Het belangrijkste is de afwisseling tussen al mijn projecten

Cas, data scientist
Arbeidsmarktcampagne met CBS-medewerker Cas Retel
© Marco De Swart
Na de masters Statistiek en Biologie aan de Universiteit Leiden ben ik voor een aantal jaar naar Zwitserland verhuisd om te promoveren in de bio-informatica. Vijf jaar later wilde ik weer dichter bij familie en vrienden wonen en heb ik bij het CBS gesolliciteerd naar de functie Data Scientist bij de afdeling Nationale Rekeningen.
‘Data science’ is een containerbegrip; hier houdt het in dat ik kritisch naar processen kijk, overzicht houd en veel met inhoudelijke (economische) experts praat waardoor ik begrijp wat er achter hun beslissingen zit. Specifiek ben ik bezig met verschillende projecten zoals het omzetten van de kwartaalramingen. Daarnaast ben ik ook betrokken bij de IT-transitie van onze afdeling en heb ik samen met collega’s hiervoor een draaiboek en andere documentatie opgesteld. Ook ben ik met een paar teamgenoten een R-cursus aan het opzetten.

Wat het werken bij het CBS zo leuk maakt, is dat het gaat om werk met maatschappelijke relevantie in een team met jonge collega’s. Maar het belangrijkste is de afwisseling tussen al deze projecten rondom het programmeerwerk. Het zijn net 1001 verschillende puzzels die je moet oplossen.

Dat puzzelen doe ik overigens niet alleen onder werktijd. Ook in mijn vrije tijd – of dat nu in de klimhal of bij een potje schaken is – ga ik graag op zoek naar de juiste oplossing. Het mooie van deze bezigheden is dat ze zowel sportiviteit als het nodige denkwerk vragen; je kunt je blijven ontwikkelen. Zo kom ik iedere week een stapje hoger!