Lagere prijzen industrie

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus 3,4 procent lager dan in augustus 2015, meldt CBS. De afname is weer kleiner dan in de voorgaande maand. Exclusief de aardolie-industrie is in augustus de prijsdaling in de industrie 2,1 procent.

Lagere olieprijzen, lagere afzetprijzen

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In augustus kostte North Sea Brent olie 42 euro per vat. Dat is bijna 3 procent minder dan in augustus 2015. In juli kostte een vat olie ook 42 euro, bijna 19 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in augustus 13,1 procent minder duur dan in augustus 2015. Een maand eerder was de prijsdaling nog bijna 23 procent. Het prijsverloop in deze sector is sterk gecorreleerd met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

Ook de prijsdaling van de producten van de chemische industrie was met 11 procent groter dan gemiddeld. Verder waren ook de producten van de basismetaalindustrie, de rubber- en kunststofindustrie en de machine-industrie goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen in de voedings-, de metaalproducten- en de auto-industrie lagen daarentegen hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Voeding2,6
Metaalproducten1,1
Auto0,8
Basismetaal-0,2
Machine-0,5
Rubber/Kunststof-1,4
Chemie-11
Aardolie-13,1

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in augustus goedkoper dan in juli

Bezien van maand op maand namen de afzetprijzen van de industrie iets af. De prijzen daalden in augustus gemiddeld met 0,1 procent. Op de buitenlandse markt stegen de prijzen echter met 0,2 procent. Daarentegen daalden de prijzen op de binnenlandse markt met 0,4 procent. De olieprijs steeg een fractie van juli op augustus.