Ik blijf leren, bij het CBS en thuis

Bram, Configuratiemanager
Collega Bram met kind met VR-bril aan het spelen
© Marco De Swart
Ondertussen heb ik er alweer meer dan twintig werkbare jaren opzitten, waarvan inmiddels vier jaar binnen het CBS. Na het afronden van mijn studie aan de HTS Technische Natuurkunde, afstudeerrichting besturingstechnologie, aan de Hogeschool Limburg, ben ik in het eerste deel van mijn carrière aan de slag gegaan als software engineer in de industriële automatisering. Na een paar jaar kwam ik erachter dat dit het toch niet helemaal voor me was. Ik heb me ingeschreven voor een deeltijdstudie HEAO Bedrijfskundige Informatica, ook deze keer weer aan de Hogeschool Limburg, het huidige Hogeschool Zuyd. Met dit diploma op zak ben ik bij de gemeente Sittard-Geleen aan de slag gegaan, totdat ik via via een tip kreeg over een mooie functie bij het CBS, Configuratiemanager.
Na een leuk en open gesprek met mijn huidige manager bij het CBS besloot ik de sprong te wagen en een sollicitatiebrief te sturen. De rest is geschiedenis. Als configuratiemanager ben ik verantwoordelijk voor de IT-administratie binnen het CBS en weet ik welke hard en software we allemaal in huis hebben. Samen met mijn team zorgen we dat alles juist geregistreerd is en de processen eromheen goed lopen. Veel informatie halen we geautomatiseerd op. Verder ga ik vaak en graag zelf de organisatie in, om met verschillende collega’s in gesprek te gaan. Dat is waar mijn kracht ligt. Ik spreek de complexe IT-ers taal, maar kan dat ook goed omzetten in begrijpelijke ideeën en oplossingen. Daarnaast houd ik van structuur aanbrengen en ook dat kan ik goed in deze functie kwijt. De vrijheid die de functie mij geeft en de vrijheid die het CBS me gunt om deze functie verder door te ontwikkelen, geven me veel nieuwe energie. Mijn inzet wordt gewaardeerd en er is ruimte voor eigen invulling.

Ook de maatschappelijke betrokkenheid maakt het werken bij het CBS voor mij waardevol. Weten dat ik het voor de goede zaak doe, geeft mij veel voldoening in het werk. Ik ben daar trots op en dat draag ik graag uit. Het CBS is een organisatie die veel vertrouwen en ruimte voor ontwikkeling geeft, zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak. Een volwassen organisatie, die vrijheden geeft en daar ook verantwoordelijkheden aan koppelt. De grootste kracht van het CBS is voor mij, dat een gezonde werk/privé balans de basis vormt.

Tijd voor mijn gezin is voor mij heel belangrijk. Ik wil mijn kinderen zien opgroeien en er zijn op momenten dat ze thuiskomen, ook als ze bijvoorbeeld ziek thuiskomen. Soms gaat het gezin voor en soms gaat het werk voor. Daar kan ik binnen mijn huidige werk bewuste keuzes in maken. Ik ben een familieman, een groepsmens, maar ik blijf ook een techneut met een passie voor IT-oplossingen. Dat komt mooi samen in en om ons huis, waar 114 slimme punten ons gezin helpen met structuur en om soms net dat extra stapje te zetten. Ik blijf leren, bij het CBS en thuis!