‘Wat dit werk zo bijzonder maakt, is dat geen dag hetzelfde is’

Maaike, applicatie developer
Maaike, applicatie developer, op het beach volleyball stadion in Den Haag
© Sjoerd van der Hucht Fotografie / My Eyes4u productions
‘Ik werk sinds juni 2021 als applicatie developer bij de IT-afdeling van het CBS. Aan de Erasmus Universiteit heb ik een bachelor international business administration gedaan. Daarna behaalde ik in Londen mijn master ontwikkelingseconomie. Tussentijds heb ik veel verre reizen gemaakt.
Mijn interesse voor een baan ligt vooral op het gebied van ontwikkelingssamenwerking of economie. Maar eerst wilde ik leren programmeren. Ik heb bij AEGON gesolliciteerd en daar aan een centrale database gewerkt als AWS (Amazon Web Services) Phyton developer. Dat heb ik twee jaar met veel plezier gedaan, maar ik wilde graag een baan waar ik meer kon toevoegen aan de maatschappij. Daarom koos ik voor het CBS.’

Veel zelf uitzoeken

‘Als applicatie developer front end werk ik op dit moment aan een applicatie om de consumentenprijsindex te berekenen, ook wel CPI genoemd. Dat is een belangrijk cijfer van het CBS. Het geeft maandelijks weer hoe de gemiddelde prijsstijging is van de goederen en diensten die door consumenten worden gekocht. Het is heel leuk werk, maar heel anders dan wat ik bij AEGON deed. Dat betekent dat ik veel moet bijleren en bijvoorbeeld andere programmeertalen onder de knie moet zien te krijgen. Bij vragen kan ik een beroep doen op mijn teamleden. Verder bestaat de mogelijkheid cursussen te volgen, maar het merendeel van de tijd moet ik veel zelf uitzoeken. Ik werk vooral vanuit huis, maar hoop binnenkort mijn collega’s weer wat vaker te zien nu het CBS de komende periode overgaat op hybride werken: voor een deel op kantoor en voor een deel vanuit huis’.

Bewuste keuze voor parttime

Eén van de redenen waarom ik graag bij het CBS wil werken hangt samen met de goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden, voldoende ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling en de mogelijkheid om parttime te werken. Bij het CBS heb ik een parttime baan voor 4 dagen in de week. Dat is een bewuste keuze, want ik heb een opleiding tot surfinstructeur gevolgd. Twee dagen in de week geef ik surfles. Een mooie combinatie met het IT-werk bij het CBS. Het programmeren is individualistisch en ik zit veel achter mijn computer binnen. Met surfen ben ik lekker buiten en actief bezig met mensen.’

Werken bij het CBS

Met ruim 2000 collega’s is het CBS een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS? Bekijk onze vacatures en solliciteer.