Consument merkt weinig van lagere melkprijs boeren

© ANP
De prijs die boeren krijgen voor hun melk daalt al enkele jaren, maar de melkprijs in de supermarkt verandert veel minder. Sinds de afschaffing van het melkquotum in het voorjaar van 2015 daalde de melkprijs bij de boer met 20 procent en die van halfvolle melk in de schappen met 7,4 procent. Dit meldt CBS.

Dat de verkoopprijs van halfvolle melk in de supermarkt met 7,4 procent daalde, is bovendien vrijwel geheel toe te schrijven aan acties en aanbiedingen in enkele grote supermarktketens in de afgelopen twee maanden. De prijs van verwerkte melk uit de zuivelfabriek, de partij tussen boer en supermarkt in, daalde sinds de afschaffing van het melkquotum met 6 procent.


 
De daling van de melkprijs is onder andere een gevolg van de hogere melkproductie na het afschaffen van het melkquotum in april 2015. Overigens werd de productie de laatste maanden voor afschaffing van het quotum al opgevoerd. De prijs van onbewerkte melk van de boerderij daalt al vanaf november 2013. Gerekend van die tijd is de prijs van melk bij de boer gedaald met bijna 44 procent tot juli 2016.

Melk wordt niet alleen verwerkt tot consumentenmelk maar ook tot zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en melkpoeder. Veel melk wordt ook geëxporteerd. De buitenlandse handel (vraag en aanbod) in zuivelproducten is daarom eveneens van invloed op de melkprijs van boeren. De melk die voor de supermarkt bestemd is, moet bewerkt, verpakt en getransporteerd worden. Een deel van het verschil in prijsontwikkeling van melk in de keten, tussen wat boeren krijgen en wat consumenten betalen, komt tot stand in dit traject tussen boer, zuivelfabriek en supermarkt.

Melkprijzen dalen in heel Europa

Niet alleen de Nederlandse boeren hebben de afgelopen periode steeds minder geld voor hun melk ontvangen. In vrijwel alle Europese landen daalden in het tweede kwartaal van 2016 de melkprijzen in vergelijking met een jaar eerder. In Nederland namen de prijzen het sterkst af, met ruim 23 procent. In Duitsland, België en Groot-Brittannië was de prijsdaling iets minder sterk. De prijs van de Nederlandse melk wordt mogelijk sterker beïnvloed door de internationale markten doordat de Nederlandse melkmarkt exportgericht is.