‘Een mooie afwisseling tussen projectleiderschap en onderzoek’

Rick, statistisch onderzoeker
© Sjoerd van der Hucht Fotografie
Sinds 2015 ben ik werkzaam bij het CBS. In juli 2022 maakte ik de overstap naar een nieuwe functie. Ik heb ruim zeven jaar met veel plezier bij het team ‘publicatie, coördinatie en onderzoek’ gewerkt als statistisch onderzoeker, maar was toe aan een volgende stap. Die heb ik gevonden bij het team ‘aanbod- en gebruik-tabellen’, daar werk ik nu als projectleider van de investeringen, een belangrijk onderdeel van het economisch groeicijfer binnen de nationale rekeningen. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de groeirekeningen, een satellietrekening waar de productiviteit van de Nederlandse economie wordt berekend. Een mooie afwisseling tussen projectleiderschap en onderzoek dus! Daarnaast ben ik binnengekomen in een revisiejaar, dat eens in de vijf jaar plaatsvindt. Dat kan je zien als een soort grote schoonmaak van onze processen, bronnen en statistische reeksen. Meteen een mooie vuurdoop!

Het CBS als werkgever

Als je het ergens niet naar je zin hebt dan blijf je er ook niet al bijna acht jaar plakken. Het mag dus duidelijk zijn dat ik tevreden ben met het CBS als werkgever. Het is een bijzondere organisatie, met goede arbeidsvoorwaarden, waar je ruimte krijgt om onderzoek te doen naar fenomenen die daadwerkelijk mensen raken. Denk aan: inflatie, economische groei of consumptie, maar ook op sociaaleconomisch vlak wordt er enorm veel interessant werk verricht.

Daarnaast is er ook qua doorgroeimogelijkheden genoeg mogelijk, mits je bereid bent er zelf naar op zoek te gaan. Verder sluit ik ook nog steeds graag aan bij activiteiten die Jong CBS organiseert. Dat is een leuke laagdrempelige manier om mensen van andere afdelingen te leren kennen. Het mag voor zich spreken, maar als je bij het CBS solliciteert is het wel handig als je geen aversie tegen cijfers hebt, want die ga je, niet geheel onverwacht, veel tegenkomen. Verder zal je samenwerken met collega’s uit een breed scala van beroepenvelden van archeologen tot sterrenkundigen, hoewel de huis-tuin-en-keuken econoom hier gelukkig ook nog steeds een plekje heeft.