Summer School doceert de fijne kneepjes van steekproefonderzoek

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Hoe maak je als onderzoeker een vragenlijst? En hoe maak je een steekproefontwerp? Hoe analyseer je data van complexe steekproeven? Ruim 50 deelnemers uit meer dan twintig landen buigen zich in de tweede helft van augustus over deze vragen tijdens hun deelname aan de Summer School. Het is de derde keer dat CBS en de Universiteit Utrecht samen een aantal cursussen tijdens deze Summer School verzorgen.

De Summer School van de Universiteit Utrecht bestaat al sinds 1987. Studenten en onderzoekers uit de hele wereld kunnen gedurende de zomermaanden deelnemen aan meer dan 200 academische cursussen op bachelor-, master- en PhD-niveau. In dit brede programma, dat bijna alle terreinen van de wetenschap bestrijkt, verzorgt CBS ook dit jaar weer een aantal cursussen over steekproefonderzoek. Daarbij zorgt de Universiteit Utrecht voor het theoretische deel. CBS neemt het meer praktische gedeelte voor zijn rekening en presenteert de meest relevante onderwerpen op het gebied van waarneming, analyse en publicatie.

Fijne kneepjes van het vak

Rob van de Laar is methodoloog bij CBS en mede-organisator van de cursussen. Hij denkt mee over het programma, de in te zetten docenten en de op te stellen contracten. ‘Eén van de redenen voor CBS om deze cursussen aan te bieden tijdens de Summer School is onderzoekers de fijne kneepjes van het vak te leren. Zo willen wij bijdragen aan het vergroten en verbeteren van de statistische kennis in de academische wereld. Daarnaast is dit initiatief een mogelijkheid in contact te komen met kandidaten die mogelijk geïnteresseerd zijn in een loopbaan bij CBS’.

‘Deelnemers uit alle delen van de wereld melden zich ook nu weer aan’

Internationaal gezelschap

De belangstelling voor de cursussen  over steekproefonderzoek blijkt – zoals ook in de voorgaande twee jaren – groot. Deelnemers uit alle delen van de wereld melden zich weer aan. Van de Laar: ‘Het is een zeer internationaal gezelschap. Vorig jaar kwamen de cursisten bijvoorbeeld uit China, Rusland, Israël en Koeweit. Ook de Afrikaanse landen waren goed vertegenwoordigd. De cursisten hebben uiteenlopende achtergronden. Het zijn vooral jonge mensen, die gedreven zijn en zich willen bekwamen in deze onderwerpen. Veel cursisten hebben een PhD-achtergrond.’

Intensief

Volgens Van de Laar is het programma voor beide cursussen behoorlijk intensief. ‘De stof is voor velen vaak nieuw en de theorie wordt voortdurend afgewisseld met praktijkopdrachten. Maar degenen die de cursussen met goede resultaten hebben gevolgd, kunnen extra studiepunten krijgen. Naast het studiedeel overdag is er ‘s avonds ook nog ruimte voor sociale contacten en evenementen. Daar zorgt de Universiteit Utrecht voor, net zoals voor de logies.’