Omzet horeca stijgt 1,5 procent in tweede kwartaal

© Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
De omzet van de horeca steeg in het tweede kwartaal van 2019 met 1,5 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam met 0,1 procent toe. De omzet van logiesverstrekking steeg met 4,3 procent en de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,3 procent.

Ontwikkeling horeca (seizoengecorrigeerd) (2015=100)
JaarKwartaalOmzetVolume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet)
20131e kwartaal87,491,3
2e kwartaal89,693,8
3e kwartaal90,894,6
4e kwartaal91,194,5
20141e kwartaal93,696,7
2e kwartaal93,896,2
3e kwartaal94,596,6
4e kwartaal95,997,5
20151e kwartaal97,198,2
2e kwartaal99,599,9
3e kwartaal100,3100
4e kwartaal102,8102
20161e kwartaal103,6101,9
2e kwartaal104,2102,6
3e kwartaal108,2105,2
4e kwartaal108,3104,8
20171e kwartaal110,5105,7
2e kwartaal112,6106,8
3e kwartaal113,9106,9
4e kwartaal115,5108,1
20181e kwartaal117,8109,3
2e kwartaal120,8111,4
3e kwartaal121,1110,7
4e kwartaal123,5112,5
20191e kwartaal123,6112,3
2e kwartaal125,4112,4

Omzet logiesverstrekking neemt toe

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, nam met 4,3 procent toe in vergelijking met een kwartaal eerder. Het volume, de voor prijs gecorrigeerde omzet, nam met 1,1 procent toe.

De omzet van hotels nam met 2,9 procent toe, het volume met 0,2 procent. De omzet van overige logiesverstrekking, waaronder vakantiehuisjes en kampeerterreinen, steeg met 8,2 procent.

Ontwikkeling logiesverstrekking (seizoengecorrigeerd), 2e kwartaal 2019 (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder)
X-as labelOmzetVolume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet)
Logiesverstrekking4,31,1
Hotels2,90,2
Overige logiesverstrekking8,23,5

Laagste omzetgroei eet- en drinkgelegenheden in tweeëneenhalf jaar

Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het tweede kwartaal 0,3 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Dat is de laagste groei in 2,5 jaar. De omzet van eet- en drinkgelegenheden groeit bijna vier jaar op rij. Het volume, de voor prijs gecorrigeerde omzet, daalde met 0,3 procent.

Met 1,9 procent nam de omzet van kantines en catering het sterkst toe. De omzet van cafés nam voor het tweede kwartaal op rij af.

Ontwikkeling eet- en drinkgelegenheden (seizoengecorrigeerd), 2e kwartaal 2019 (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder)
X-as labelOmzetVolume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet)
Eet- en drinkgelegenheden0,3-0,3
Kantines en catering1,90,8
Restaurants0,3-0,1
Fastfoodrestaurants0,2-0,3
Cafés-0,7-1,4

Ondernemersvertrouwen horeca minder positief, verdubbeling aantal cateraars

Het ondernemersvertrouwen in de horeca stond aan het begin van het derde kwartaal van 2019 op 7,4. Dat is ruim 1 procentpunt lager dan een kwartaal eerder en de laagste stand in ruim vier jaar. Daarnaast is het aantal bedrijven dat heeft aangegeven te kampen te hebben met personeelstekort met ruim 29 procent vergelijkbaar met een kwartaal eerder. Het tekort aan arbeidskrachten blijkt ook uit een recordaantal van bijna 26 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het tweede kwartaal van 2019.

Het aantal horecabedrijven neemt sinds 2013 elk kwartaal toe. In het derde kwartaal van 2019 waren er bijna 59 duizend actief, waarvan bijna 50 duizend als eet- en drinkgelegenheid. Het aantal eventcateraars steeg naar ruim 11 duizend. Dat is bijna twee keer zoveel als vijf jaar eerder.

Ondernemersvertrouwen (seizoengecorrigeerd) en tekort aan arbeidskrachten horecabedrijven
 Perioden% bedrijven met tekort aan arbeidskrachtenOndernemersvertrouwen horeca
20141e kwartaal1,1-4,1
2e kwartaal2,49,5
3e kwartaal2,32,8
4e kwartaal2,94,8
20151e kwartaal2,76,8
2e kwartaal2,37,1
3e kwartaal3,810,8
4e kwartaal613,2
20161e kwartaal4,910,3
2e kwartaal5,213,4
3e kwartaal4,69,7
4e kwartaal9,813,3
20171e kwartaal9,714,9
2e kwartaal11,319,8
3e kwartaal16,421,5
4e kwartaal18,413
20181e kwartaal17,418,4
2e kwartaal19,812
3e kwartaal25,912,3
4e kwartaal30,311,2
20191e kwartaal27,711,9
2e kwartaal29,48,6
3e kwartaal29,17,4

Het gaat in dit bericht over seizoengecorrigeerde omzet- en volumecijfers. 

Sinds het eerste kwartaal van 2018 zijn de omzet- en volumecijfers van overige logiesverstrekking - waaronder campings en vakantiehuisjes - en van catering opgenomen in de horecacijfers. Voorheen stond de traditionele horeca centraal, bestaande uit hotels, restaurants en cafés. De omzet van de traditionele horeca steeg in het tweede kwartaal met 0,8 procent.

Bronnen

Relevante links