CBS op zoek naar IT-talent

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Het tijdperk van Big Data en geavanceerde internettechnologie biedt grote mogelijkheden voor het CBS. Bij de organisatie zijn een aantal ontwikkelprojecten gestart, waarbij innovatieve IT-oplossingen voorop staan. In dat kader is het CBS dan ook op zoek naar nieuw talent met een afgeronde HBO- of WO-studie in de IT. Anne Nijland en Deborah Gaanderse hebben beiden een IT-achtergrond en werken sinds ruim 1 jaar bij de afdeling Business Application Services van het CBS. Zij vertellen over hun ervaringen.

Combinatie werk en privé

Anne Nijland studeerde technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente (UT). Daarna begon zij haar loopbaan bij een IT-adviesbureau. Naast adviseren over IT-projecten werkte ze zelf meer dan 10 jaar aan IT-opdrachten bij diverse externe bedrijven, overal in het land. ‘Maar op een bepaald moment was ik toe aan iets anders. Ik wilde graag interessant en maatschappelijk relevant werk. Daarnaast zocht ik een baan dichter bij huis om werk en privé beter te kunnen combineren. Het CBS had in die tijd diverse vacatures voor IT’ers. Ik heb gesolliciteerd en inmiddels werk ik hier al weer anderhalf jaar.’ Deborah Gaanderse studeerde informatica aan de Hogeschool Rotterdam. Ze liep tijdens haar studie stage bij het CBS. ‘Ik heb mij verdiept in het onderwerp machine learning. De stage op de IT-afdeling beviel zó goed dat ik er na mijn afstuderen aan de slag ging. Ik houd van data en dacht: waarom zou ik niet gelijk bij zo’n groot databedrijf als het CBS gaan werken?’

Maatschappelijk relevant

Het CBS heeft er voor gekozen om zowel de IT’ers als de eindgebruikers bij elkaar te zetten. ‘Dat werkt heel goed. Je weet elkaar sneller en beter te vinden’, aldus Nijland. ‘In mijn huidige functie begeleid ik alle testers. Daarvoor was ik projectleider, informatie- en businessanalist. Momenteel werk ik aan een innovatieve klus, waarbij het CBS en DNB gezamenlijk zorgen voor meer eenduidige cijfers, bijvoorbeeld op het gebied van de export. Maatschappelijk erg relevant. Je doet het voor de B.V. Nederland!’ Gaanderse is software ontwikkelaar en begeleidt in die functie alle ontwikkelaars in haar team. Ze werkt bij de afdeling Consumentenprijsindex waar de inflatie wordt berekend. ‘De afdeling zet het internet steeds vaker in als bron voor de productie van statistieken. Ik help bij de integratie van de data die het CBS met webscrapers van websites afhaalt en de scannerdata die we van Nederlandse winkels ontvangen. Ook dit is een innovatief project, waarbij het CBS nieuwe technologieën toepast zoals internetrobots.’

Scrum en agile

De twee IT’ers werken dagelijks met Scrum en Agile, Nijland is zelf Scrum master en Agile tester. Deze methoden worden bij het CBS en veel andere organisaties ingezet om in teamverband op een effectieve en flexibele manier software te ontwikkelen of een project op te pakken en succesvol af te ronden. Gaanderse: ‘Aanvankelijk was het voor sommige collega’s wel even wennen. Het is een andere manier van denken en werken dan voorheen, maar het is heel leuk om te zien dat ze de omslag maken.’ Nijland en Gaanderse vinden dat ze het allebei getroffen hebben met hun collega’s. Ze noemen de omgang met elkaar informeel en relaxed. ‘Mijn team is heel prettig, ik stapte eigenlijk op een rijdende trein’, aldus Nijland. Met haar leidinggevende heeft ze regelmatig gesprekken in het kader van haar carrièreplanning. Gaanderse maakt binnenkort voor 2 dagen per week de overstap naar het IT-outputteam. ‘Dat team werkt aan de website van het CBS. Heel interessant vanwege de nieuwe technieken die ik er kan leren én om eens aan de andere kant van het dataverwerkingsproces te zitten.’

Interesse in een IT-baan bij het CBS? Raadpleeg dan: www.werkenbijcbs-it.nl