Voor het eerst in twee jaar hogere prijzen industrie

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober 1,5 procent hoger dan in oktober 2015, meldt CBS. Dit is de eerste prijsstijging in ruim twee jaar. In september waren de afzetprijzen 1,2 procent lager dan een jaar eerder. Exclusief de aardolie-industrie was de prijsstijging in de industrie in oktober 0,8 procent.

Hogere olieprijzen, hogere afzetprijzen

In oktober was de olieprijs voor het eerst in ruim twee jaar hoger dan een jaar eerder. In oktober kostte North Sea Brent olie ruim 46 euro per vat. Dat is ruim 6 procent meer dan in oktober 2015. Dit is de grootste prijsstijging van een vat olie in vier jaar.

Producten van de aardolie-industrie waren in oktober 7,0 procent duurder dan in oktober 2015. Een maand eerder was er nog een prijsdaling van ruim 7 procent. Het prijsverloop in deze sector hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren 4,7 procent duurder dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen. Verder waren ook de producten van de basismetaal-, de metaalproducten- en de auto-industrie duurder dan een jaar eerder. De prijzen in de rubber- en kunststof-, in de machine- en in de chemische industrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Aardolie7
Voeding4,7
Metaalproducten1,1
Auto0,8
Basismetaal0,5
Chemie-1
Rubber/Kunststof-1,4
Machine-3,1

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in oktober duurder dan in september

Bezien van maand op maand stegen de afzetprijzen van de industrie met gemiddeld 1,5 procent. Op de binnenlandse markt namen de prijzen met 1,7 procent toe, op de buitenlandse markt met 1,4 procent. De olieprijs steeg ook sterk van september op oktober.