Opnieuw hogere prijzen industrie

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen in november 0,8 procent hoger dan in november 2015, meldt CBS. De stijging is kleiner dan in oktober. Toen waren de producten van de industrie voor het eerst in ruim twee jaar duurder dan een jaar eerder. Exclusief de aardolie-industrie was in november de prijsstijging in de industrie ook 0,8 procent.

Hogere olieprijzen, hogere afzetprijzen

In november kostte North Sea Brent bijna 44 euro per vat. Dat is bijna 2 procent meer dan een jaar eerder. In oktober kostte North Sea Brent olie ruim 46 euro per vat, ruim 6 procent meer dan in oktober 2015.

Producten van de aardolie-industrie waren in november 0,3 procent duurder dan in november 2015. Een maand eerder was de prijsstijging 7 procent. Het prijsverloop in deze sector hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren 3,9 procent duurder dan een jaar eerder. Ook de prijzen van de producten van de basismetaal-, de metaalproducten- en de auto-industrie lagen hoger dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen en metalen. De prijzen in de machine-, de rubber- en kunststof- en de chemische industrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Voeding3,9
Basismetaal3
Metaalproducten1,4
Auto0,5
Aardolie0,3
Chemie-0,3
Rubber/Kunststof-0,9
Machine-3,1

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie

Producten industrie in november goedkoper dan in oktober

Bezien van maand op maand daalden de afzetprijzen van de industrie met gemiddeld 0,3 procent. Op de binnenlandse markt namen de prijzen met 0,2 procent af, op de buitenlandse markt met 0,4 procent. De olieprijs daalde ook van oktober op november.