Omzet eieren herstelt na forse daling

© ANP
Supermarkten hebben met de verkoop van eieren in de derde week van augustus 3 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Daarmee komt het niveau van de weekomzet weer uit rond het niveau van voor de ontdekking van Fipronil in sommige eieren. Dat meldt het CBS op basis van een analyse van nieuwe transactiedata van supermarkten naar aanleiding van vragen uit de media.

Eind juli kwam aan het licht dat in sommige eieren de stof Fipronil aanwezig was. Supermarkten haalden een deel van de eieren uit de schappen en de totale verkoop van eieren daalde. In de eerste week van augustus werd in supermarkten 36 procent minder omzet aan eieren gedraaid dan in dezelfde week in 2016. In de tweede week van augustus lag de omzet nog 12 procent lager dan vorig jaar en in de derde week was de omzet 3 procent hoger dan in dezelfde week van 2016.

Uit deze cijfers over de eieromzet in de detailhandel valt niet één op één af te leiden of en hoe het herstel verloopt bij de eierproducenten. De detailhandel betrekt ook eieren van andere, buitenlandse leveranciers. Het CBS heeft hier momenteel nog geen gegevens over.

Piek in omzet rond Pasen

In de week voor Pasen en de week voor Kerst is er een duidelijke piek in de omzet die supermarkten behalen aan eieren. In zowel 2017 als 2016 werd er in de aanloop week naar Pasen bijna 55 procent meer omzet behaald dan gemiddeld in de eerste helft van het jaar per week. Voor Kerst 2016 was de omzet ook veel hoger. In de weken die volgen op Pasen en Kerst was de omzet iets lager.

CBS gebruikt transactiedata

Het CBS beschikt over transactiedata (scannerdata) van een groot deel van de supermarkten in Nederland. Deze data worden gebruikt als input voor de consumentenprijsindex. Een aantal supermarkten heeft in deze samenwerking aangegeven dat hun gegevens ook voor statistisch onderzoek gebruikt mogen worden. Alleen de gegevens van deze supermarkten zijn gebruikt om omzet van eieren te berekenen.