CBS-talent op zoek naar nieuwe databronnen

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Het CBS is een kennisorganisatie, die sterk in ontwikkeling is en waar innovatie hoog op de agenda staat. Daarom is het statistiekbureau voortdurend op zoek naar nieuw talent op universitair of HBO-niveau. Susan van Dijk is zo’n talent. Zij studeerde voeding en gezondheid aan de Wageningen Universiteit en promoveerde daar ook. Na 5 jaar onderzoekswerk bij CSIRO in het Australische Sydney koos ze bewust voor het CBS. Enthousiast vertelt ze waarom.

Maatschappelijke relevantie

Na haar promotie vertrok Van Dijk naar Australië om bij CSIRO onderzoek te doen op het gebied van gezondheid. ‘Ik heb onder andere bestudeerd welk effect de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap heeft op haar kind. Daarvoor heb ik veel DNA-onderzoek verricht.’ Voor Van Dijk was de baan bij CSIRO interessant, maar met een hoog gehalte aan details. ‘Dan vraag je je weleens af waar je mee bezig bent. Ik miste vooral de directe maatschappelijke relevantie.’ Gezien haar interesse in data-analyse en nieuwe databronnen besloot ze te solliciteren naar de functie van product developer health bij het Center for Big Data Statistics van het CBS (CBDS).

Big data-technologie

Binnen het CBDS werken nationale en internationale partijen uit de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap en het onderwijs samen op het gebied van big data-technologie en big data-methoden voor de productie van statistieken. ‘Die zoektocht naar nieuwe databronnen en hoe je ze kunt gebruiken om statistieken te verbeteren en nieuwe statistieken te maken is erg interessant. Vanuit het CBDS zijn we met verschillende partijen in gesprek om aan data op het gebied van gezondheid te komen, bijvoorbeeld samen met de Universiteit Maastricht. We willen de data samenbrengen en elkaar op die manier versterken.’ Over de collega’s en de werksfeer bij het CBDS is Van Dijk erg te spreken. ‘Iedereen is erg behulpzaam. Je merkt dat mensen trots zijn op hun werk. Het CBDS bestaat nu ruim 1 jaar en is in die korte tijd heel snel gegroeid.’ Van Dijk neemt ook deel aan het introductieprogramma voor nieuwe medewerkers. ‘Erg leuk, want je krijgt in korte tijd een brede kijk op het hele CBS.’

Sensor Data Challenge

Van Dijk en haar CBDS-collega Tim de Jong deden op 23 en 24 november jl. samen met de studenten Victor Verstappen van de Universiteit van Amsterdam en Rowan Voermans van de Haagse Hogeschool mee aan de Sensor Data Challenge. Een innovatief evenement dat het CBS samen organiseerde met het RIVM, de Universiteit Utrecht en de Haagse Hogeschool. ‘Als we kijken naar nieuwe databronnen voor gezondheid is het experimenteren met sensoren een logische stap. Ook omdat mensen steeds vaker zelf data verzamelen.’ De Sensor Data Challenge, waarbij gedurende 24 uur door 5 teams gezocht werd naar oplossingen met sensoren voor door het RIVM gesignaleerde gezondheidsvraagstukken, was voor Van Dijk een interessante ervaring.

Tweede prijs

Voor de gezondheidsmonitor, een gezamenlijk product van het CBS, RIVM en GGD’en, worden aan respondenten diverse vragen gesteld over bewegen. Van Dijk: ‘Maar die vragen worden niet allemaal kwalitatief goed beantwoord. We hebben gekeken of we met bewegingssensoren op de arm en voet plus een hartslagmeter, GPS en UV-sensor kunnen meten welke bewegingen mensen maken, waar en hoe lang.’ De jury was van mening dat Van Dijk en haar team een tweede prijs verdienden. ‘Mede dankzij de enorme inzet van de studenten kwam ons idee goed uit de verf. Wel jammer dat de tijd ontbrak om het concept gedetailleerd uit te werken.’

Het CBS is op zoek naar nieuw talent, dat het interessant vindt om met nieuwe methoden en nieuwe bronnen te werken. Heb je interesse in zo’n baan? Kijk op: www.werkenbijcbs.nl