 werkzame personen81,3
10 tot 50 werkzame personen77
2 tot 10 werkzame personen61,1
ZZP`ers49,4

C.4.12(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Domein op certificaat' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector60,5
Gezondheid en welzijnszorg51,3
Verhuur/overige zakelijke dnst.50,6
Special. zakelijke dienstver.57,8
Verhuur/handel onr.goed80,9
Financiële dienstverlening74,3
Informatie/Communicatie61,2
Horeca41,6
Vervoer/Opslag67,9
Handel59,3
Bouwnijverheid31
Energie/water/afval62,5
Industrie64

C.4.13(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `DANE bestaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen17
250 of meer werkzame personen4,7
50 tot 250 werkzame personen3,1
10 tot 50 werkzame personen7,4
2 tot 10 werkzame personen19,5
ZZP`ers27,6

C.4.13(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `DANE bestaat' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector16,8
Gezondheid en welzijnszorg30,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.21,9
Special. zakelijke dienstver.24,9
Verhuur/handel onr.goed12,2
Financiële dienstverlening8,9
Informatie/Communicatie22,1
Horeca35,7
Vervoer/Opslag17,1
Handel22,5
Bouwnijverheid17,4
Energie/water/afval9,3
Industrie24,5

C.4.14(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `DANE geldigheid' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen17
250 of meer werkzame personen4,7
50 tot 250 werkzame personen3,1
10 tot 50 werkzame personen7,4
2 tot 10 werkzame personen19,5
ZZP`ers27,5

C.4.14(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `DANE geldigheid' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector16,3
Gezondheid en welzijnszorg30,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.21,9
Special. zakelijke dienstver.24,9
Verhuur/handel onr.goed12,2
Financiële dienstverlening8,9
Informatie/Communicatie21,8
Horeca35,4
Vervoer/Opslag17,1
Handel22,5
Bouwnijverheid17,4
Energie/water/afval9,3
Industrie24,5

C.4.15(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `DANE Rollover-schema' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen6
250 of meer werkzame personen0,9
50 tot 250 werkzame personen0,8
10 tot 50 werkzame personen0,8
2 tot 10 werkzame personen7,3
ZZP`ers5,9

C.4.15(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `DANE Rollover-schema' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector3,3
Gezondheid en welzijnszorg7,4
Verhuur/overige zakelijke dnst.8,4
Special. zakelijke dienstver.3,7
Verhuur/handel onr.goed5,7
Financiële dienstverlening5,9
Informatie/Communicatie4,8
Horeca19,7
Vervoer/Opslag6,4
Handel7,7
Bouwnijverheid0,1
Energie/water/afval3,2
Industrie7,1

C.4.16(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `TLS 0-RTT' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen40,1
250 of meer werkzame personen18
50 tot 250 werkzame personen22,3
10 tot 50 werkzame personen28,6
2 tot 10 werkzame personen43,3
ZZP`ers48

C.4.16(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `TLS 0-RTT' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector41,8
Gezondheid en welzijnszorg39,5
Verhuur/overige zakelijke dnst.42,2
Special. zakelijke dienstver.52
Verhuur/handel onr.goed48,6
Financiële dienstverlening39,1
Informatie/Communicatie45,6
Horeca49,7
Vervoer/Opslag39,5
Handel43,7
Bouwnijverheid39,3
Energie/water/afval25,9
Industrie44,6

C.4.17(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `TLS Hashfunctie voor sleuteluitwisseling' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen77,5
250 of meer werkzame personen84,4
50 tot 250 werkzame personen82,3
10 tot 50 werkzame personen81,5
2 tot 10 werkzame personen76,5
ZZP`ers70,4

C.4.17(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `TLS Hashfunctie voor sleuteluitwisseling' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector78,1
Gezondheid en welzijnszorg58,9
Verhuur/overige zakelijke dnst.79,3
Special. zakelijke dienstver.69,6
Verhuur/handel onr.goed87
Financiële dienstverlening79,3
Informatie/Communicatie74
Horeca76,3
Vervoer/Opslag79,2
Handel77,5
Bouwnijverheid78
Energie/water/afval71,8
Industrie74,7

C.5 E-mailtestuitslagen voor categorie ‘RPKI’

C.5.1(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `RPKI Route Oorsprong Autorisatie bestaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen82,1
250 of meer werkzame personen86,8
50 tot 250 werkzame personen83,6
10 tot 50 werkzame personen85,1
2 tot 10 werkzame personen81,4
ZZP`ers80,8

