Omzetstijging zakelijke dienstverlening versnelt

© Hollandse Hoogte
De omzet van de zakelijke dienstverlening steeg in het tweede kwartaal van 2018 met 8,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De stijging was hoger dan in het eerste kwartaal (7,5 procent). Het is de hoogste stijging in ruim twee jaar. In het vierde kwartaal van 2015 was de stijging voor het laatst hoger, 9,0 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Vooral de omzetten van ingenieurs en de rechtskundige dienstverlening groeiden meer dan een kwartaal eerder. De omzet bij de ingenieurs steeg met 10,5 procent. De omzet bij de rechtskundige dienstverlening nam toe met 8,4 procent. De uitzendbranche is opnieuw de koploper met een omzetstijging van 12,2 procent. Die stijging is vergelijkbaar met een kwartaal eerder.
De branche markt- en opinieonderzoek liet als enige branche een omzetdaling zien, van 2,3 procent. Het is de eerste daling in bijna 5 jaar voor deze branche.

Omzet IT- en zakelijke dienstverleners, tweede kwartaal 2018
naam%-mutatie ten opzichte van een jaar geleden (%-mutatie ten opzichte van een jaar eerder)
IT-dienstverlening6,1
Zakelijke dienstverlening8,6
w.o.
Uitzendbranche12,2
Ingenieurs10,5
Rechtskundige dienstverlening8,4
Schoonmaak en hoveniers8,3
Accountancy en administratie5,2
Architecten4,3
Reclamewezen4,0
Markt- en opinieonderzoek-2,3

Tekort aan personeel grootste belemmering

Zakelijke dienstverleners hebben positieve verwachtingen voor de komende drie maanden. Per saldo verwachten zij een verbetering van het economisch klimaat in de komende drie maanden. Ook zijn zij positief over de verwachte omzet, prijzen en personeelssterkte.
Wel wordt een tekort aan personeel als een belemmering gezien. 34,5 procent van de zakelijke dienstverleners en 39,1 procent van de IT-dienstverleners noemt een tekort aan personeel als belemmering. In bijna alle branches wordt dit als de belangrijkste belemmering gezien. Alleen in het reclamewezen worden andere belemmeringen vaker genoemd. In die branche worden zowel onvoldoende vraag als financiële beperkingen door 16,4 procent van de ondervraagden als belangrijkste belemmeringen gezien, terwijl 10,8 procent een tekort aan arbeidskrachten als belemmering noemt.

Belemmering tekort aan personeel
Bedrijfstakken/branches% (% bedrijven dat tekort aan personeel als belemmering ziet)
IT-dienstverlening39,1
Zakelijke dienstverlening34,5
w.o.
Uitzendbranche58,2
Architecten- en ingenieursbureaus40,5
Accountancy en administratie35,2
Schoonmaak en hoveniers34,2
Markt- en opinieonderzoek27,2
Rechtskundige dienstverlening14,8
Reclamewezen10,8