CBS zet fors in op geavanceerde data- en informatietechnologie

/ Auteur: Franc Coenen
Het tijdperk van big data en geavanceerde IT- en internettechnologie opent ongekende mogelijkheden voor CBS. Er waait dan ook een nieuwe wind door de organisatie. Feiten worden steeds meer in samenhang en aantrekkelijker gepresenteerd. Transparantie, ondernemerschap en verantwoordelijkheid nemen zijn sleutelbegrippen geworden. De betrouwbaarheid van de data blijft voorop staan.

Dataschat

CBS is een facts factory. ‘Wat er feitelijk gebeurt’ luidt de nieuwe pay off. De medewerkers verzamelen data, analyseren ze en presenteren de op cijfers gebaseerde feiten. IT-directeur Marion Hermans: ‘We brengen meer samenhang en meer diepte door onderliggende demografische, regionale, sectorale data en presenteren die op een gebruiksvriendelijke manier. Naast de betrouwbaarheid van onze feiten is dat de extra toegevoegde waarde die we leveren.’ Dat vergt méér dan een verhaal: relaties tussen cijfers moeten zichtbaar worden. Om dat te kunnen doen, investeert CBS fors in de IT-afdeling. Niet alleen qua mankracht, ook qua ontwikkeling van nieuwe systemen. De organisatie realiseert zich meer dan ooit dat het op een dataschat van ongekende waarde zit.

IT cruciaal

Internettechnologie en big data zorgen voor nieuwe mogelijkheden om data te verzamelen en bruikbaar te maken. Hermans: ‘IT is een cruciaal onderdeel van deze vernieuwing en versnelling. Zo halen we op een slimmere manier data binnen, kunnen we deze verwerken en de resultaten daarvan beschikbaar stellen. Daarom werft het CBS zowel hbo’ers als academici met IT-achtergrond, statistici en andere topprofessionals met aanverwante opleidingen die willen werken aan één van de meest geavanceerde data- en informatietechnologie infrastructuren ter wereld. Een droombaan, die je bijna alleen bij CBS kunt krijgen.’

Scrum-methode

Bij CBS staat de komende jaren een groot aantal ontwikkelprojecten op stapel voor nieuwe IT-oplossingen, met focus op de innovatie van de dataverzameling. Hierbij breekt men met de aanpak uit het verleden. Hermans: ‘We kiezen voor de scrum-methode. Teams waarin niet alleen de IT-experts maar ook de klant nadrukkelijk vertegenwoordigd is. Elke drie weken leveren ze een werkende module op.’ De scrum-methode is de nieuwe manier van softwareontwikkeling door breed samengestelde teams, die tegenwoordig door veel IT-bedrijven omarmd wordt. ‘De samenwerking biedt de garantie dat we ontwikkelen wat de klant wil. Bovendien hebben we veel sneller een werkend product’, aldus Hermans. Ze is ervan overtuigd dat dit een blijvende aanpak is. IT-innovaties en klantvragen veranderen zo snel, dat een methode die snel werkbare modellen oplevert onmisbaar is geworden. Dat innovatieproces stopt niet meer.

Snel kunnen werken, lef tonen, verantwoordelijkheid durven nemen zijn de competenties die CBS zoekt in de nieuwe IT-medewerkers

Interactie

De scrum-methode is voor de teamleden een leuke manier van werken, vooral vanwege de interactie met de rest van het team. De ontwikkelaar, de tester, de beheerder, allemaal doen ze vanaf het begin mee. Ieder heeft zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. Snel kunnen werken, lef tonen, verantwoordelijkheid durven nemen, zijn de competenties die CBS daarom zoekt in nieuwe medewerkers. Hermans: ‘We werven de eager beavers, jonge mensen die enthousiast zijn over IT. Zij die met passie onderzoeken en systemen ontwikkelen om big data te doorzoeken en de statistisch verantwoorde resultaten naar buiten te brengen. Het gaat erom dat je mee wilt ontdekken wat we met data op een slimme manier kunnen doen.’

Cultuurverandering

De nieuwe strategie beoogt impliciet ook aan te zetten tot een cultuurverandering. ‘Niet als programma, wel als integraal onderdeel van de strategische agenda.’ Jonge professionals die op de nieuwe manier mee willen werken aan het zinvol kunnen inzetten van big data, vinden volgens haar bij CBS een werkplek waar ze uitgedaagd worden en zich kunnen ontwikkelen. En dat ambtelijk imago? ‘Ach, daar moet je door heen kijken. We zijn volop bezig dat te doorbreken. Kom maar op gesprek om dat zelf te ervaren.’