C.5.1(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `RPKI Route Oorsprong Autorisatie bestaat' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector87,1
Gezondheid en welzijnszorg75,5
Verhuur/overige zakelijke dnst.87,3
Special. zakelijke dienstver.74,9
Verhuur/handel onr.goed91
Financiële dienstverlening82,4
Informatie/Communicatie86,7
Horeca85,3
Vervoer/Opslag89,8
Handel84,3
Bouwnijverheid80,2
Energie/water/afval77,7
Industrie82,9

C.5.2(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `RPKI Route Oorsprong Autorisatie is geldig' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen82,1
250 of meer werkzame personen86,8
50 tot 250 werkzame personen83,6
10 tot 50 werkzame personen84,9
2 tot 10 werkzame personen81,4
ZZP`ers80,3

C.5.2(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `RPKI Route Oorsprong Autorisatie is geldig' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector84,4
Gezondheid en welzijnszorg75,5
Verhuur/overige zakelijke dnst.87,3
Special. zakelijke dienstver.74,9
Verhuur/handel onr.goed91
Financiële dienstverlening82,4
Informatie/Communicatie84,4
Horeca85
Vervoer/Opslag89,8
Handel84,3
Bouwnijverheid80,2
Energie/water/afval77,7
Industrie82,9

C.5.3(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `RPKI voor nameserver bestaat' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen79,6
250 of meer werkzame personen80,7
50 tot 250 werkzame personen82,3
10 tot 50 werkzame personen82,2
2 tot 10 werkzame personen79
ZZP`ers77

C.5.3(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `RPKI voor nameserver bestaat' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector84,1
Gezondheid en welzijnszorg79,7
Verhuur/overige zakelijke dnst.79,3
Special. zakelijke dienstver.76,6
Verhuur/handel onr.goed72,7
Financiële dienstverlening81
Informatie/Communicatie84,7
Horeca79,2
Vervoer/Opslag71,5
Handel80,6
Bouwnijverheid64,5
Energie/water/afval70,1
Industrie78,7

C.5.4(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Geldigheid van RPKI voor nameservers' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen79,5
250 of meer werkzame personen80,2
50 tot 250 werkzame personen82,1
10 tot 50 werkzame personen82,1
2 tot 10 werkzame personen78,9
ZZP`ers77

C.5.4(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `Geldigheid van RPKI voor nameservers' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector84,1
Gezondheid en welzijnszorg79,7
Verhuur/overige zakelijke dnst.79,3
Special. zakelijke dienstver.76,6
Verhuur/handel onr.goed72,7
Financiële dienstverlening81
Informatie/Communicatie84,7
Horeca79,2
Vervoer/Opslag71,4
Handel80,6
Bouwnijverheid64,5
Energie/water/afval70,1
Industrie78,7

C.5.5(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `RPKI bestaat voor mailservers' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen82,3
250 of meer werkzame personen91,2
50 tot 250 werkzame personen88,9
10 tot 50 werkzame personen85,6
2 tot 10 werkzame personen81,3
ZZP`ers73,8

C.5.5(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `RPKI bestaat voor mailservers' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector82
Gezondheid en welzijnszorg65,7
Verhuur/overige zakelijke dnst.81
Special. zakelijke dienstver.73,9
Verhuur/handel onr.goed67
Financiële dienstverlening91,2
Informatie/Communicatie81,2
Horeca83,4
Vervoer/Opslag81,8
Handel83,6
Bouwnijverheid71,6
Energie/water/afval79,9
Industrie80,5

C.5.5(a) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `RPKI bestaat voor mailservers' per bedrijfsgrootteklasse.
 2023
2 of meer werkzame personen82,3
250 of meer werkzame personen91,2
50 tot 250 werkzame personen88,9
10 tot 50 werkzame personen85,6
2 tot 10 werkzame personen81,3
ZZP`ers73,8

C.5.5(b) Percentage van bedrijven met website met geslaagde e-mailtest `RPKI bestaat voor mailservers' per bedrijfstak.
 2023
ICT-Sector82
Gezondheid en welzijnszorg65,7
Verhuur/overige zakelijke dnst.81
Special. zakelijke dienstver.73,9
Verhuur/handel onr.goed67
Financiële dienstverlening91,2
Informatie/Communicatie81,2
Horeca83,4
Vervoer/Opslag81,8
Handel83,6
Bouwnijverheid71,6
Energie/water/afval79,9
Industrie80,5