Aanvullend onderzoek voor branchevereniging NCV

Begrippen

Baan - Overeenkomst waarbij een persoon tegen een financiële vergoeding arbeid verricht voor een bedrijf of instelling. Dit kan als werknemer of als zelfstandige. Een persoon kan meerdere banen hebben. Bij werknemersbanen wordt een mondelinge of schriftelijke arbeidsovereenkomst afgesloten, waarin salaris en andere arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd.

Bedrijfstak - 'Bedrijfstak' of 'branche' zijn gangbare termen voor groepen van bedrijven met dezelfde hoofdactiviteit. Het CBS hanteert voor de indeling van bedrijven naar hoofdactiviteit de zogenoemde Standaard Bedrijfsindeling (SBI). Bedrijven in een bedrijfstak of branche kunnen naast deze activiteit ook andere activiteiten (nevenactiviteiten) uitoefenen.
De SBI 2008 kent meerdere niveaus die aangegeven worden door maximaal vijf cijfers. Het niveau van vier cijfers komt vrijwel overeen met de indeling van de Europese Unie (NACE). De eerste twee cijfers komen overeen met die van de indeling van Verenigde Naties (ISIC).

Detailhandelsomzet - Opbrengst (excl. btw) uit verkoop van aan consumenten geleverde handelsgoederen onder aftrek van kortingen, verstrekte bonussen, retouremballage en dergelijke.

Dienstverband - Dienstverband wordt opgedeeld in twee categorieën: voltijd en deeltijd. Bij een voltijdbaan is sprake van een vaste arbeidsrelatie en van een volledige dag- en weektaak. Bij een deeltijdbaan is zowel sprake van een vaste arbeidsrelatie, als van een vast overeengekomen aantal uren lager dan het aantal uren behorend bij een volledige dag- en weektaak.

Omzet - Opbrengst (excl. btw) uit verkoop van goederen en levering van diensten aan particulieren dan wel bedrijven buiten het (Nederlandse deel van het) eigen concernverband.
Omzet is inclusief productgebonden belastingen (bijv. accijnzen e.d.) en na aftrek van kortingen, bonussen, retouremballage en –zendingen. Wel tellen mee: kosten vervoer, verpakkingen, emballage en deelfacturen op onderhanden werk.

Links:
Onderzoeksbeschrijving productiestatistiek

Werknemer - Een persoon die in een arbeidsovereenkomst afspraken met een economische eenheid maakt om arbeid te verrichten waartegenover een financiële beloning staat.

Zelfstandige - Een persoon die voor eigen rekening of risicoarbeid verricht in een eigen bedrijf of praktijk (zelfstandig ondernemer), als directeur-grootaandeelhouder (dga), in het bedrijf of de praktijk van een gezinslid (meewerkend gezinslid), of als overige zelfstandige.