'Het CBS zet voor de toekomst sterk in op innovatie.'

Jacqueline, statistisch onderzoeker
Jacqueline, statistisch onderzoeker
Sinds 2010 werk ik bij het CBS. Ik ben senior statistisch onderzoeker bij team Vervoer, afdeling Verkeer en Vervoer, van het CBS. Dit valt onder de divisie sociaaleconomische en ruimtelijke statistieken. Het werk is afwisselend en uitdagend en ik heb het erg naar mijn zin.

Ontwikkelen, analyseren en schrijven

Mijn reguliere werk bestaat uit het analyseren van data over het goederenvervoer, het uitvoeren van aanvullend statistisch onderzoek en het schrijven van nieuwsberichten en artikelen. Zo hebben we in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en in samenwerking met de Topsector Logistiek en brancheorganisatie TLN een dataplatform ontwikkeld genaamd VESDI (Vehicle Emissions Shipment Data Interface) om sneller aanvullende vragen van beleidsmakers te kunnen beantwoorden. Op dit moment staan zij vooral te springen om informatie om de energietransitie naar emissieloos transport en personenvervoer te faciliteren. Er ligt een gigantische maatschappelijke opgave waar we met z’n allen hard aan werken.

Ik werk daarnaast aan innovatieprojecten, ben verantwoordelijk voor het faciliteren van innovatieve projecten buiten de reguliere statistische processen en ben de outputcoördinator van ons team. We hebben bijvoorbeeld een methode ontwikkeld om geautomatiseerd goederenbeschrijvingen te classificeren op basis van machine learning. Dat wordt nu in de reguliere statistiek geïntegreerd. Het is mooi om samen iets nieuws te ontwikkelen en een goed resultaat neer te zetten. Het CBS zet voor de toekomst sterk in op innovatie en het is interessant om daar onderdeel van te zijn.
Mijn werk sluit goed aan bij mijn opleiding: ik heb communicatiewetenschap gestudeerd aan de universiteit Twente en ben gepromoveerd op het gebied van marketing aan de universiteit Maastricht.

Ruimte voor initiatief

Werken bij het CBS sprak me aan vanwege de maatschappelijke relevantie; er wordt in de buitenwereld veel gebruikgemaakt van de informatie van het CBS zowel door de Tweede Kamer, de ministeries, lokale overheden als door burgers. Het geeft me een kick om mijn eigen nieuwsbericht terug te zien in de krant of op tv. Daarnaast is hier ruimte voor eigen initiatief. Als je aangeeft dat je graag aan een bepaald onderwerp zou willen werken, dan krijg je de kans om daarmee aan de slag te gaan. Zo ben ik de innovatieprojecten in gerold en dat doe ik niet alleen met veel plezier, ik leer er ook veel van. Ik werk in een hecht team met fijne collega’s. Met het team hebben we ook vaak een leuk uitje, wat de band nog beter maakt.

Werken bij het CBS

Met ruim 2000 collega’s is het CBS een dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is en waar altijd ruimte is voor nieuwe kennis en ideeën. Ben jij klaar voor een functie bij het CBS? Bekijk onze vacatures en solliciteer.