Gezocht: statistische analisten met passie voor data

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Yvette Gabler is statistisch analist bij het CBS
© Sjoerd van der Hucht
Het CBS verricht jaarlijks 600 onderzoeken op allerlei terreinen van de samenleving. Voor het uitvoeren van die onderzoeken is het statistiekbureau voortdurend op zoek naar nieuw personeel. Op dit moment zoekt het CBS met name statistische analisten, ook wel data analisten genoemd. Een vereiste is dat zij analytisch sterk zijn en nauwkeurig en planmatig kunnen werken. Pelle Albers en Yvette Gabler zijn nu ongeveer 1 jaar als statistische analisten bij het CBS in dienst en vertellen over hun ervaringen.

Data duidelijk krijgen

Albers studeerde moderne bedrijfsadministratie, een associatie-opleiding op MBO/HBO-niveau. Daarna werkte hij 3 jaar als boekhouder bij een vastgoedbedrijf. Een jaar geleden maakte hij de overstap naar het CBS. ‘Als data analist bij de dienstenprijzenindex beoordeel ik de data die bedrijven voor deze statistiek naar het CBS sturen. Op het moment dat de data bijvoorbeeld niet consistent zijn, neem ik telefonisch contact met hen op en proberen we samen de data duidelijk te krijgen. Dat is niet altijd makkelijk, omdat de dienstenprijzenindex een lastige statistiek is. Meestal moet ik eerst uitleggen hoe deze statistiek precies in elkaar zit. Na zo’n gesprek komen we vaak wel tot een goede oplossing.’

Boekhoudkundig inzicht

Albers werkt niet alleen aan de statistiek voor de dienstenprijzenindex, maar ook aan de productiestatistiek. Daarvoor moet hij de kosten en omzet van bedrijven kunnen inschatten. ‘Het werk dat ik doe vereist boekhoudkundig inzicht en nauwkeurig werken. De cijfers moeten goed zijn.’ Is het niet ingewikkeld om aan twee verschillende statistieken te moeten werken? ‘Dat is geen probleem, omdat beide statistieken andere piekmomenten hebben.’ De teams van Albers noemt hij hecht en gezellig. Ook met zijn manager kan hij het goed vinden. Bij het CBS kan het personeel hybride werken, deels op kantoor en deels vanuit huis. Albers geeft er de voorkeur aan om vrijwel de hele week op kantoor te zijn. ‘Ik werk er 4 dagen per week en vind dat prettig. Ik woon in Leiden en ga op de fiets naar Den Haag, waar het CBS gevestigd is.’

Betrouwbare statistiek

Het leukste aan zijn job vindt Albers het als het contact met de bedrijven goed is verlopen en hij van de aangeleverde data een betrouwbare statistiek kan maken. ‘Het minst leuk is het als ik bedrijven moet overtuigen om mee te werken aan een statistiek en zij er geen tijd aan kunnen of willen besteden.’ Ondanks dat de jonge data analist pas sinds oktober 2022 in dienst van het CBS is, heeft hij al promotie gemaakt. ‘Dat zie ik als een blijk van waardering’. Het CBS is een grote organisatie met ongeveer 2000 medewerkers, maar er is volgens Albers veel ruimte om zelf invulling te geven aan zijn baan. ‘Dat had ik niet verwacht. Ik heb het hier dus erg naar mijn zin.’

Pelle Albers is statistisch analist bij het CBS
© Sjoerd van der Hucht

Spannende tijden

Yvette Gabler studeerde bewegingstechnologie aan de Haagse Hogeschool en bekleedde daarna verschillende administratieve functies. Ook werkte ze als verslaggever bij RTV Lansingerland en Rijnmond. Vorig jaar oktober kwam ze als data analist bij de bouwstatistieken van het CBS terecht, waar ze zich onder andere bezig houdt met de huizenprijzen. ‘Dat is spannend in deze tijden van huizenkrapte.’ Net als haar collega Albers verricht Gabler onderzoek naar de kwaliteit van de binnengekomen data en maakt ze er statistieken van. ‘Neem bijvoorbeeld de prijsindex van nieuwbouwkoopwoningen. Als ik in mijn overzicht rare cijfers zie, benader ik het bedrijf waar die cijfers vandaan komen. Samen met hen probeer ik de data kloppend te maken. Daarnaast schrijf ik artikelen over uitkomsten van onderzoek en maak ik tabellen voor in onze database StatLine.’

Zelfontwikkeling

De baan bij het CBS bevalt Gabler goed. ‘Er is veel ruimte voor zelfontwikkeling. Zo heb ik naast de reguliere productie ook tijd om mij te bekwamen in de inhoud van de statistiek en leer ik programmeren in R, SQL en Python. Ik werk zelfstandig, maar stem veel af met mijn collega’s. We checken altijd elkaars werk door het uitvoeren van validaties, want de cijfers moeten goed zijn. Er zijn immers contracten op gebaseerd, bijvoorbeeld voor nieuwbouwprojecten. Het leukste van mijn werk vind ik het continu onderzoeken en verbeteren van het productieproces. Dat is nooit saai, want er is altijd wel iets dat beter kan.’ Binnenkort organiseert Gabler een meeting voor experts uit de bouw-, woon- en vastgoedwereld. ‘Dat organiseren we samen met het Kadaster. De meeting staat in het teken van kennisuitwisseling.’

ADHD en dyslexie

Bij het CBS is het mogelijk hybride te werken. Gabler: ‘Dat gedeeltelijk vanuit huis kunnen werken vind ik heel erg prettig. Ik heb namelijk ADHD en dyslexie en dat betekent dat ik soms moeite heb met prikkels. Mijn dyslexie vraagt soms ook extra concentratie bij het lezen van teksten. Alle dagen op kantoor werken zou voor mij moeilijk zijn vanwege onvoorspelbare momenten. Maar dit werk kun je heel goed vanuit huis doen. Tegelijkertijd communiceer ik dagelijks – bijvoorbeeld via zoom – met mijn collega’s, we zijn goed op elkaar ingespeeld. Wat zo prettig is in mijn huidige baan is dat er hele duidelijke en haalbare deadlines zijn. Er is ook genoeg ruimte voor afwisseling en zelfontwikkeling. Daarnaast zijn er overal werkbeschrijvingen van, word ik goed begeleid en kan ik altijd vragen stellen. Voor iemand met ADHD en dyslexie is dit erg fijn.’