'Mijn werk is afwisselend, vernieuwend en inhoudelijk uitdagend'

Jocelyn, statistisch Onderzoeker
Jocelyn, statistisch Onderzoeker
© Sjoerd van der Hucht Fotografie
Ik heb milieueconomie in Wageningen gestudeerd en vind het leuk dat ik feiten en cijfers kan presenteren waar belangstelling voor is in de politiek, internationaal, bij onderzoekers en burgers. Mijn werk is afwisselend, vernieuwend en inhoudelijk uitdagend. In de projecten waaraan ik werk ben ik betrokken van het begin tot eind. Data verzamelen, samenbrengen, statistiek maken, analyseren en nieuwsberichten schrijven. Het is leuk om te zien hoe jouw cijfers landelijk nieuws worden en worden gebruikt als objectieve basis voor maatschappelijke discussies.

Inspelen op de databehoefte over economie & milieu, klimaat en duurzaamheid

Binnen het CBS zijn er genoeg mogelijkheden om van afdeling te wisselen. Zo kun je ervaring en kennis op doen op andere gebieden. Dit heb ik zelf ook gedaan. Na 2,5 jaar werken aan de statistieken van de Overheidsfinanciën ben ik overgestapt naar Milieurekeningen. Er is groeiende aandacht voor het spanningsveld tussen milieu en economie en bij team Milieurekeningen monitoren we deze interacties. Ik heb de mogelijkheid gekregen om door te groeien naar projectleider wat mooie kansen biedt. Een greep uit de projecten waar ik aan mag werken zijn de natuurlijk kapitaalrekeningen, watergebruik, circulaire economie en milieu-uitgaven. De projecten zijn veelal in opdracht van ministeries die steeds meer behoefte hebben naar data in dit domein.

Internationale assistentie

De milieurekeningen bevinden zich in een dynamisch speelveld en steeds meer onderdelen worden een verplichte Europese statistiek. Statistiekbureaus en andere organisaties uit andere landen komen dan met vragen over het samenstellen en publiceren van de milieurekeningen bij ons terecht. Een uitdagend onderdeel van mijn werk is het bieden van deze internationale assistentie.