Bevolkingsprognose

Elke twee jaar publiceert het CBS de nationale bevolkingsprognose. Deze prognose beschrijft de toekomstige ontwikkeling tot 2060 van de omvang en samenstelling van de bevolking in Nederland. In tussenliggende jaren wordt de prognose voor de eerstkomende vijf jaar geactualiseerd. De prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen over onder meer de toekomstige ontwikkeling van het gemiddeld aantal kinderen dat een vrouw krijgt, de levensverwachting en het aantal immigranten en emigranten. Naast informatie over de toekomstige omvang en samenstelling van de bevolking, biedt de bevolkingsprognose dus ook informatie over toekomstige ontwikkelingen in de geboorte, sterfte en buitenlandse migratie.

Bevolkingsomvang en -samenstelling

De bevolkingsprognose van het CBS geeft informatie over het toekomstige aantal inwoners van Nederland. Nederland telt ruim 16 miljoen inwoners. In 1950 waren dit er nog 10 miljoen. Volgens de bevolkingsprognose van het CBS zal het aantal inwoners ook de komende decennia blijven toenemen. Rond 2040 zal het maximum aantal inwoners worden bereikt.

Naast het totale aantal inwoners zijn er ook gegevens naar leeftijd en geslacht. Niet alleen de bevolkingsomvang, maar ook de leeftijdsopbouw zal in de toekomst veranderen. Het aantal mensen tussen de 20 en 65 jaar dat bepalend is voor de omvang van de beroepsbevolking, zal de komende decennia afnemen. Het aantal ouderen zal als gevolg van de vergrijzing juist toenemen.

Geboorte

Cijfers over het aantal geboorten en over het gemiddelde kindertal per vrouw vormen onderdeel van de bevolkingsprognose. Er worden veronderstellingen gemaakt over het gemiddelde aantal kinderen dat toekomstige generaties vrouwen zullen krijgen. Op basis van het gemiddelde kindertal kan worden bepaald hoeveel kinderen jaarlijks zullen worden geboren. Het aantal kinderen dat wordt geboren hangt niet alleen af van het gemiddelde kindertal, maar ook van het aantal vrouwen dat de leeftijd bereikt waarop ze kinderen krijgen.

Sterfte

Cijfers over het aantal personen dat overlijdt, zijn mede gebaseerd op de levensverwachting. Mannen en vrouwen in Nederland leven steeds langer. De bevolkingsprognose laat zien hoe deze verlenging van de levensduur zich voortzet.

Naar verwachting zal de levensverwachting van mannen sterker toenemen dan de levensverwachting van vrouwen.

Het jaarlijks aantal overledenen zal in de komende decennia sterk toenemen, ondanks een verdere stijging van de levensverwachting. Dit is het gevolg van de vergrijzing van de bevolking. De naoorlogse geboortegolf zorgt in de komende decennia voor een sterke toename van het aantal ouderen. Daardoor zal ook het aantal overledenen fors toenemen.

Immigratie en emigratie

De bevolkingsprognose van het CBS toont de verwachte toekomstige ontwikkelingen van de aantallen immigranten en emigranten.

Het aantal immigranten is gebaseerd op ontwikkelingen van asielmigratie, arbeidsmigratie en gezinsmigratie. Het aantal emigranten hangt af van het aantal inwoners in Nederland, in het bijzonder het aantal allochtonen. Het verschil tussen het aantal immigranten en het aantal emigranten aangeduid als migratiesaldo. De afgelopen decennia is het migratiesaldo steeds positief geweest.

Prognoses zijn onzeker

Vanzelfsprekend zijn prognoses, vooral voor de lange termijn, onzeker. Het CBS houdt bij het opstellen van zijn prognoses expliciet rekening met deze onzekerheid. Op basis van veronderstellingen over de onzekerheid van toekomstige ontwikkelingen in geboorte, sterfte en buitenlandse migratie worden prognose-intervallen opgesteld. Het 67-procent prognose-interval van het aantal inwoners in een bepaald jaar geeft aan dat verwacht wordt dat de kans tweederde is dat het werkelijke aantal inwoners binnen het interval ligt. Naast 67-procent intervallen zijn ook 95-procent prognose-intervallen beschikbaar.

Andere prognoses en scenario’s

Om cijfers uit eerdere prognoses beschikbaar te houden voor gebruikers, blijven bij het publiceren van nieuwe bevolkingsprognoses ook de voorgaande prognoses beschikbaar.

Naast de bevolkingsprognose maakt het CBS ook een allochtonenprognose en een huishoudensprognose. In 2003 heeft het CBS in samenwerking met het RIVM, CPB, RPB, SCP en het NIDI een viertal langetermijn-bevolkingsscenario’s voor Nederland opgesteld. De resultaten zijn te vinden op de website van het RIVM.

Regionale prognoses voor Nederland worden gepubliceerd door het Ruimteliijk Planbureau.