Europese economieën krimpen

De economieën van de eurozone en de Europese Unie (EU) krompen in het vierde kwartaal van 2012 met respectievelijk 0,6 procent en 0,5 procent in vergelijking met een kwartaal eerder.  Ten opzichte van een jaar eerder krompen de economieën van de eurozone en de EU met respectievelijk 0,9 procent en 0,6 procent.

Bruto binnenlands product Europese landen

Bruto binnenlands product Europese landen

Krimp in de grote landen

De krimp was het sterkst in Portugal en Cyprus, waar de economische groei met respectievelijk met 1,8 en 1,1 procent afnam in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De Duitse economie, de grootste economie van de Europese Unie, kromp met 0,6 procent. In de eerste drie kwartalen van 2012 was er nog sprake van groei in Duitsland. Over heel 2012 groeide de Duitse economie met 0,7 procent, na een groei van 3 procent in 2011. In zowel het Verenigd Koninkrijk als Frankrijk, de tweede en derde economie van Europa, was er sprake van een krimp van 0,3 procent. De Spaanse en Italiaanse economie krompen met respectievelijk 0,8 en 0,9 procent.

Bruto binnenlands product binnen en buiten Europa

Bruto binnenlands product binnen en buiten Europa

Opkomende landen groeien nog

De economie van de Verenigde Staten, de grootste in de wereld, bleef in het vierde kwartaal van 2012 op hetzelfde niveau als een kwartaal eerder. In de eerste drie kwartalen van 2012 was er nog sprake van groei. De stagnatie in het vierde kwartaal kwam vooral door een forse afname van de uitgaven van de overheid aan defensie. In tegenstelling tot de ontwikkelde landen, lieten de meeste opkomende landen in het vierde kwartaal een economische groei zien, zij het minder hard dan in de kwartalen ervoor.

Ten behoeve van internationale vergelijkbaarheid zijn alle cijfers in dit artikel werkdag- en seizoengecorrigeerd.
Meer internationale economische cijfers vindt u op de website van Eurostat.