Ellen van Berkel – Directeur Demografische en Sociaaleconomische Statistieken

Arbeidsmarktcampagne met CBS-medewerker Ellen van Berkel en haar varkens
© Marco de Swart
In 2017 ben ik aan de slag gegaan bij het CBS en sinds augustus 2019 als directeur Demografische en Sociaaleconomische Statistieken. Het CBS is niet mijn eerste werkgever. Na mijn studie Scheikunde en promotie, beide aan de Universiteit Leiden, heb ik eerst nog een postdoc in Italië gedaan in het verlengde van mijn scheikunde studie. Al snel kwam ik erachter dat mijn hart toch niet bij de pure wetenschap lag, maar bij een combinatie van onderzoek en praktijk. Dat ik de wetenschap wel leuk vind blijkt uit het feit dat, bij alle werkgevers waar ik heb gewerkt, er wel een wetenschappelijke of onderzoekscomponent in zat. Ik heb bij verschillende andere mooie bedrijven mogen werken op het snijpunt van de wetenschap. Het NFI (Nederlands Forensisch Instituut), KIWA Waterresearch, dat is een onderzoeksinstituut voor de Nederlandse Drinkwaterbedrijven, en daarvoor bij TNO. Na tien jaar NFI was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging en die vond ik bij het CBS.

Wat het werken bij het CBS zo leuk maakt zijn de mensen. De professionals, de gedrevenheid, de bevlogenheid en de relevantie van wat we doen. De maatschappelijke betrokkenheid, dat is de rode draad die me trekt. Ik ben dan ook een mensenmens. Altijd benieuwd naar wat mensen drijft, waar ze goed in zijn en wat ze gelukkig maakt. Ik ben een verbinder en zorg dat er aansluiting is tussen de verschillende teams binnen mijn sector en daarbuiten. Binnen onze sector werken we aan mooie projecten zoals bevolkingsprognoses, de Volkstelling, de monitor Loonverschillen, de Wet Inburgering en statistieken op het gebied van migratie en integratie, sociale zekerheid en arbeidsmarkt.

Daarnaast biedt het CBS voldoende kansen voor ontwikkeling, tenminste als je er zelf ook voor open staat. Het wordt je niet aangedragen, je moet er zelf iets voor doen. Zo heeft het CBS de CBS Academy waar je zowel op persoonlijk als op vakinhoudelijk gebied opleidingen, cursussen en trainingen kunt volgen. En ook vanuit de eigen medewerkers worden er lessen gegeven en wordt kennis overgedragen. We zijn een lerende organisatie. Voor mij betekent dat open staan voor nieuwe dingen, elkaar helpen en reflecteren. Reflecteren op jezelf, maar ook reflecteren als organisatie. Feedback geven, open naar elkaar toe zijn en samenwerken.

En dan na een volle dag op kantoor is het heerlijk om mijn hoofd leeg te maken in mijn tuin en tussen de dieren. Wat begon met twee geitjes is ondertussen uitgegroeid naar een gezellige beestenboel, waaronder twee KuneKune varkens. Gewoon in de aarde bezig zijn of een hok leegscheppen. Even lekker bezig zijn met mijn dieren, dat is mijn passie.