Kleuren

De hoofdkleuren zijn corporate donker- en lichtblauw. Het aanvullende kleurenpalet bestaat uit acht combinaties van een heldere kleur met een vergrijsde variant hierop. De heldere en vergrijsde kleur worden altijd bij elkaar gebruikt.

Een lichte grijs wordt voornamelijk functioneel ingezet. Zo is de achtergrondkleur van de voorkolom van tabellen grijs om de tabel overzichtelijker te maken.

Voor toepassingen in infographics en omslagen zijn combinaties van drie kleuren beschikbaar.

Gebruik geen tinten van de gedefinieerde kleuren. Gebruik geen zwart maar bij voorkeur de donkerblauwe kleur.

Afhankelijk van de doelgroep waarvoor de uiting is bedoeld, verschillen de accenten: meer beeld en kleur voor het brede publiek, minder kleur en zakelijker voor corporate uitingen en het professionele publiek.

Het kleurenpalet is niet optimaal voor kleurenblinden.

Kleuren in de praktijk (ook volgorde grafieken)

Grafieken

Voor grafieken gebruiken we alleen de heldere kleuren, in een vaste volgorde. Er zijn twee mogelijke volgorden, de koele kleurenreeks en de warme kleurenreeks.

Het gebruik van kleur in teksten is aan contrastvoorwaarden gebonden vanwege de webrichtlijnen. Dit zijn regels waar elke (semi-)overheidsorganisatie aan moet voldoen om ook toegankelijk te zijn voor bezoekers met een beperking.

In de afbeelding hieronder is per kleur aangegeven of koppen en overige tekst gebruikt kunnen worden zodat ze voldoen aan de minimale contrastnorm. Gebruik voor leesteksten nooit lichtblauw of geel.

In de CBS-huisstijl wordt geen gebruik gemaakt van zwarte achtergronden.

Kleurgebruik op beeldscherm

Landkaarten

Landkaarten zijn de enige uitzondering op de regel dat percentages nooit in kleur worden weergeven. Voor landkaarten zijn drie kleurenreeksen ontwikkeld. In kaarten worden nooit meer dan vijf categorieën gebruikt.

kleuren van de landkaarten