‘Er wordt constant gezocht naar mogelijkheden voor innovatie’

Sara, methodoloog
Sara, methodoloog
Na mijn studie wiskunde (bachelor, Radboud Universiteit Nijmegen) en econometrie (master, Tilburg University) heb ik een aantal jaar als consultant in de IT gewerkt. Op zoek naar een betere werk-privé balans en maatschappelijk relevant werk kwam ik bij het CBS terecht. Ondertussen ben ik alweer met mijn derde CBS-functie bezig. Ik begon bij de afdeling methodologie. Daarna werkte ik een tijd bij een IT-innovatie team en sinds 2020 ben ik werkzaam als projectleider bij team Energie. Sinds kort combineer ik deze functie met de rol van Product Owner bij het agile/IT-team van sector Leefomgeving. De mogelijkheid om door te groeien of te wisselen van functie binnen het CBS, is iets wat mij erg aanspreekt. Op die manier blijf ik mij ontwikkelen en leer in elke functie weer andere dingen.

IT

Met mijn kennis en ervaring op het gebied van IT-projecten, kon ik binnen team Energie al snel een bijdrage leveren. Bij het CBS komt ontzettend veel data samen, zo ook bij dit team. Om deze data goed en efficiënt te verwerken zijn IT-systemen essentieel. Daar komt van alles bij kijken. Hoe sla ik de data op? Hoe richt ik het proces in, dat door het systeem ondersteund wordt? Wat kan geautomatiseerd worden en wat moet nog handmatig gedaan worden? Kortom, het aanbod van data en de informatievraagstukken die we met onze data proberen te beantwoorden veranderen continu. Bovendien groeien de mogelijkheden op IT-gebied razendsnel, net zoals de eisen die aan onze systemen gesteld worden. Denk maar eens aan de eisen op het gebied van databeveiliging. Dit alles zorgt ervoor dat het werk uitdagend blijft.

Afwisseling

In de loop van de tijd heb ik binnen het CBS een groot netwerk opgebouwd. Bovendien vind ik het leuk om met mensen uit verschillende onderdelen van de organisatie samen te werken. Ondertussen houd ik me meer en meer bezig met team overstijgende projecten en samenwerkingen, met name op het gebied van IT. Zo ben ik bij zowel CBS-brede vernieuwingstrajecten, als bij samenwerkingen op kleinere schaal betrokken. Juist het samenbrengen van wat er speelt op al die verschillende lagen maakt mijn werk interessant. Binnen het CBS is er zoveel kennis en ervaring op IT-gebied. De vraag is: Hoe zorgen we ervoor dat deze kennis ook gedeeld wordt en dat mensen elkaar weten te vinden?

Balans werk en privé

De mogelijkheid om deeltijd te werken is voor mij erg belangrijk en gelukkig is dat bij het CBS ook mogelijk. Na de geboorte van mijn dochter ben ik drie dagen per week gaan werken. Deze werkdagen kan ik flexibel plannen. Ik heb dan ook het gevoel dat ik, met deze drie dagen, nog steeds veel kan bijdragen aan mijn team en aan het CBS.